Grusza - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza - choroby i szkodniki

Post »

Czy ktoś pomoże zidentyfikować na podstawie zdjęcia co dolega mojej gruszy?

Jest to tylko na jednej z kilku grusz i tylko na kilkunastu listkach (na razie) ale chciałbym zapobiec rozprzestrzenianiu dalej.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
babqa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2017, o 11:58

Post »

maryann pisze:Choroba fizjologiczna, problem z pobieraniem wody. Mogła być słabo udeptana przy sadzeniu. Teraz może pomóc obłożenie nawozem organicznym i/lub przecięcie gałązek.
Dzięki. Ta, która ma najwiecej tych objawów była doniczkowa. Korzenie w doniczce nie były jakoś rozbudowane. Czy nawóz może być płynny? Może jakimś wspomagaczem ukorzeniania podlać?

-- 29 kwi 2018, o 12:37 --
gienia1230 pisze:
gienia1230 pisze:Obrazek
udało mi się dołączyć zdjęcie, czy to jakaś choroba, czy zwyczajnie grusza się nie przyjęła i powoli usycha
Babqa, czy to u Ciebie podobnie wyglada? To była Bonkreta (w 2009 r), usunęłam , okazało się, że korzeni praktycznie nie było. Może gdybym poczekała do końca sezonu pewnie by coś korzonków przyrosło.
Wrzucę zaraz zdjecia. Trochę podobne, ale u mnie jakby jeszcze czarniejsze te końcówki.
"Najzwyklejszą pychą jest wiara w to, że jesteśmy zdolni poprawiać naturę, gdyż natura jest dziełem Boga" ? dr Alexis Carrel, chirurg, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
Awatar użytkownika
babqa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wklejam zdjęcia tych grusz.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
"Najzwyklejszą pychą jest wiara w to, że jesteśmy zdolni poprawiać naturę, gdyż natura jest dziełem Boga" ? dr Alexis Carrel, chirurg, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

babqa pisze: Czy nawóz może być płynny? Może jakimś wspomagaczem ukorzeniania podlać?
Płynny może być, acz nie mam doświadczeń, a na ogół tu ze swoich piszę. Pokaż zdjęcie całej rośliny.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
babqa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

MarSz pisze:Czy ktoś pomoże zidentyfikować na podstawie zdjęcia co dolega mojej gruszy?

Jest to tylko na jednej z kilku grusz i tylko na kilkunastu listkach (na razie) ale chciałbym zapobiec rozprzestrzenianiu dalej.

Obrazek

Obrazek

A to, to mam na trzeciej mojej nieszczesnej gruszy. Nie wiem, co z tymi gruszami. Inne drzewa na razie ok, a grusze jakieś takie przewrazliwione.
WYnalazłam, że to pryszczarek gruszowiec, czyli szkodnik gruszy.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

babqa to raczej jest podskórnik gruszowy z rodziny szpecieli
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, podskornik raczej ma bardziej uporządkowane pole infekcji.
co ze słuchania mądrego.
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Witajcie. Mam problem z gruszą konferencja. Posadzona wiosną 2017. Obecnie słabo wygląda, kiepsko rośnie i zaobserwowałem zmiany widoczne na zdjęciach. Może ktoś pomoże i powie co to jest i jak to zwalczyć/leczyć? Dzięki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Dobra ja spróbuję:
1. Te nadgryzione liście to przez jakiegoś robala może chrabąszcz majowy, to nie choroba.
2. Na liściach widać plamy parcha, na to się wykonuje kilka oprysków w sezonie, wysiewy tego najczęściej występują po intensywnych opadach są tam jakieś ekologiczne sposoby walki z tym ale ja się w ekologię nie bawię. Z możliwych oprysków są środki: "Syllit 65 WP, Kaptan Plus 71,5 WP (środki przeznaczone do stosowania przed i po kwitnieniu), Carpene 65 WP (do stosowania od początku wegetacji do początku fazy kwitnienia), Mythos 300 SC (przeznaczone do stosowania od początku wegetacji do końca fazy kwitnienia oraz interwencyjnie w czasie wegetacji, ale nie więcej niż 2 razy w sezonie), Capitan 400 EC ( do stosowania po kwitnieniu, zapobiegawczo lub interwencyjnie, nie częściej jednak niż 2-3 razy w sezonie), Sadoplon 75 WP (do stosowania po kwitnieniu, maksymalnie 4 razy w sezonie, w okresach wilgotnej pogody), Zato 50 WG, Indofil 80 WP (do stosowania zapobiegawczo lub interwencyjnie w ciągu całego sezonu, ale nie więcej niż 2-3 razy), Score 250 EC (do stosowania w fazie różowego pąka, nie więcej niż 2-3 razy w sezonie), Merpan 480 SC, Malvin 80 WG Captan 80 WG (do stosowania od fazy zielonego pąka przez cały okres wegetacji, kilka razy w sezonie)." Pogrubiłem te środki które są albo w małym opakowaniu, albo w rozsądnej cenie. Chociaż do jednej gruszki to niektóre środki w dużych opakowaniach z datą ważności krótką aż szkoda kupować. Chyba, że masz jabłonki i chcesz aby parcha nie miały?
3. Ziemia pod drzewkiem powinna być wypielona u mnie pod drzewkiem jest 1m kwadratowy wypielonej ziemi bez trawy i chwastów, drzewko nie potrzebuje konkurencji o wodę i składniki odżywcze.
4. Drzewka się nawozi, nie wiem jak tam z ekologią pewnie obornikiem, chociaż to sam azot, a tak jak ja to sypię na początku kwietnia około 50g azofoski później na początku czerwca 50g azofoski i na początku sierpnia 50 g uniwersalnego nawozu jesiennego (jest to nawóz nie zawierający azotu). Dodatkowo robię opryski dolistne dwoma środkami (odżywkami wieloskładnikowymi) ale to już pominę.
5. Każda roślinka lubi różne pH gleby, "Grusza - pH lekko kwaśne 6,2-6,7" to można sprawdzić "Kwasomierz glebowy co 0,5 pH z płynem Helliga". Kwasomierze z pręcikami, które niby coś tam pokazują to bezużyteczne zabawki.
6. Przy cięciu gruszy radzę przyjąć jakąś wizję i tę gruszę prowadzić na przykład wrzecionowo albo coś innegolink . Taka wiecha na górze drzewka jak na zdjęciach nie ułatwia rośnięcia.
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Dziękuję @kanap za diagnozę i porady. Zato 50 WG zakupiony, czekam tylko na niższą temperaturę aby spryskać. Przy okazji spryskam inną gruszę i jabłonie.
Ta wiecha na czubku to efekt braku czasu wiosną na cięcie. Mieszkam kilkaset km od działki :), teść przycinał drzewka i to przegapił. W przyszłym roku zostanie przycięta jak należy. Teraz usunę trawę spod drzewka, podsypię obornik i jakiejś próchnicy dorzucę. Co do pH to faktycznie warto sprawdzić. Jeszcze raz dziękuję.
Masele
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 20:34

Post »

Niestety bez foto.
Młoda grusza chyba konferencja. Świeże listki zbrazowialy i sie zwinely. Sa miekkie te listki. Nie wyglada jak zadna typowa choroba. Gdzies czytalem ze moga byc to objawy trudnosci poboru wody nie wiem ile w tym prawdy. Jakies podpowiedzi ?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbrązowiały? Czyli już nie żyje... Jakaś choroba pędu lub korzenia.
co ze słuchania mądrego.
Masele
200p
200p

Post »

Wyżej pisałem o liściach, na młodej gruszce które brązowieją. Są jakby uschnięte ale miękkie. Kolega pisał, że problem z poborem wody. Poniżej foto. Potwierdzi, ktoś diagnozę czy ze zdjęcia może coś innego wynika.

Obrazek
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

A nie miałeś przymrozków?
Masele
200p
200p