To może inaczej, ma ktoś na sprzedaż takie nasiona? Zasadziłem 2 paczki nasion sklepowych ale potrzebuję jakiś naprawdę konkretnych o które bardziej się będzie dbać
Dziś wysiałem 1 opakowanie Atlantic Giant , Danka Polka i z warzywniaka 20 nasion .
Po raz pierwszy posiałem Atlantic Giant nie wiem czy wzajemnie powinny się zapylać i czy melon oraz ogórek nie skrzyżuje się z Dynią bo chciałbym zebrać nasiona .
AG i Dana Polka należą do dwóch gatunków dyni, więc prawdopodobieństwo jest bardzo małe. Ale warto zapylić samemu w razie gdyby sąsiad gdzieś miał posadzoną taką Bambino albo Turecki Turban.
Planuje oslonic swoją sadzonek żeby miała lepsze warunki wzrostu. Mogę ją przykryć folią tunelowa, cienka wiosenną włóknina albo gruba włóknina. Co będzie najlepsze w tym momencie?
Ja mamteż zrobione tuneliki z folii tunelowej i myślę, że to najlepszy patent. Problem pojawia się tylko podczas upałów, bo sadzonki jeszcze się nie zdążyły mocno zakorzenić i lekko więdną wtedy. Ale lekkie zacienienie i przewietrzenie daje dobry rezultat wtedy.
Zacieniuj krzak i osłoń od suchego wiatru i utrzymuj wilgotność, by miał czas i warunki na odbudowanie korzeni. Teraz są najważniejsze dni na to czy przetrwa. W słońcu i wietrze ma małe szanse.
Witam, mam następujące pytanie .Na jednym liściu mojej podopiecznej pojawiły się plamy , podejrzewam że jest to poparzenie z powodu zbyt wysokiej temperatury i braku wody . Mam dwie obok siebie i muszę jedną skasować a ta ma lepsze geny i waham się czy to jej trochę nie deplasuje?
Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Obydwie są od Dominika Kędziaka , jedna to rekord z 2017 roku właśnie ta popażona a druga jakaś mniejsza z ubiegłego roku ok. 200/300kg ale podobno ciekawie krzyżowane .