Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
Cześć,
może ktoś mi doradzi, jak zrobić TANIO niebrzydką ścieżkę na bardzo gliniastym podłożu. Właśnie dziś wlazłam po raz kolejny w gliniastą kałużę i MAM DOŚĆ
Tanio to znaczy, żebym mogła to zrobić
a. sama
b. w miarę szybko
c. bez specjalistycznego sprzętu
Scieżka ma być w stosunkowo mało reprezentacyjnym miejscu, w cieniu za domem.
Ratujcie, Złote Rączki!
może ktoś mi doradzi, jak zrobić TANIO niebrzydką ścieżkę na bardzo gliniastym podłożu. Właśnie dziś wlazłam po raz kolejny w gliniastą kałużę i MAM DOŚĆ
Tanio to znaczy, żebym mogła to zrobić
a. sama
b. w miarę szybko
c. bez specjalistycznego sprzętu
Scieżka ma być w stosunkowo mało reprezentacyjnym miejscu, w cieniu za domem.
Ratujcie, Złote Rączki!
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy sama to zrobisz bo pod takie ścieżki trzeba dawać podsypkę a na tak niewdzięcznym podłożu może ci się rozjeżdżać po deszczu
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- 100p
Izo, no więc MAM dostęp! tyle że do wapieni, i to raczej okrągłych niż płaskich, niestety. Jak wygnam moich troje dzieci w pole, to może się nawet uzbiera Nie wiem tylko, jak przygotować podłoże...chatte pisze:Mnie najbardziej się podobają ścieżki z naturalnych kamieni, ale trzeba mieć do nich dostęp
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Moja sąsiadka przywoziła spod Ząbkowic Śląskich, gdzie ma rodzinę, takie duże kamienie, z których ułozyła cudną ścieżkę. Robiła to tak, że wykopała płytki "korytarz", w którym układała te kamienie. One się uleżały i nic więcej nie trzeba było robic. Też mi się marzyła taka ścieżka, ale u nas największy kamien może mieć ok. 20cm długosci i wszystkie te największe już z okolicznych lasów zebrałam Nie ma ich za wiele, a na scieżkę i tak są za małe
Jeżeli mozesz zdobyc duże kamienie, obojętnie jakie, to spróbuj zrobić tak jak moja sąsiadka. Powodzenia!
Ps. Na pewno wśród okrągłych znajdą się też kamienie trochę spłaszczone, przynajmniej z jednej strony, tylko nie wiem, czy wapień będzie wystarczajaco trwały?
Jeżeli mozesz zdobyc duże kamienie, obojętnie jakie, to spróbuj zrobić tak jak moja sąsiadka. Powodzenia!
Ps. Na pewno wśród okrągłych znajdą się też kamienie trochę spłaszczone, przynajmniej z jednej strony, tylko nie wiem, czy wapień będzie wystarczajaco trwały?
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo masz możliwość zrobienia fotki tej ścieżki, która zrobiła sąsiadka? Jestem zainteresowany zobaczeniem jej. Jeśli mogłabyś to bardzo proszę o jej prezentację.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
scieżka
Ja mam w swoim ogrodzie ścieżkę, którą zrobiłam z potłuczonych płyt chodnikowych znalezionych na dzikim wysypisku za miastem. Poukładałam je tak, by pomiędzy nimi były niewielkie odległości( na spód niestety trzeba wysypać grubego żwiru), powstałe szpary zasypałam piaskiemmieszanym ciut z zienmią.
W tym roku chcę w szczeliny posiać trawki. Widziałam coś takiego w piśmie ogrodniczym. WYGLĄDA SUPER!
Na razie ścieżka zasypana jest piaskiem, więc nie mogę zrobic fotki, bo niewiele będzie widać...
W tym roku chcę w szczeliny posiać trawki. Widziałam coś takiego w piśmie ogrodniczym. WYGLĄDA SUPER!
Na razie ścieżka zasypana jest piaskiem, więc nie mogę zrobic fotki, bo niewiele będzie widać...
Teraz jest ten czas... Właśnie czas zakwitnąć.. Zanim gdzieś w odchłani ...nasze cienie znikną
-
- 100p
Re: scieżka
A ile ziemi wybrałaś spod spodu? Jaka gruba warstwa żwiru. Ja decyduję się ostatecznie na kamienie, nie wiem tylko, jaka podsypka? Jak piasek się spłuka, daj zdjęcie, OK?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2007, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kamienie z pewnością są bardziej trwałe, ale mnie osobiście bardzo podoba się pomysł z okrąglakami - plastry drzewa - robiłam podobną ścieszkę za domem siostry, łądnie to wyszło, jednak podsypka marna i po dwóch latach za bardzo weszły w ziemie - dlatego podsypka jest bardzo ważna, możesz ją zrobić z żwiru mniej więcej 5 cm głebokości. Można też zalać ją betonem a następnie przysypać.
- Jagodzianka
- 100p
- Od: 16 sie 2006, o 15:50