Wspominałam wyżej - nasiona miałam firmy "Toraf".Foxowa pisze: Choć mnie to i tak czegoś brak, szczególnie jak patrzę na waszą różnorodność. Ninia - masz piękne wszystkie!
Z czego siałaś , że trafiły się takie jasne?. U mnie nadal tylko 3 typy- zielony cały, zielony z zółtym, zielony z bordowym. Wszystko mniej więcej podobne.
Koleus Blumego cz.2
Re: Koleus Blumego cz.2
Podpowiedzcie proszę, koleusy wolą donice czy grunt? Z jakimi kwiatami można je łączyć w kompozycje? Mam dalie karłowe, lobelie, pelargonie, niecierpki, lwie paszcze, aksamitki, astry. Marzą mi się takie skrzynki z mieszanką tych kwiatów ale czy to dobry pomysł? Nie bardzo orientuję się w wymaganiach. Czuję, że niecierpki i koleusy się wykluczają ale pozostałe? Będę bardzo wdzięczna za rady <3 

Moje wysiane koleuski są chyba najmniejsze na tym wątku, trochę się spóźniłam z sianiem w tym roku, ale mam nadzieję, że dadzą radę ładnie urosnąć

Udało mi się za to kupić kilka bardzo ciekawych sadzonek, i w tym sezonie najbardziej liczę właśnie na nie:
Chameleon

Pineapplette

Combat

Muriel Pedley

Pink Chaos
Marniutka roślinka, ale mam nadzieję, że wyjdzie na prostą

Udało mi się za to kupić kilka bardzo ciekawych sadzonek, i w tym sezonie najbardziej liczę właśnie na nie:
Chameleon

Pineapplette

Combat

Muriel Pedley

Pink Chaos
Marniutka roślinka, ale mam nadzieję, że wyjdzie na prostą

Koleusy możesz sadzić z tymi kwiatkami, które lubią słońce, bo koleusy też lubią słońce i jak mają dużo słońca to wtedy ładnie się wybarwiają. Ja w tamtym roku miałam koleusy razem z surfiniami, podlewałam je nawozem do surfinii i rosły dobrze. Na pewno możesz je sadzić z pelargoniami i nawozem do pelargonii też możesz je podlewać. Aksamitki tez lubią słońce, lobelia podobno też, choć jak ja miałam kiedyś lobelię to słońce jej na moim balkonie szkodziło. Niecierpki lubią cień, a reszta to nie wiem.majka111 pisze:Podpowiedzcie proszę, koleusy wolą donice czy grunt? Z jakimi kwiatami można je łączyć w kompozycje? Mam dalie karłowe, lobelie, pelargonie, niecierpki, lwie paszcze, aksamitki, astry. Marzą mi się takie skrzynki z mieszanką tych kwiatów ale czy to dobry pomysł? Nie bardzo orientuję się w wymaganiach. Czuję, że niecierpki i koleusy się wykluczają ale pozostałe? Będę bardzo wdzięczna za rady <3
Ja w tym roku też zamierzam posadzić koleusy razem ze surfiniami. Mam południowy balkon, więc mam dużo słońca i nie wszystkie kwiatki się nadają na duże słońce.
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Koleus posadzony na południowym balkonie będzie potrzebował sporo wody .W bardzo upalne dni musiałam podlewać nawet dwa razy dziennie miałam w jednej skrzynce 3 różne kolory i nawet fajnie to wyglądało
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Luisa przepiękne sadzonki koleusów!!! Jeśli to nie tajemnica, to powiedz gdzie je kupiłaś?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Dziękuję, kupiłam lokalnie na kiermaszu roślin - nie mieszkam w Polsce.Mimula pisze:Luisa przepiękne sadzonki koleusów!!! Jeśli to nie tajemnica, to powiedz gdzie je kupiłaś?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Też wyłapałam ( a w sumie to moje dziecko) nasiona koleus?w z Verve, zobaczymy co tam za cuda. Póki co jednak muszę porządek zrobić z tymi co mam.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Witajcie w nowym sezonie. W tym roku też pokusiłam się o wysianie nasion. Tym razem wcześniej, bo pod koniec lutego, ale do tej pory ich nie popikowałam...
Najlepiej wzeszły mi te z własnego zbioru. Kupiłam zwykłe i rococo z Legutko i niestety niewiele wykiełkowało.
Luisa pewnie wszyscy Ci zazdrościmy kiermaszów z takimi cudami. U nas niestety nie ma Dibleys'a
) Mszyce znowu przypuściły atak... Jesienią porozdawałam sąsiadkom szczepki i niestety u żadnej się nie przechowały ... 
A to moje koleuski siane w poprzednim sezonie. Szału kolorystycznego nie było

Luisa pewnie wszyscy Ci zazdrościmy kiermaszów z takimi cudami. U nas niestety nie ma Dibleys'a

Christinkrysia podziwiam jak ładnie przezimowały. U mnie kolejny raz klapa w tym temacie. Przetrwały mi tylko 3 (akurat Twoje

A to moje koleuski siane w poprzednim sezonie. Szału kolorystycznego nie było

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ściska mnie jak u Was widzę te pomarańczowe i czerwone.
Ostatnio mijałam przy cmentarzu stoisko i była donica z miksem z czerwonego, ale 40 zł. Nie dam tyle, może mi się gdzieś trafi opcja wymiany, bo ostatnio dość często takie robię (jak się okazuje mój zielony jest obiektem pożądania).
Btw - ile dajecie tak średnio za sadzonkę ?
Adamanna, te dwa nowe to chyba to co u mnie kiedyś jedna koleżanka tu zidentyfikowała jako Wizard Scarlet i Wizard Coral Sunrise.
Tyle że u mnie już są w zupełnie innym kolorze. Nowe sadzonki szczególnie.
Ostatnio mijałam przy cmentarzu stoisko i była donica z miksem z czerwonego, ale 40 zł. Nie dam tyle, może mi się gdzieś trafi opcja wymiany, bo ostatnio dość często takie robię (jak się okazuje mój zielony jest obiektem pożądania).
Adamanna, te dwa nowe to chyba to co u mnie kiedyś jedna koleżanka tu zidentyfikowała jako Wizard Scarlet i Wizard Coral Sunrise.
Tyle że u mnie już są w zupełnie innym kolorze. Nowe sadzonki szczególnie.

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Kupowałam na ryneczku po 3 zł sadzonka Zmoderowano(to nie jest wątek ofertowy). Iwona
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Adamanna Twój ostatni to chyba Wizard Sunset. Bynajmniej podobny.
Ogólnie u nas nie są popularne i trudno je kupić, tym bardziej jak ktoś nie wie gdzie szukać. Choć dziś mocno się zdziwiłam, bo zobaczyłam jednego w Bied-ce
Jeden jedyny, zabiedzony więc odpuściłam, mimo iż był z "pomarańczowych"...
Foxowa nie wiem jak w tym roku, ale w zeszłym na rynku od 6zł. W ogrodniczym od 9zł - choć fakt, że bywały ciekawsze odmiany.
Ogólnie u nas nie są popularne i trudno je kupić, tym bardziej jak ktoś nie wie gdzie szukać. Choć dziś mocno się zdziwiłam, bo zobaczyłam jednego w Bied-ce

Ja swoje koleusy rokoko, które siałam 1.01.2019 r, wystawiłam już na balkon.
Siane w tym samym czasie, z jednej torebki różnią się i to znacznie - wielkością.
Posadziłam je w jednej donicy z surfiniami, w każdej donicy jest inna surfinia i inny koleus. W sumie mam 5 donic plastikowych, takich nakładanych na balustradę.
Ta donica stała jeszcze w głębi balkonu, teraz jest już na balustradzie.

Jeszcze te, ponieważ 5 donic nie zmieściło się na jednym zdjęciu,
w zbliżeniu tak wyglądają.

A temu słońce poparzyło liście

Siane w tym samym czasie, z jednej torebki różnią się i to znacznie - wielkością.
Posadziłam je w jednej donicy z surfiniami, w każdej donicy jest inna surfinia i inny koleus. W sumie mam 5 donic plastikowych, takich nakładanych na balustradę.
Ta donica stała jeszcze w głębi balkonu, teraz jest już na balustradzie.

Jeszcze te, ponieważ 5 donic nie zmieściło się na jednym zdjęciu,
w zbliżeniu tak wyglądają.

A temu słońce poparzyło liście