Maranta - pielęgnacja i problemy w uprawie
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam cię czarodzieju też mam problem z calatheą chyba ją coś zaatakowało . Mam ją od września ,jest moim oczkiem też właśnie widzę ,że chyba ma trochę za mało wilgoci [albo za dużo] już nie wiem co mam myśleć . Wypuszcza pięknie nowy liść ,ale dolne listki dostają plam . Proszę cię pomóż mi ją uratować
Moim zdaniem należało by zwiększyć wilgotność powietrza a wiosna koniecznie przesadzić, zraszanie dwa nawet trzy razy dziennie a dodatkowo postaw ją razem z podstawkiem na jakiejś tacy wypełnionej stale mokrym keramzytem no i to miejsce przy kaloryferze nie najlepsze ma zdecydowanie za suche powietrze i pewnie za bardzo przesycha ziemia od podlania do podlania trzeba by te rzeczy skorygować i będzie dobrze.
W takim razie bardzo możliwe że ma przerośniętą bryłę korzeniową bo choroby na niej żadnej nie widzę, wyjmij ją delikatnie z doniczki i zobacz jak wygląda bryła korzeniowa jeśli jest mocno przerośnięta daj jej nową ziemię i doniczkę jeśli nie będzie przerośnięta to usuń tylko liście z plamami i niezależnie czy przesadzisz czy nie podlej roślinę wodą z Topsin M 500 SC 0,1% (1 ml w 1 l wody)
Jeśli będzie konieczne przesadzenie daj mieszankę- ziemi do palm (ew. uniwersalną ale firmy Substral) z torfem w proporcjach 1:2 (ziemia palmowa : torf), na dno doniczki minimum 2 cm drenażu(żwir lub keramzyt ew. potłuczona gliniana doniczka) jeśli nie będzie konieczności nie przesadzaj jej.
Ps. Pisz proszę normalną małą czcionką, duża czcionka kojarzy się z krzykiem i powiem otwarcie do dupy się czyta(bez urazy).
Ps. Pisz proszę normalną małą czcionką, duża czcionka kojarzy się z krzykiem i powiem otwarcie do dupy się czyta(bez urazy).