Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Gieniu a może przydał by się oprysk temperaturą?
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Oparzenie słoneczne
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Logitech, w pierwszej chwili też tak pomyślałam ale trzy dni temu takich objawów nie było i od trzech dni pochmurno i deszcz jak nie leje to siąpi. Zresztą przy podlewaniu nigdy nie lejemy po liściach.
Janusz, w szklarence cieplutko, temperatura nocą nie spadła jeszcze poniżej 10*C, pomidory ładne, zielone, zero fioletu. Siostra panikuje to i mnie się zaczyna udzielać. O potasie pomyślałam z drugiego powodu, mianowicie w ub. sezonie na większości odmian pomidorów były zielone piętki.Nie wybarwiały się prawidłowo, Tak, tak, badanie gleby trzeba by zrobić, póki co brak chętnego coby do Rzeszowa z próbkami chciał pojechać
Znalazłam jeszcze taką informację:
Zawartości standardowe makro- i mikroskładników w suchej masie części wskaźnikowych ogórka oraz charakterystyczne objawy niedoborów
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2 ... a_tab1.gif
Janusz, w szklarence cieplutko, temperatura nocą nie spadła jeszcze poniżej 10*C, pomidory ładne, zielone, zero fioletu. Siostra panikuje to i mnie się zaczyna udzielać. O potasie pomyślałam z drugiego powodu, mianowicie w ub. sezonie na większości odmian pomidorów były zielone piętki.Nie wybarwiały się prawidłowo, Tak, tak, badanie gleby trzeba by zrobić, póki co brak chętnego coby do Rzeszowa z próbkami chciał pojechać
Znalazłam jeszcze taką informację:
Zawartości standardowe makro- i mikroskładników w suchej masie części wskaźnikowych ogórka oraz charakterystyczne objawy niedoborów
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2 ... a_tab1.gif
Pozdrawiam! Gienia.
-
W szklarence cieplutko a masz jakiś tarmometr co by go w ziemię można było wcisnąć na 15-20 cm?
-
Takiego termometru nie mam, tylko zwykły, przybity do futryny . Zawsze rano, przy otwieraniu szklarni sprawdza się temperaturę. W zimniejsze noce paliły się znicze. Ogórki były wsadzone 6 kwietnia, ładnie się przyjęły i ruszyły i nagle taki pasztet.
Janusz, pewnie poczekam, zimne noce prognozowane są za tydzień, dodatkowa włóknina i znicze mam w pogotowiu.
Janusz, pewnie poczekam, zimne noce prognozowane są za tydzień, dodatkowa włóknina i znicze mam w pogotowiu.
Pozdrawiam! Gienia.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Moje ogórki gruntowe akord F1 już w doniczkach po 5 cm ;-) przesada po 15 maja.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja siałem Julian do mini namiotu foliowego po 2 nasiona do P9. Na ten tydzień byłem zmuszony zabrać siewki do domu. Jakoś upchałem po parapetach te 50 szt. Przymrozki pojawiają się co parę dni, kiedy to się skończy?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pamiętam taki rok był w 2002 , też zimno aż do 20 czerwca było po plus 2 stopnie .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
Berthold, mała prośba do Ciebie, wpisz , proszę w swoim profilu lokalizację, to znaczy region albo kraj, gdzie mieszkasz.
A tym, że nie jesteś "czystym" Polakiem nie przejmuj się. Dla braci ogrodników to nie jest ważne
A tym, że nie jesteś "czystym" Polakiem nie przejmuj się. Dla braci ogrodników to nie jest ważne
Pozdrawiam! Gienia.
-
No właśnie, gdzie byłeś w 2002? Trochę poszperałem w danych historycznych i temperatur 2st panujących do 20 czerwca jakoś na terenie Polski nie trafiłem .berthold61 pisze:Pamiętam taki rok był w 2002 , też zimno aż do 20 czerwca było po plus 2 stopnie .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przez te zimne noce gruntowych na rozsadę nie wysiałam . Wysieję dzisiaj
po kilka nasion Poznańskiego i Atomica , żeby ten sezon zacząć .
po kilka nasion Poznańskiego i Atomica , żeby ten sezon zacząć .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Anulka - u mnie pogoda podobna, ale rozsada ogórków i innych dyniowatych pod folię w Wielką Środę wyprowadzona, na noc przykrywam dodatkowo włókniną. A parę sztuk wysianych wcześniej już wysadzone w foliaku do ziemi i przykryte. Temperaturę ziemi mierzę termometrem kulinarnym. Była 14 stopni, ale teraz? Przestałam mierzyć, niech się dzieje wola nieba...
Pozdrawiam Eugenia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2019, o 12:27
Mieszkam w Chełmie czyli nie jest to najcieplejszy rejon Polski....Działkę uprawiam od 11 lat. Ogórki zawsze sieję do gleby pod koniec kwietnia (przed wysianiem dobowe namoczenie na ręczniku higienicznym i dekoderze)....no i oczywiście potem włóknika. Nigdy nie zdarzyło mi się jakieś nieszczęście typu przemarznięcie itp....no ale podobno głupi ma zawsze szczęście..........