Wszystko o pomidorach cz. 15
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
To mój pierwszy raz więc może mi wyjaśnisz jaka jest zależność?
Jak zerwiesz kwiaty to skąd weźmiesz owoce? Zostaną liście
Przy uprawie ostrych papryczek podobno zaleca się zrywanie pierwszych kwiatów by roślina skupiła się na wzroście całej rośliny a nie na szybkim owocowaniu, co przekłada się na plenność.
Myślalem że może podobna zasada obowiązuje przy uprawie pomidorów
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W niektorych odmianach pomidora na pierwszym gronie kwiatowym bywa pierwszy kwiat tzw. stasmiony.Obrywa się go wtedy,gdyż później wyrośnie z niego owoc większy wprwdzie,ale mocnozdeformowny.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przypadku pomidorów taka zasada nie obowiązujetheneo22 pisze:Przy uprawie ostrych papryczek podobno zaleca się zrywanie pierwszych kwiatów by roślina skupiła się na wzroście całej rośliny a nie na szybkim owocowaniu, co przekłada się na plenność.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Potwierdzam. Dotyczy to szczególnie pomidorów malinowych, tzw malinówki tradycyjnej. Na każdym gronie owocowym występuje staśmiony kwiat.Faworyt pisze:W niektorych odmianach pomidora na pierwszym gronie kwiatowym bywa pierwszy kwiat tzw. stasmiony.Obrywa się go wtedy,gdyż później wyrośnie z niego owoc większy wprwdzie,ale mocnozdeformowny.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Staśmione kwiaty często mam na "bawolich sercach"
Czasami zostawiam z ciekawości - co z nich wyrośnie ?
Czasami zostawiam z ciekawości - co z nich wyrośnie ?
Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wywiozłam większą cześć swojej rozsady pomidorowej na działkę. Stoi na werandzie domku przykryta włókniną. Prognozowane są u nas są w nocy za 2 dni spadki temp. do nawet 0 stopni.
Zastanawiam się,czy nie przewieźć ją z powrotem do domu na parapety ,tym bardziej ,że wyjeżdżam w tym czasie i nie będę miała możliwości na natychmiastową rakcje ,jak by co
Jak myślicie? Zabrać do domu ,czy przykryć jeszcze jedną włókniną?
Asia
Zastanawiam się,czy nie przewieźć ją z powrotem do domu na parapety ,tym bardziej ,że wyjeżdżam w tym czasie i nie będę miała możliwości na natychmiastową rakcje ,jak by co
Jak myślicie? Zabrać do domu ,czy przykryć jeszcze jedną włókniną?
Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obrywanie kwiatu z pierwszego rozgałęzienia jest zalecane w paprykach wielkoowocowych a to z takiego powodu, że rosnący w górę owoc może rozerwać krzak. Ostre papryczki sa zwykle małe i takiego niebezpieczeństwa nie ma.
Asiu, ja bym zabrała..... szkoda rozsady.
Moje nocują wciąż w domu, wielkie krzaki już. W dzień się wietrzą, ale żeby spać spokojnie to jednak chowam.
Moje nocują wciąż w domu, wielkie krzaki już. W dzień się wietrzą, ale żeby spać spokojnie to jednak chowam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przywóź do domku z powrotem.
Ja też będe biegać z skrzynkami. Zrezygnowałem wczoraj nawet z wynoszenia świeżo pikowanych siewek w kubki 200ml, bo widać jeszcze nie złapały świeżego podłoża i po pierwszej nocce i pochmurnym dniu, jak jeden mąż złapały fioletowy kolor. Calutka skrzyneczka.
Większe dobrze znoszą chłodniejsze noce ale cały czas sprawdzam prognozy.
Ja też będe biegać z skrzynkami. Zrezygnowałem wczoraj nawet z wynoszenia świeżo pikowanych siewek w kubki 200ml, bo widać jeszcze nie złapały świeżego podłoża i po pierwszej nocce i pochmurnym dniu, jak jeden mąż złapały fioletowy kolor. Calutka skrzyneczka.
Większe dobrze znoszą chłodniejsze noce ale cały czas sprawdzam prognozy.
Po eksmisji, moje pomidorki, wróciły do domu na noc Jestem empatyczna Mnie zimno to im też A już miałam nadzieję na cieplejsze noce... Będę je nosić na dzień drewutnia, w nocy sypialniakaLo pisze:No nie wiem, czy w przyszłym tygodniu tej drewutni nie będziesz musiała podpalić bo szykuje się kjilka b. zimnych nocy .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie wiem gdzie mieszkasz ale czy Suwałki czy Wrocław to różnica żadna .
https://www.accuweather.com/pl/pl/suwak ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/wroca ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/suwak ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/wroca ... r=5/1/2019