Piękne macie cebulki Moja wkrótce trafi do gruntu. Wyniosłam ją ze szklarni, teraz jej tam za gorąco. Hania wroc ta szerokość na dole zależy od odmiany. Moja Ailsa Craig ma krótki i biedny szczypior, a na dole- małą cebulkę. Miałam jednego roku z rozsady też cebulę Carmen i po takim samym czasie była na dole cieniutka jak por. Na jednej tacce identycznych warunkach miałam takie różne siewki. Gdyby nie kolor, myślałabym że pomyliłam nasiona
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Moje jakieś sponiewierane, ale w końcu poszły do gruntu. Nie podcinałam im korzeni, za to zrobiłam wyjątkowo głęboki rowek do sadzenia, bo zapowiada się susza.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Hania, z racji tego, że mam rozsadę rwaną/z jednego pojemnika, robię rowek w rzędzie, potem układam dobrze podlane i rozdzielone cebulki, tak by się korzeń nie zawijał i na koniec zsuwam ziemię i ugniatam, podlewam i już. Byle nie sadzić ich za głęboko, powinny być dokładnie tak głęboko, jak wyrosły. Inaczej będzie problem z cebulą.
W zeszłym roku miałam część w wielodoniczce i wtedy robiłam dołki szerokości oczka i wsadzałam cebulki i nawet po podlaniu za bardzo nie ugniatałam ;)
Agnieszka
Same końcówki są żółte,ale w połowie tygodnia cebulę czekają pierwsze i jedyne postrzyżyny,więc nie ma problemu.Reszta do dołu jest zielona,to tylko przekłamanie zdjęcia.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Nie,nie wszystko jest w porządku. Cięcie jak dla mnie daje tylko takie pozytywy że nie plącze się podczas sadzenia i nie leży taka długa smętnie parę dni,nic poza tym.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
A myślałem, że może grubnie od tego.. U mnie się nie kładzie ale za gruba nie jest. Nie ciąłem, bo zawsze to dla porów bardziej uważałem jako stymulant ale po 10dniach, nie zbyt dużych rewelacji, pomyślałem, już nawet o cięciu cebuli.
Faworyt jak zawsze Twoje rozsady są pierwsza klasa jak sadzisz w trzech terminach to do kiedy masz przedłużone zbiór? I ta niedawno posiana jaki rozmiar osiągnie? Tak samo duży jak pierwsza?
U mnie jeden rzadek cebuli jest ze styczniowego siewu, ale właściwie tylko sprawdzałam jakość nasion. Te styczniowe już od dawna są w gruncie i całkiem nieźle się zadomowiły.
Posadzilam je rzadko i między nie wysiałam marchewkę i rzodkiewki.
Agnieszka
Błażej jak pisałem wcześniej planowałem jej zasilenie,ale ostatecznie do tego nie doszło a i tak pierwszy posadzony już rzut wyrósł dobrze.Także i teraz zrezygnuję i poczekam aż zgrubnieje ten i w trzeciej skrzynce.
Dzięki Aga. Rozsady mogłyby wyglądać różnie,różniście,ale od kilku lat wierny jestem zasadzie jednego podłoża do wysiewu i pikowania i daje to pożądane efekty. To ile przedłuży się zbiór to dla mnie jeszcze niewiadoma. Na trzy terminy jeszcze nie siałem.W ubiegłym roku na dwa,ale przerwa między pierwszym a drugim wysiewem była jak się później okazało za krótka i wszystko praktycznie się wyrównało.W tym terminy siewu to 28 luty - 19 marca i 16 kwietnia.Zobaczymy jak to się przełoży.