Wszystko o pomidorach cz. 15
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
anulab krzaczki fioletowe, to taka odmiana pomidora "Indigo", jeśli nie znałaś, to już będziesz wiedziała
Kolejne kwiatki na krzaczkach, to odmiana Coustralee Trzmiele i pszczoły szaleją w szklarni
Takie owoce miałam w tamtym roku tej właśnie odmiany
Kolejne kwiatki na krzaczkach, to odmiana Coustralee Trzmiele i pszczoły szaleją w szklarni
Takie owoce miałam w tamtym roku tej właśnie odmiany
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Viola K znam odmiany indygo . Na ten rok mam przeszło 10 odmian fioletowych .
U mnie one mają silnie fioletową łodygę , że nie sposób ich z innymi pomylić już
na etapie rozsady .
Zachwyt tymi odmianami mam od ubiegłego roku , wcześniej owszem uprawiałam ,
ale dopiero jak trafiłam na P20 x Biuty King .
Te fioletowe jakie mam to krzepkie rośliny , rosną lepiej od pozostałych , ale
wiadomo odmiana odmianie nie równa .
Niech Ci dobrze plonują .
U mnie one mają silnie fioletową łodygę , że nie sposób ich z innymi pomylić już
na etapie rozsady .
Zachwyt tymi odmianami mam od ubiegłego roku , wcześniej owszem uprawiałam ,
ale dopiero jak trafiłam na P20 x Biuty King .
Te fioletowe jakie mam to krzepkie rośliny , rosną lepiej od pozostałych , ale
wiadomo odmiana odmianie nie równa .
Niech Ci dobrze plonują .
Też mam dylemat co robić z rozsadą. Od jakiś dwóch tygodni pomidory i papryki stoją cały czas w tunelu. Temperatura spadała nad ranem do minimum 6 stopni, ale to na jakąś godzinkę. Teraz zapowiadają od piątku ochłodzenie, przez 2-3 dni temperatura nad ranem ma spaść do 3 stopni. W dzień ma być też chłodniej, ale nie mniej niż 10 stopni. Od następnego czwartku ma się ocieplić i właściwie można będzie już wysadzać wszystko do gruntu (tu zagrożenie przymrozkiem jest do 10-15 maja). Myślę żeby zabrać wszystko na kilka dni do domu, dziś mam czas - dzień wolny, potem pracuję. Rozsada musiała by stać bez przerwy w domu do następnego czwartku. W domu miała by ciepło, obawiam się, że może nawet za ciepło, jeśli zaraz po tym tygodniu chciała bym ją sadzić.
Najlepiej by było wstawiać na noc do domu a na dzień do tunelu, ale chyba tego nie ogarnę, za dużo tego mam. Co roku to samo.
Najlepiej by było wstawiać na noc do domu a na dzień do tunelu, ale chyba tego nie ogarnę, za dużo tego mam. Co roku to samo.
Iza
-
Moja rozsada od pewnego czasu wyniesiona z domu , część już posadzona , reszta
czeka na wysadzenie . Na noc okrywam czym mogę , styropian , włóknina .
Te do wysadzenia popakowane w kosze , ale nosić już mi się nie chce .
Patrzę na prognozę z nadzieją , że odwołają zimne noce . Zimny wiatr z północy
zwiastuje , że nie ma się co łudzić .
czeka na wysadzenie . Na noc okrywam czym mogę , styropian , włóknina .
Te do wysadzenia popakowane w kosze , ale nosić już mi się nie chce .
Patrzę na prognozę z nadzieją , że odwołają zimne noce . Zimny wiatr z północy
zwiastuje , że nie ma się co łudzić .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy warto tak się spieszyć? Dopiero dzisiaj popikowałem pomidorki przeznaczone do gruntu. Zmężnieją przez te 3 tygodnie i trafią do ogrzanej już ziemi . Czy tak trudno kupić kilogram pestek z dyni i łuskać jak łapki świerzbią?
Moje w szklarni zaznaczę nieogrzewanej kwitną od tygodnia ,owszem 2 noce ma być chłodniejsze - bez mrozów,ale to nie problem agrowłóknina pomoże i myślę, że pierwsze dojrzałe ok 15 czerwca będą.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
Lubuskie Jak na klimat w Polsce, to komfort Przeczytałam dziś, że można zabezpieczyć rośliny kapturkami z plastikowych butelek po wodzie mineralnej. Pomidorki grzeją się w domu, a papryki dostaną plastikowe kapturki A w mediach mówią o ociepleniu klimatukaLo pisze:Nie wiem gdzie mieszkasz ale czy Suwałki czy Wrocław to różnica żadna .
https://www.accuweather.com/pl/pl/suwak ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/wroca ... r=5/1/2019
Trudno nie, ale łuskanie pestek to nie to samo co wysiew pomidorówkaLo pisze:Czy warto tak się spieszyć? Dopiero dzisiaj popikowałem pomidorki przeznaczone do gruntu. Zmężnieją przez te 3 tygodnie i trafią do ogrzanej już ziemi . Czy tak trudno kupić kilogram pestek z dyni i łuskać jak łapki świerzbią?
Majka, ja bym zrobiła odwrotnie, pomidory pod kapturki, a papryki do domu. Coś mi świta, że papryki są bardziej wrażliwe. Nie mam racji?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie część przesadziłem w większe kubki i pauza, w związku z brakiem kubków 500ml.
Pozostałe przesadzone troszkę wcześniej, zagęszczają się niemiłosiernie.
A co odmiana, to inny pokrój. Jedne szerokie, inne zwięzłe, a jeszcze inne cherlawe.
Pozostałe przesadzone troszkę wcześniej, zagęszczają się niemiłosiernie.
A co odmiana, to inny pokrój. Jedne szerokie, inne zwięzłe, a jeszcze inne cherlawe.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie narzekaj, prezentują się świetnie.
eDorka, pomidory mam jeszcze w doniczkach, a papryki wsadziłam do gruntu bo było bardzo ciepło. Sprawdzałam długoterminową prognozę pogody i nie było zagrożenia. Teraz zmienili prognozy i lipa bo papryki już w ogrodzie na stałe wkopane Mąż podpowiada mi, że może zamiast butelek, lepsze będzie nakładanie kartonów na noc. Żal by mi było stracić papryczki bo pierwszy raz hodowałam z nasion i są zdrowe, ładne. Jak myślisz, myślicie kartony, butelki czy coś jeszcze innego?
Niefart.
Nie wiem co lepsze do nakrycia, karton chyba bardziej trzyma ciepło, ale nie przepuszcza światła.
Nie wiem co lepsze do nakrycia, karton chyba bardziej trzyma ciepło, ale nie przepuszcza światła.
-
Proponuję okrycie na cebulkę , na dzień zdjąć kartony .
Włóknina też jest dobra , nawet z kilka warstw .
Włóknina też jest dobra , nawet z kilka warstw .