Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam Was serdecznie!
Zaplanowałam sobie na deszczowy dzień lepienie pierogów. Co jakiś czas robię większą ilość i w porcjach zamrażam potem na poogrodowy obiad jest jak znalazł. Kiedy realizowałam zamiar przestał padać deszcz i zrobiło się jakoś jaśniej...no, ale nie mogłam rzucić wszystkiego i pędzić do ogrodu. Po obiedzie już nic mnie nie trzymało i postanowiłam wsadzić wszystkie nowe nabytki...no z wyjątkiem dalii bo te są w doniczkach, a po chwilowym ociepleniu widzę nocą 1 st ;:oj Natomiast wsadziłam truskawki i poziomki, a wcześniej oczyściłam grządkę. Dosiałam jeszcze rzodkiewkę. I już miałam łapać za konewkę kiedy zaczęło kapać i to coraz intensywniej. Po skończonej pracy pięknie podlało mi wsadzone rośliny :uszy
Wycięłam też stare części karczochów i wyraźnie 4 rośliny mają szansę róść w tym sezonie. Niestety ta wyjątkowo zdrowa roślina atakowana jest przez naturalne organizmy, tym razem nie nornice tylko ślimaki różniste. Obsypałam kryształkami tymi innymi niż wysuszające i zobaczymy czy karczochy przetrwają. Dobrze byłoby, bo mam w tym roku tylko 6 sadzonek, a pewnie będę się musiała nimi podzielić :D
O Starkla dostałam zapewnienie, że przyślą mi zarówno powojnik jak i malinę...mam nadzieję, że będą to rośliny prima sort!

Małgosiu po ponad 30-godzinnym deszczu wyłapywałam chwile ciszy ;:306
Kupiłam 10 kapustek wczesnych i posadziłam w skrzyni nakrywając włókniną, bo już kilka dni temu widziałam bielinka ;:124

Julciu życzę z serca deszczu! Tak glina jest niebezpieczna na śniegu i deszczu....chodzę jak paralita, podłożyłam sobie gałązki iglaków i posypałam resztkami z ogniska. Nie mogę zbaczać ze ścieżki, bo tam grzęznę ;:306 Beczki mam pełne, ale miałam dokupić pod rynny kurnika i nie zdążyłam.
I Tobie dobrego wypoczynku na działeczce...może uda się wygospodarować trochę samotnych chwil ;:196

Witaj Martusiu jak ja lubię skrytopodczytywaczy ;:168 Dziękuję za nazwanie krzewu i jest to możliwe że to jest owa tawuła, bo chyba faktycznie jest wrażliwa. Dlatego ma parę gałązek na krzyż i nie w pełni pokrytych kwiatuszkami. Czyli rośnie w złym miejscu ...nie osłoniętym! :shock: No to mam myślenice albo ją okrywać albo przesadzić. Zapraszam serdecznie ;:180

Beatko Starkla znam od bardzo dawna i zawsze uznawali reklamacje dlatego im tak ulegam. Mają dobre drzewka i krzewy, jak na razie powojniki rosną bez problemu i są zdrowe, tak samo róże. Natomiast byliny to na ogół jednorazówki ;:131
Psiząb mnie cieszy, bo żółte rosną bez problemu to i on powinien ...a pamiętam jak o nich marzyłam.
Beatko jak pracowałam to pamiętam pięć dni słońca w piątek jeszcze jako tako ...sobota niedziela deszcz, a w poniedziałek pędziłam do pracy w pięknym słoneczku ;:306 To samo bywało z wakacjami ;:222 teraz jak wiesz jestem w lepszej sytuacji :uszy
Życzę mimo wszystko pogodnej majóweczki ;:196

Agnieszko Staram się takie trwałe zawsze reklamować, czasem reklamowałam też kwiatki ale te powtórnie przysyłane też zimy nie przetrwały i dałam sobie spokój.
Mam tak goryczkę kupioną od forumowej koleżanki i rośnie parę lat na skalniaku to dokupiłam drugą i też posadziłam na bliźniaczym skalniaku ;:333 Ta druga ma dopiero pączek. Dalijki poczekają do maja i nie dam im zmarznąć.
Mnie też się ta nazwa spodobała i używam jej, ale przerobiliśmy kostkę na zupełnie inny dom i jesteśmy zadowoleni chociaż nie zrealizowaliśmy całkiem projektu, bo wymagałoby to zbyt dużej ingerencji w konstrukcję domu. Jak młodzi czy ktoś kiedyś będzie chciał to może sobie zrealizować.
Szkoda że niewiele Ci podlało, bo ja czuję dużą ulgę nie muszą lać wody konewką czy wężem i na jakiś czas będzie spokój.
Aguś dziękuję i Wam dobrego odpoczynku majowego, a nocą podlewania z góry ;:196

Zdjęć nie ma, bo ręce utytłane w błocie i zatknięte na łopatkach ...dobranoc! Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne pierwiosnki, nie mogłam się na nie napatrzeć.
Jeszcze raz spróbuję posadzić pierwiosnki u mnie, może w końcu coś z nich będzie, jedyny jaki rośnie u mnie to gruziński
Ładne kępki psich ząbków ;:138
Cudowne nowe nabytki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Pędzisz do przodu i masz mnóstwo roślin do pokazania ;:224 . Pierwiosnków masz sporo a żonkile i u mnie tego roku coś nie tego . Mam ich sporo mniej ;:222 . Nie mam pojęcia dlaczego te cebulowe takie kapryśne ;:222 . Najpierw tulipany, teraz żonkile ;:222 . Jak tak dalej pójdzie trzeba będzie myśleć o innych roślinach wiosny nie - cebulowych. Pierwiosnki u mnie coś nie bardzo chcą rosnąć ;:185 . Podziwiam chęci do prowadzenia klona na bonsai . To jednak jest sztuka ;:215 . Cieszę się z deszczu tak samo jak Ty ale nie ukrywam, że chciałabym w ten długi weekend słońce :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Ale fajne,ładne nowe roślinki.
Ech człowiek zawsze na nie łasy jak dziecko na słodycze ;:173
Udanej majówki Marysiu ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam nadrabiam zaległości zdjęciowe :D Dzisiaj taki ładny poranek że półtorej godziny poświęciłam na ogród ;:65

Ewuniu tak jak Ty pierwiosnki tak ja irysy...daję im kolejną szansę ;:306
Psieząbki i mnie zaskakują i cieszą ;:215

Ewelinko trudno pędzić do tyłu ;:306 ja mam inny tryb życia, dzieci już dawno odchowane....wnuki też :?
Jak przychodzi sezon to nie raz nie zdążymy wszystkich roślin pokazać ...chociaż to może głównie dla mnie korzyść. Żonkile u mnie nawet spod ciężkiej gliny wychodzą i to wszystkie odmiany :wink: tulipany tylko stare odmiany a te nowe niestety jednoroczne. Pierwiosnki widać lubią glinę bo też jako jedne z niewielu rozsiewają się na niej. Klonika tak prowadzę od niechcenia, nie zagłębiając się w tajniki sztuki. No to słonecznej majówki, pozdrawiam! :wit

Aniu to jest choroba nieuleczalna i dobrze że mam strażnika kierowcę bo pewnie pół targu wywiozłam bym do ogrodu a potem to trzeba posadzić i zaopiekować ;:oj
Dobrego odpoczynku majowego :wit

A teraz dzisiejsze zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Ubiegłoroczna truskawka przetrwała zimę w donicy

Obrazek

wszędzie ich pełno!

Obrazek

Obrazek

brunera ma jeden kwiatuszek

Obrazek

Obrazek

dostała patyczek, bo ją chciały wichury wyłamać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego odpoczynku majowego!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Zauroczyły mnie te piękne pierwiosnki z niezapominajkami ;:63
Brunnery cudnie sfotografowane ;:63 ;:63
A co to jest pod wilczomleczem ? i pod nim jeszcze ?
Hosta, koperkowa śliczności. ;:173 ;:173
Iryski do tego piękna kolekcja pierwiosnków ;:333 .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, wilczomlecze, goryczka, iryski - no cudna wiosna w pełni. ;:215
Niezapominajki - jak z bajki. ;:167 U mnie kwitną bardzo późno albo wcale. Albo są w takim miejscu, że trzeba je usunąć, np dzisiaj uwuwałam je ze środka niziutkiej azalii.
Słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Taniec na glinie! Nowa dyscyplina na olimpiadzie ? :roll: ;:306 :;230 ;:oj
Marysiu, duży jest targ w Krzeszowicach? Nigdy nie byłam, bo korzystam z dobrodziejstw u mnie, w Olkuszu (który w sezonie ogrodniczym sporo oferuje dobroci dla nas), ale jestem ciekawa co tam za dobra... i w które dni jest?
Bardzo lubię na targu kupować rośliny, tam są szkółkarze oraz Panie, które sprzedają dobra ze swojego ogrodu i można naprawdę cudownosci kupić... ja ostatnio kupiłam reklamówkę goździków kamiennych za 5 zł :) ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu pod serduszką są trzy wilczomlecze. Brunery w porannym słońcu takie ładne ;:3
Ty miłośniczka roślin masz oko na nie :D

Beatko niezapominajki teraz są ładne i nieszkodliwe ale za chwilę zrobią się chabazie zarastające rośliny to wtedy je wyrywam, ale zawsze zdążą się wysiać. W wielu miejscach jest tez biała, ale kiedyś przez parę lat była w jednym miejscu. Miłego odpoczynku ;:168

Basiu jak będzie taka dyscyplina to ja startuję ;:306 Targ w Krzeszowicach jest w poniedziałki i jedziemy przed 7 rano, bo ja muszę kupić zaopatrzenie dla kurek a później mój sprzedawca ma już resztki. Tym razem nie było pań ze swoimi kwiatkami ...no jedna ale od niej już kupowałam :? Kupić możesz wszystko łącznie z małym inwentarzem, a sprzedawcy w większości jadą też do Olkusza. No to następnym razem jadę do Olkusza, tam jest chyba we czwartki. Tylko raz przejeżdżaliśmy i nie mogliśmy trafić...w którym miejscu jest targ i czy jest gdzie zaparkować? Kiedyś byliśmy w Skale, ale wtedy jeszcze sprzedawali tak konie :lol: Super było ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iryskowo, pierwiosnkowo i w ogóle majowo w Twoim pięknym ogrodzie, Marysiu! ;:138 ;:138 ;:138
No i mokro, zapewne po ożywczym deszczyku ;:215
U mnie dalej suszy i dogrzewa ;:3 , na deszcz się nie zanosi, kiepściuchno. ;:223
Dzisiaj - zgodnie z testamentem mojego taty - uczciłam pracą święto pracy. :tan Wytargałam cały podagrycznik z malin i tawułek. ;:138 ;:138
Jestem z siebie dumna i mam nadzieję, że tato widział to z góry i też jest ze mnie dumny. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,kwiatuszki podlane to teraz im dobrze zakwitać ,irys ani jeden u mnie jeszcze nie kwitnie a u Ciebie już tyle kolorków ,śliczne są ,ja tych małych mam niewiele ,dzisiaj było pięknie ale wiatr był wstrętny ,nie lubię go ,wywiozłam dzisiaj kopiate taczki chwastów z rabat ,zasadziłam w dwóch nowych skrzynkach przed domem pietruszkę zieloną i sałatkę ,żeby mieć listki pod ręką ,reszta w warzywniku i tak powolutku coś robię ,ale to wszystko bardzo niewiele ,więc jak przyjedziecie to musicie patrzeć wybiórczo ;:306 ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
A mnie się spodobał widoczek z czerwonymi, pomarańczowymi tulipanami i chyba złotlinem w tle :D
Pierwiosnki urocze :D
Wiesz ,że biała niezapominajka przywędrowała do mnie razem z chryzantemami :?:
A irys z fioletowo podbarwionym kłączem ma pąk co mnie niesłychanie raduje, to będzie chyba ten fioletowy - średni ,który pokazałaś. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Rano słoneczko zaświeciło, a teraz się chmurzy! Prognozy nie były optymistyczne. Widzę znowu parę dni deszczu, ale jest korzyść z deszczowych dni ...ziemia coraz bardziej się zapada i może wreszcie wyrównam teren.
Wczoraj znowu odstawiłam koszenie inną kosiarką i jest ładnie niziutko skoszone, chociaż więcej wysiłku włożyłam, bo napęd w kosiarce dawno wysiadł.
Poza tym plewiłam, plewiłam, plewiłam...kury zawalone chwastami :uszy Nawiozłam też zrębków, ale to wszystko kropla w morzu.
Mam ogromne ilości maleńkich ślimaków...zjadają wszystko...zjadły mi rozsadę kalarepki, dalii...zjadają namiętnie irysy. Sypię te granulki amerykanckie, ale efektu nie widzę i chyba dokupię tych niebieskich ;:223
Żałuję, że nie wsadziłam rozsady do gruntu, bo na pewno więcej by jej przetrwało. Tu mają skomasowane i żrą równo!

Lucynko moja kochana Twój tata na pewno jest z Ciebie bardzo dumny, bo jesteś dobrym, serdecznym i uczynnym człowiekiem ;:167 Ogród rzeczywiście mam podlany sowicie i chyba szykuje się następny zrzut wody, a tak chętnie oddałabym połowę Tobie, wierz mi ;:168
Życzę deszczu i spokojnego odpoczynku majowego ;:196

Martusiu cieszą mnie te kolorki, bo chodziłam z irysami po ogrodzie i szukałam odpowiedniego miejsca. Wcześniej nie chciały kwitnąć...niby nie zanikały, ale miały jedynie szabelki. Podzielę się z Tobą jak chcesz, a nie kopałyśmy irysków u Dorotki? Nie pamiętam... Ja też dzisiaj wrzuciłam kilka wiader chwastów kureczkom i poziom wybiegu znacznie się podniósł. Kiedyś ktoś mi wywoził częściowo stamtąd ziemię, teraz nie mam nikogo chętnego ;:131 Już widzę jak się napracowałaś i trudno nam będzie oderwać wzrok od kwiatów, żeby dojrzeć jakiś marny chwaścik. Bądź spokojna kochana. Pozdrawiam ;:196

Agnieszko napiszę Twoją metodą...to też pamiątki! Te stare odmiany tulipanów dostałam od przemiłej forumki sprzed lat Stokrotki...potem dosłała mi też jakieś tulipany Basia Barbarella, ale nie pamiętam jakie kolory? Dawno tworzyłam tą rabatę ...nie wykopuję, nie suszę a kwitną i są co roku!
Fajnie będzie Pani zadowolona z białej niezapominajki :D Nie pamiętam o tym, że Ci wysyłałam irysa i nie pamiętam też którego ...wybacz ;:196

Parę zdjęć

Jesienny zakup w niedalekim sklepie ogrodniczym...jeszcze tam w tym roku nie byłam ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam i ja pierwszy pączek na Bonice
Obrazek

nie wyplewiłam wszystkich ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w pełnym rozkwicie!
Obrazek

Miłego świętowania 3 maja ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ze ślimakami to jakaś masakra, po deszczach coraz więcej wyłazi, zjadają co smaczniejsze, u Ciebie rozsady. Jak tu się pozbyć dziadostwa jak amerykańskie przysmaki nie działają. Woda może nam kapać z nieba, zapowiadają z soboty na niedzielę przymrozki, oby nie doszły. Niezapominajki bardzo lubię, pozwalam się rozsiewać gdzie chcą.
Może w sobotę za tydzień uda mi się wyrwać, jak nie zapomnę przywiozę kule.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko dramat ze ślimaczkami, bo te maluśkie trudne do unicestwienia ;:14 Dokupię niebieskie granulki, bo inaczej nic nie wykiełkuje.Mówią o przymrozkach, ale w prognozach pisanych ich nie widzę a zimne dni też się przesuwają. Zobaczymy jak będzie z sobotą czy pojedzie Małgosia, bo jak nie to może pojadę z M i wtedy zabrałabym kule :D Tak czy siak cieszę się na spotkanie i liczę, że wyrwiesz się na trochę...należy Ci się ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”