Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Dzięki za odpowiedź, leje wody dużo, nie ma opcji na brak wody Poczekam w takim razie jeszcze z dwa tygodnie....
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam morelę Zaleszczycką i śliwę oraz duo ( śliwa z morelą) w szkółce z Dębicy. Są z gołym korzeniem zabezpieczone jedynie workiem foliowym. Nie mogę ich dzisiaj posadzić. Jak długo mogą moczyć się w wodzie ? Morelka ma listki, trochę przywiędłe, śliwka to chyba okulant jednoroczny, a duo bez listków i pąki chyba śpiące ( oby nie suche). Czy o tej porze to możliwe, żeby nie dawały oznak życia ?
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupowanie teraz drzew z gołym korzeniem to nie najlepszy pomysł, soki już dawno ruszyły, przy wykopywaniu poukrywały się te mikro korzonki, które pobierają wodę z gleby i roślina usycha. Nie masz zatem czasu, sadź jak najszybciej i dosłownie w błoto, jak są jakieś gałęzie to wytnij wszystko, żeby został tylko patyk taki z 80-90cm
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- rebeko
- 200p
Do głowy mi nie przyszło, że będą z gołym korzeniem. Siedziały cały dzień w wodzie, a teraz przysypałam je ziemią i mają błotko do jutra. Tego sprzedawcę będę omijała szerokim łukiem i właściwie nie polecam. Mam wrażenie, że kupiłam zasuszone zdechlaki.
- massur
- Kontakt:
I nie wiadomo kiedy były wykopane, jak wykopane i jak zabezpieczone - a to dosyć istotne jeśli robimy to o tej porze roku.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Ja mam wręcz odwrotne doświadczenia, kupiłem drzewko w czerwcu, żywe, z młodymi liśćmi, bez problemu się ukorzeniło, przetrwało zimę, rośnie i kwitnie jak głupie. Dwa kolejne z tego rodzaju (brzoskwinia/morela) z jesieni, kupione i zakopane podręcznikowo, do dziś nie ruszyły. Jedno wypuściło pąk 5cm od miejsca szczepienia więc kilka lat wzrostu w plecy, drugie ciut zielonej kory jeszcze ma, ale ani jeden pąk nie żyje, nie widzę też nowych. Znacznie gorsze jest sadzenie na jesień gdy drzewka nie dość, że zostały mocno osłabione wykopaniem (znacznie uszkodzenia korzeni), to jeszcze swoje dołożył lód i mróz.massur pisze:Kupowanie teraz drzew z gołym korzeniem to nie najlepszy pomysł, soki już dawno ruszyły, przy wykopywaniu poukrywały się te mikro korzonki, które pobierają wodę z gleby i roślina usycha.
- rebeko
- 200p
massur Zabezpieczone były kiepsko - worek foliowy z resztką trocin po odcięciu tego, co nie mieściło się chyba do wąskiego kartonu. Zresztą, sama sobie jestem winna, trzeba było o wszystko pytać sprzedawcę. To nasz pierwszy zakup drzewek przez internet i chyba ostatni.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Miałam podobną sytuację, ale z inną szkółką.
Moje niedawno wsadzane (pod koniec kwietnia) też nie wyglądały najlepiej. I też pierwsze na co zwróciłam uwagę, to fakt, że... no w gruncie juz niektóre z tych roślin przekwitają, a tu u niektórych nawet wyraźnych pąków liściowych nie widać.
To bodajże 11 drzewek. Jak przyszły po południu jednego dnia, to musiały jeszcze dodatkowo troszkę przeleżeć przed sadzeniem, chyba niespełna dobę, nie pamiętam już. Tylko zwilżyłam im zawiniątka z korzeniami.
Część już widać, że się przyjęła, podjęły wzrost. U niektórych (np. orzech włoski) póki co nie widzę, ale minęło niewiele czasu, więc nie skreślam, tylko podlewam, podlewam i jeszcze raz podlewam.
Ale babcia swoją jabłonkę, którą razem z tymi brałam na jej życzenie, to konkretnie przemęczyła, bo wsadziła ją po jakichś 4 dniach. W tym czasie nie była ani w wodzie, ani drzewko nie zostało zabezpieczone przed wysychaniem, no mówiłam jej, że zabije je jak nic. Co śmieszne, jej drzewko ruszyło szybciej od mojego tej samej odmiany. Nie przewidzisz.
Moje niedawno wsadzane (pod koniec kwietnia) też nie wyglądały najlepiej. I też pierwsze na co zwróciłam uwagę, to fakt, że... no w gruncie juz niektóre z tych roślin przekwitają, a tu u niektórych nawet wyraźnych pąków liściowych nie widać.
To bodajże 11 drzewek. Jak przyszły po południu jednego dnia, to musiały jeszcze dodatkowo troszkę przeleżeć przed sadzeniem, chyba niespełna dobę, nie pamiętam już. Tylko zwilżyłam im zawiniątka z korzeniami.
Część już widać, że się przyjęła, podjęły wzrost. U niektórych (np. orzech włoski) póki co nie widzę, ale minęło niewiele czasu, więc nie skreślam, tylko podlewam, podlewam i jeszcze raz podlewam.
Ale babcia swoją jabłonkę, którą razem z tymi brałam na jej życzenie, to konkretnie przemęczyła, bo wsadziła ją po jakichś 4 dniach. W tym czasie nie była ani w wodzie, ani drzewko nie zostało zabezpieczone przed wysychaniem, no mówiłam jej, że zabije je jak nic. Co śmieszne, jej drzewko ruszyło szybciej od mojego tej samej odmiany. Nie przewidzisz.
- rebeko
- 200p
Masz rację. Nie przewidzi się, ale w tym wymęczeniu drzewka przez 4 dni widzę jakiś sens - szybciej się zmobilizowało, żeby przedłużyć gatunek. Podobno takie sytuacje stresogenne i zagrażające życiu sprzyjają szybszemu kwitnieniu i owocowaniu drzewek. Pożyjemy zobaczymy. Dzisiaj idą do gruntu.
W jakich odstępach sadzimy drzewka owocowe ?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Danter,to zależy od gatunku podkładki , żyzności gleby i sposobu prowadzenia drzewa .
- massur
- Kontakt:
Plus zależności czy sadzimy w rzędzie a po bokach pusto czy rzędy równolegle.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Witam,
W jakich odstepach sadzimy drzewka owocowe ? Juz mam jeden rzadek zrobiony teraz chce zaczac drugi i moje pytanie brzmi w jakim odstepie od tego drugiego rzedu posadzic ?
W jakich odstepach sadzimy drzewka owocowe ? Juz mam jeden rzadek zrobiony teraz chce zaczac drugi i moje pytanie brzmi w jakim odstepie od tego drugiego rzedu posadzic ?