Doniczki,oslonki dla roślin,pomysły
- vascode
- 10p - Początkujący
- Od: 11 mar 2012, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Wiaderka
-vascode-
Niestety wiaderka nie spełniły oczekiwań moich,zioła padły wskutek braku dostępu światła.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może następnym razem większa doniczka do środka żeby rosły wyżej, albo coś podstawić pod doniczkę np. kamienie i wtedy brak światła nie straszny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2019, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wrzuciłabym na spód keramzyt nawet 5-8cm warstwę(tak by zioła miały ziemię na poziomie krawędzi wiaderek) i dostęp do słońca by był. Raczej zastanawiałam się czy słońce nie operowało za bardzo, metal łatwo się nagrzewa może się " ugotowały"?
-
- 20p - Rozkręcam się...
No to podsypałabym keramzytu (lub inne wypełnienie) i tak włożyła. Niektóre rośliny wręcz specjalnie stoją u mnie na keramzycie - te które lubią wilgoć w powietrzu a nie lubią mieć "mokrych nóg" czyli zalegającej w dolnych partiach doniczki wody, dostają keramzyt, czasem uzupełniony o szklane wypełnienie (przy ciężkiej roślinie keramzyt czasem jest zbyt lekki) i nie mam też tremy gdy podleję - nie muszę sprawdzać czy w osłonce nie została woda itd
-
- 20p - Rozkręcam się...
A mogę zapytać skąd takie wiaderka? zioła wyglądają tak swojsko w nich, ale pelargonie tworzą efekt łaaal.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2019, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładnie wyglądają w takich wiaderkach sukulenty, tylko trzeba uważać na odprowadzanie wilgoci. Są dobre jako osłony, ale nie jako donice. Chyba, że tak jak wyżej napisano - wywierci się otwory, ale jest z tym trochę pracy i trzeba mieć podstawkę, która musi pasować zarówno pod kątem wymiarów, jak i wyglądu. Czyli łatwiej jest użyć ich jako osłony.
Pozdrawiam serdecznie, Stefan
Re: Doniczki i osłonki - pomysły
Alili te wiaderka są z Pe....co.Trzeba tam zaglądać bywają w różnych rozmiarach i kolorach.
Ja szukam dużo inspiracji na pintreście. Fajne diy można znaleźć, w tym również na doniczki (np. z pustaków), albo zwykła doniczka oklejona grubszym sznurkiem (w stylu rustykalnym). Albo po prostu europaleta:)
Donice materiałowe, pytanie
Witam,
Pytanie odnośnie donic materiałowych. Mianowicie chciałbym takie kupić do swojej szklarni, ale wszędzie gdzie czytam to pisze, że one są wykonane z przerobionych butelek plastikowych PET. Szybki reaserch i od razu wyświetla się informacja, że ten typ plastiku jest szkodliwy i np rozpuszcza w wodzie butelkowanej różne chemiczne substancje, które są w dłuższym okresie czasu szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.
Stąd moje pytanie, czy w takim razie donice tego typu nie będą w jakiś sposób szkodzić roślinom, lub umieszczać w nich te same syfy chemiczne co w wodzie mineralnej?
Drugim pomysłem jaki mam to ew wykonanie ich z drewna (drogo) lub z blachy ocynkowanej (taniej). Ale wolałbym uniknąć tego z powodu ceny (drewno) i nadmiernego nagrzewania się (blacha).
Pytanie odnośnie donic materiałowych. Mianowicie chciałbym takie kupić do swojej szklarni, ale wszędzie gdzie czytam to pisze, że one są wykonane z przerobionych butelek plastikowych PET. Szybki reaserch i od razu wyświetla się informacja, że ten typ plastiku jest szkodliwy i np rozpuszcza w wodzie butelkowanej różne chemiczne substancje, które są w dłuższym okresie czasu szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.
Stąd moje pytanie, czy w takim razie donice tego typu nie będą w jakiś sposób szkodzić roślinom, lub umieszczać w nich te same syfy chemiczne co w wodzie mineralnej?
Drugim pomysłem jaki mam to ew wykonanie ich z drewna (drogo) lub z blachy ocynkowanej (taniej). Ale wolałbym uniknąć tego z powodu ceny (drewno) i nadmiernego nagrzewania się (blacha).