Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Takich zmian nie widziałam, natomiast na moim egzemplarzu najpierw grasowały wciornastki (moje pierwsze spotkanie z tym robactwem), a teraz mam plamki wskazujące na chorobę grzybową. Charakterystyczne, żółto-brązowe. W porównaniu z Monstera deliciosa, M.adansonii wygląda na roślinę wrażliwszą na choroby i inne problemy :(

B.
Awatar użytkownika
Karolina_Cz
50p
50p
Od: 1 sty 2019, o 13:10

Post »

No właśnie mi też do niczego to nie pasuje. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś mutacja genetyczna i brak barwnika. Ale dlaczego tylko w części rośliny? I dlaczego te liście są mniejsze i poskręcane?
Moja adansonii, odstukać, jak na razie rośnie tuż obok deliciosy i raczej nie narzeka. To raczej ja na nią - jednak deliciosy najbardziej mnie ujmują :wink: Może Twojej nie pasuje miejsce? Z moich doświadczeń też wynika, że czym bardziej się staram o jakąś roślinę, tym gorsze są tego efekty. Może pozostaw więc swoją adansonii samą sobie...
Konrad2207
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 gru 2017, o 17:25

Post »

Obrazek

Dzień dobry, od dłuższego czasu borykam się z problemem z moja monstera. Mianowicie tak jak widać na zdjęciu pędy się marszczą, żółknieja i wypadają od dołu kolejne liście. Straciłem już tak trzy pędy. Został mi już tylko jeden, najwyższy - 2 metrowy. Także to się z nim dzieje. Roślina optycznie oklapła. Nowy liść jest zwinięty i nie może się rozwinąć. Problem leży pewnie w podłożu, co zrobić w tym momencie żeby uratować ten pęd?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nieprawidłowe podłoże i przelana plus pewnie standardowo za ciemne stanowisko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
didaska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2013, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od miesiąca jestem posiadaczką monstery, przeczytałam już chyba wszystkie artykuły na jej temat, ale w żadnym nie było informacji o białych plamkach,które się na niej pojawiają. Na początku myślałam, że to osad po zraszaniu rośliny wodą, ale parę razy przecierałam już roślinę wilgotną szmatką i te białe plamki ciągle zostają, czy to może być grzyb? Ogólnie niestety w domu jest wilgoć i martwię się, że przez to z monstera nie jest najlepiej. Wrzucam zdjęcia liści rosliny. Mogłabym jeszcze prosić o weryfikację, czy do tego roślina nie cierpi na chlorozę? Bo niestety nie mam pewności.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież jest to roślina tropikalna i powinna mieć podwyższoną wilgotność powietrza.
Białe plamy to osad od twardej wody, a nie żadna chloroza...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
didaska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Może źle się wyraziłam, bo chciałam żeby to ładnie zabrzmiało - po prostu mam w domu na ścianach pleśń i bałam się, że to może jakoś wpłynąć na roślinę. Na jednym zdjęciu widać, że liść zaczyna żółknąć, stąd moje pytanie o chlorozę
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno to nie jest chloroza. A żółknięcie liści może być z różnych przyczyn, dolne ze starości, z przelania, wskutek obecności szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
didaska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W takim razie jestem spokojna, bardzo dziękuję za odpowiedź :)
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Dostałam kiedyś z wymian monsterę, gatunek adansonii. Od początku są z nią problemy. Wciornastków się pozbyłam, ale na wszystkich liściach są plamy. Różne: jedne takie blade, jak po działalności szkodników minujących liście (podkreślam: żadnych szkodników już nie ma), inne żółtobrązowe, jakby grzyb? Do tego zasychanie brzegów liści, na moje wyczucie też spowodowane chorobą, a nie fizjologiczne. Jakieś podpowiedzi?

B.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BArbu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2019, o 21:37

Post »

Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli nie ma szkodników - również w podłożu, to mogą być to jedynie uszkodzenia mechaniczne. Uszkodzenia te nie muszą powstawać na wskutek zaczepienia liścia, ale również wtedy, gdy liść jest mocno ściśnięty w pochwie liściowej i podczas rozwijania liścia powstają pęknięcia, które wraz z jego wzrostem, powiększają się a krawędzie obsychają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
robtur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2019, o 13:16

Post »

Cześć wszystkim, piszę oczywiście w sprawie Monstery.

https://photos.app.goo.gl/nxhEJZrbE1SQaSKj7

W tym momencie roślina jest dobrze nasłoneczniona. Nie wiem jak z nawożeniem i podlewaniem ogólnie - czy nie za często..

Pierwsze sprawa to dwa najnowsze liście, które rozwinęły się poszarpane - nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym (żadne zwierze, my tez nie) oraz o zraszaniu młodych liści. Czy to może być jeszcze coś innego? Dodatkowo obawiam się jakiegoś niewielkiego nalotu na liściach - białe małe plamki. Grzyb, przelanie, słońce?

Druga sprawa to "wyschnięte" starsze liście. Na przełomie roku się przeprowadzaliśmy wiec roślina chwilę była na zimnie - stawiam na przemrożenie tych liści.

Dodatkowo ogólne pytania: przy podlewaniu ok. raz na dwa tygodnie - jak warstwa wierzchnia przeschnie - jak często podlewać z Biohumusem?

Dzięki za odpowiedzi.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”