Wszystko o pomidorach cz. 15
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
To czy same drzwi wystarczą stwierdzisz jak zaczną się prawdziwe upały a pewnie jak każdego z ostatnich lat tak się stanie i sądzę że będziesz zmuszony dodatkowe wywietrzniki zrobić.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Jeszcze mam siatkę do zacieniania tuneli ale na ile to skuteczne nie wiem.
Dokładnie życie zweryfikuje.
Już zamówiłem paliki bambusowe 210cm do prowadzenia pomidorów. Jakoś prowadzenie po sznurku przywiązanym do konstrukcji nie do końca mi się widzi.
Ależ się cieszę.
-
Dokładnie życie zweryfikuje.
Już zamówiłem paliki bambusowe 210cm do prowadzenia pomidorów. Jakoś prowadzenie po sznurku przywiązanym do konstrukcji nie do końca mi się widzi.
Ależ się cieszę.
-
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Siatka jako cieniówka na pewno Ci się przyda jak obserwuję ostatnie okresy letnie i parzące upały.Bez niej wiązanie owoców w tym okresie spada praktycznie do 10%.Podwiązywanie sznurków do pałąków kiepsko widzę gdyż pod ciężarem owoców będą giąć Ci się jak z plasteliny patrząc na ich grubość - kombinuj żeby miało to ręce i nogi.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak już chodzi o cieniowanie pomidorów to jaką cieniówkę najlepiej wybrać? Macie coś sprawdzonego?
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam przez kilka lat bardzo podobny foliak, rurki chyba takie same. Przywiązałam pod dachem leszczynowe kije na całą długość, do tego sznurki i nic się nie wygięło. Chociaż mąż wróżył katastrofę .
Sznurki chyba jednak są wygodniejsze.
Sznurki chyba jednak są wygodniejsze.
Pozdrawiam. Sławka
Wczoraj wystawiłam moje pomidory pod chmurkę. W nocy było 9 stopni. Ładnie przenocowały, Niektóre krzaczki mają już pąki kwiatowe. Dzis w nocy ma być też 9 stopni ale zaczął padać deszcz. Jak myślicie nic im nie będzie? Nie mam już możliwości zabrania ich do domu. Martwię się bo mam 40 krzaczków....żeby nie było, że całą hodowlę szlag trafi
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Moje na dworku już od kilku dni. W dzień osłaniam przed wiatrem i słońcem, nocą przed zimnem. Mieszkają na zagonie przeznaczonym dla papryk.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Nie wiem czy jest sens tak się spieszyć skoro pomidory przy 12* nie rosną, również system korzeniowy się nie rozwija a co najwyżej można liczyć na trudności z przyswajaniem fosforu i drewnieniem łodyg co z kolei później skutkuje utrudnionym pobieraniem wody.
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
No wiesz, typowo polski punkt widzenia. Jak wsiądzie pierwszy do samolotu to doleci wcześniej
Nie chodzi mi o szybkość, raczej o brak miejsca na parapetach. Oprócz pomidorów mieszka tu wiele innych roślin, ludzi i zwierząt Ale !!! pomidorki sobie poradziły Może dlatego, że przy drewutni stały , a w sąsiedztwie drewna, to zawsze cieplej
-
No nie wiem, czy w przyszłym tygodniu tej drewutni nie będziesz musiała podpalić bo szykuje się kjilka b. zimnych nocy .
Witam
Jestem nowicjuszem w temacie pomidorów, to moja pierwsza przygoda i mam banalne pytanie.
Czy powinno zrywać się pierwsze pąki kwiatów z pomidorów? Opinie są podzielone.
Dodam że chodzi o uprawę doniczkową / balkonową
Jestem nowicjuszem w temacie pomidorów, to moja pierwsza przygoda i mam banalne pytanie.
Czy powinno zrywać się pierwsze pąki kwiatów z pomidorów? Opinie są podzielone.
Dodam że chodzi o uprawę doniczkową / balkonową
-
To zależy czy wolisz sałatkę z owoców czy z liści