Begonia bulwiasta cz.2
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Re: Begonia bulwiasta cz.2
O to mnie zmartwiłaś! A tak liczyłem na kaskadę kwiatów.
Tak oto wygląda ta moja tegoroczna begonia.
Tak oto wygląda ta moja tegoroczna begonia.
Pozdrawiam Wojtek
Nie martw się na zapas, z tym to zawsze zdążysz . Może nie będzie to wymarzona roślina, ale Twoja i z pewnością ładna, bo już ma kilka pędów . Tak naprawdę, to jeszcze nie wiadomo, co z tego wyrośnie, zawsze możesz tyczkę bambusową zainstalować, ja tak kiedyś zrobiłam. Pierwsze kwiaty mogą być zupełnie inne od tych kolejnych. Czy brzydkie - nie wiem, to rzecz gustu, zamiast np. pełnych, rozwijają się takie skromniutkie, z czterema płatkami. U mnie tak przynajmniej było.
Mnie podobają się te skromniutkie z czterema płatkami, ale nigdy nie były w większej ilości zawsze tak pojedynczo w miarę wzrostu pędów, taka biologia i nic na to chyba nie ma wpływu, ani nawożenie, ani uszczykiwanie.
Ketjow i tak ładna, bo ma kilka pędów i widać się rozkrzewia.Mnie czasem wyrastał jeden gruby badyl zwisający smętnie na jedną stronę doniczki.Czasem dosadzałam coś do towarzystwa.
Ketjow i tak ładna, bo ma kilka pędów i widać się rozkrzewia.Mnie czasem wyrastał jeden gruby badyl zwisający smętnie na jedną stronę doniczki.Czasem dosadzałam coś do towarzystwa.
Po dwóch tygodniach czekania wydobyło się z ziemi takie "coś"
Myślałam, że to będzie pojedynczy pęd, ale wygląda na coś gęściejszego.... Jak na razie pierwsza z czterech
Myślałam, że to będzie pojedynczy pęd, ale wygląda na coś gęściejszego.... Jak na razie pierwsza z czterech
Mirka
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie oto kilka moich begonii, niedługo już wylądują na dworzu
Można już wystawić na ogród? Co sądzicie?
Ja bym wystawiała w dzień a na noc chowała do domu. Moje wsadzam zawsze do gruntu na wzniesioną rabatę pod sosną, więc moje dopiero pójdą na dwór po 15 maja.
Też się zastanawiam, ja swoje mam w skrzynce - dzień spędzają na parapecie na zewnątrz, ale na noc chowam. Sprawdzałam prognozy swojej lokalizacji - przymrozków już nie będzie, więc jutro chyba powędrują na stałe za okno. Bardziej martwią mnie silne wiatry
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne macie begonie.
Moje rosną, rosną i urosnąć nie mogą.
Moje rosną, rosną i urosnąć nie mogą.
Moje od 2 tygodni w ogrodzie, w domu za szybko rosły do góry.
Zaliczyły nocne temperatury w okolicach 5C.
Zaliczyły nocne temperatury w okolicach 5C.
W tym roku po raz pierwszy sadziłam bulwki kupione w markecie, zobaczymy, co z nich zakwitnie, bo wyrosły.
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
Do jakiej temperatury wytrzymują na zewnątrz? Moje stoją na balkonie, ale zapowiadają ok. 1 C