Tulipany - nasze FOTO i identyfikacja odmian 2019 - i dalej...
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.5
Dziękuję za rozpoznanie . Dziś tulipany podlałem topsinem, bo liście dziwnie zasychają, możecie zobaczyć te chore liście we wcześniejszych postach .Macie jakieś sposoby, aby odkazić ziemię pod tulipany? Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dołączam się do prośby Maciek13. Moje tulipany niestety w 60% poległy - objawy choroby jak na twoich zdjęciach. Alternatywy na zmianę miejsca za bardzo nie mam, dlatego byłabym wdzięczna za radę, jak odkazić podłoże po takich chorych tulipanach. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
PS. Ale żeby nie było tak smutno, to pozostałe 40% wygląda tak:
1. Exotic Emperor
2. Toronto
3. NN (wysokość: około 40-45cm, kolor: ciepły ocień różu)
4. NN (wysokość: około 35-40cm, kolor: bardzo intensywny czerwony, aż "wibrujący", cechy szczególne: dwa kwiaty na jednej łodydze)
5. NN (wysokość: około 35-40cm, kolor: jasny żółty z czerwonymi smugami w środkowej części płatka, cechy szczególne: lekko zaostrzone płatki, "pasiaste" liście)
Pozdrawiam
PS. Ale żeby nie było tak smutno, to pozostałe 40% wygląda tak:
1. Exotic Emperor
2. Toronto
3. NN (wysokość: około 40-45cm, kolor: ciepły ocień różu)
4. NN (wysokość: około 35-40cm, kolor: bardzo intensywny czerwony, aż "wibrujący", cechy szczególne: dwa kwiaty na jednej łodydze)
5. NN (wysokość: około 35-40cm, kolor: jasny żółty z czerwonymi smugami w środkowej części płatka, cechy szczególne: lekko zaostrzone płatki, "pasiaste" liście)
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Kamil73
A ja postawiłabym na odmianę Valery Gergiev
Moje tulipany w tym roku są bardzo mizerne, chyba z powodu suszy. Jeszcze nigdy nie było tak źle jak w tym sezonie. Nie mogłam podlać, kiedy było trzeba, bo wody na działce nie było dość długo. I nie padało nic a nic. Plon cebulowy w tym roku też na pewno będzie kiepski.
A ja postawiłabym na odmianę Valery Gergiev
Moje tulipany w tym roku są bardzo mizerne, chyba z powodu suszy. Jeszcze nigdy nie było tak źle jak w tym sezonie. Nie mogłam podlać, kiedy było trzeba, bo wody na działce nie było dość długo. I nie padało nic a nic. Plon cebulowy w tym roku też na pewno będzie kiepski.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Mimula a jakby tak nadmanganian?
Przynajmniej mnie tak doradzono. W miarę naturalnie i bez użycia środków.
Przynajmniej mnie tak doradzono. W miarę naturalnie i bez użycia środków.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie najwcześniejsze tulipany już zasychają Przecież to jest koniec kwietnia, a nie maja
- Maciek13
Julianie już Ci zasychają? szybko. Moich jeszcze dużo w pąkach niestety marwią mnie te plamy, których nikt jak na razie nie potrafi rozpoznać i jak to zwalczyć a szkoda, bo tak kocham tulipany . Mam jednak nadzieję, że ten topsin pomoże. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po wykopaniu tulipanów mogę grządke podlać topsinem, aby wyeliminować ewentualne grzyby??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Anastazja80
Absolutnie się z tobą nie zgodzę co do Banja Luca.
Spójrz na zewnętrzne płatki są żółte z czerwonym, wewnętrzne są zawsze znacznie czerwieńsze.
To musi być Banja Luca.
Spójrz na zewnętrzne płatki są żółte z czerwonym, wewnętrzne są zawsze znacznie czerwieńsze.
To musi być Banja Luca.
Pozdrawiam Wojtek
- Maciek13
Na jesienii będę chciał przygotować odpowiednią ziemię pod tulipany. ( I tu pytanie do specjalistów) jak się za to zabrać? Jakie składniki dodać do ziemi, aby ją rozluźnić? Dodam, że ziemia w moim ogrodzie jest gliniasta. Będę mógł zmieszać z moją ziemią rozłożoną korę i piasek, aby ją rozluźnić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Nie tylko u Ciebie. Przyroda w tym roku się bardzo spieszy.--julian-- pisze:U mnie najwcześniejsze tulipany już zasychają
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Przyjrzałam się fotce masz rację. Widać tylko kawałek płatka z zewnętrznej strony jest żółty.MoWo pisze:Anastazja80
To musi być Banja Luca.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Moje - chyba z powodu suszy - przekwitły migiem, a ostatnie ulewne deszcze dopełniły reszty. Sezon nie był nazbyt udany - nawet nie było kiedy nacieszyć się kwitnieniem...
Z moich biedronkowych wyszły takie, a na obrazkach były jakieś cudeńka - zastanawiam się, za co my płacimy w sklepach kupując cebulki (i inne roślinki zresztą też).
Z moich biedronkowych wyszły takie, a na obrazkach były jakieś cudeńka - zastanawiam się, za co my płacimy w sklepach kupując cebulki (i inne roślinki zresztą też).
Pozdrawiam
Barbara
Barbara