Borówka amerykańska - 11 cz.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Ze względu na moje zasychające końcówki młodych pędów też rozważam oprysk fungicydem choć nigdy tego nie robiłem. Mam Topsin Switch i Signum - który będzie najlepszy i jakie są terminy oprysków?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zarówno Switch, jak i Signum powinny się sprawdzić.
Poczytaj tutaj
Poczytaj tutaj
dlaczego w mojej borówce nagle liście poczerwieniały ?
Dlatego, że jak jest zimno to borówka nie jest w stanie pobrać fosforu.
Hejka.
Posadziłam z tydzień temu dwa około 60 cm krzaczki borówki. Dziś zauważyłam, ze mają pożółkłe liście, szczególnie te zewnetrzne i górne.
Czy jest możliwe, że liście podmarzły? Dwie ostatnie noce było koło 0 nad ranem, a nawet gruntowy przymrozek. Czy nic im nie będzie?
A moze to coś innego? Może coś źle zrobiłam przy posadzeniu?
Posadziłam z tydzień temu dwa około 60 cm krzaczki borówki. Dziś zauważyłam, ze mają pożółkłe liście, szczególnie te zewnetrzne i górne.
Czy jest możliwe, że liście podmarzły? Dwie ostatnie noce było koło 0 nad ranem, a nawet gruntowy przymrozek. Czy nic im nie będzie?
A moze to coś innego? Może coś źle zrobiłam przy posadzeniu?
"Najzwyklejszą pychą jest wiara w to, że jesteśmy zdolni poprawiać naturę, gdyż natura jest dziełem Boga" ? dr Alexis Carrel, chirurg, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Skoro nic nie napisałaś jak posadziłaś, to trudno stwierdzić czy było dobrze.
ploplus słabe zdjęcia nie widać wierzchołków, ale to nie pryszczarek raczej próba szarej pleśni na liściach.
ploplus słabe zdjęcia nie widać wierzchołków, ale to nie pryszczarek raczej próba szarej pleśni na liściach.
Pozdrawiam. Jacek 

- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bluegold nie kwitnie ,same pędy, krzaczek całkiem ładny,5 lat ma .
Czy ta odmiana jakiegoś specjalnego traktowania potrzebuje?
Czy ta odmiana jakiegoś specjalnego traktowania potrzebuje?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- toldi
Podejrzewam niewłaściwe podłoże, pH. Krzaczki powinny już kwitnąć, chociaż Bluegold u mnie wszedł w owocowanie o rok później od pozostałych czyli w trzecim roku. Wymaga typowych warunków jak dla borówki. Ile masz tych borówek bo jeżeli jedna rośnie zdala od pozostałych może brakować zapylacza.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Brakuje kwiatów a nie owoców
.
Przyczyn może być kilka. Zbyt wysokie pH, fizyczny brak pożywienia albo brak grzybów mikoryzowych co przekłada się na to samo, posadzenie w cieniu itp . Albo suma wszystkich czynników..

Przyczyn może być kilka. Zbyt wysokie pH, fizyczny brak pożywienia albo brak grzybów mikoryzowych co przekłada się na to samo, posadzenie w cieniu itp . Albo suma wszystkich czynników..
Dziś rano w worku doświadczalnym zaobserwowałem to :/Jeżeli to nie grzybek Szara pleśń (Botrytis cinerea), to sprawdź korzenie czy nie masz pędraków. Dla upewnienia się czy to ten grzyb umieść końcówkę pędu z brązowiejącymi kwiatami na wilgotnym ręczniku i przykryj szczelnie lub wsadź do worka foliowego na 3-4 dni w temp pokojowej. Jeżeli to grzyb, to pojawi się szary nalot zarodników na zaatakowanych miejscach. Obejrzyj czubki młodych pędów czy nie ma na nich zmian.
https://imagizer.imageshack.com/img921/867/1vKrjX.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img921/8445/u9GTby.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img921/7029/BWfzgG.jpg
Chyba jednak szara pleśń. Wycinać czy liczyć na to, że Switch się z tym upora?
- toldi
kaLo. słusznie zauważyłeś do nieistniejących kwiatów nie potrzeba zapylacza
za daleko wybiegłem w myślach. Jednak z tym cieniem to chciałbym dodać kilka słów, bo moim zdaniem to mit, że borówka potrzebuje tyle słońca. Mam kilka krzaków w mocnym cieniu pod drzewami do tego jeszcze ściana przysłania z jednej strony i te borówki pięknie owocują, mało, są pyszne i słodkie. Niestesą to krzaki po rodzicach i nie znam ich odmiany. Natomiast zdarzało mi się, że te rosnące w pełnym słońcu dostawały poparzeń.
SzymonPT no i wyhodowałeś pięknego puszystego grzybka szarej pleśni. Teraz pytanie co robić. Propozycja z mojej trony jest taka: przejdź się po plantacji i usuń zainfekowane chore pędy, zastosuj jakiś oprysk. Fungicydy stosuj przemiennie z różnych grup. Grzyb przerasta zaatakowane miejsca i tworzy formy przetrwalnikowe które zimują w częściach roślin a te są źródłem ponownego zakażenia. Na wiosnę grzyb atakuje przede wszystkim osłabione części roślin uszkodzone przymrozkami i mechanicznie. Zabiegi trzeba prowadzić cały sezon. Zadbaj o jakąś ściółkę aby podłoże sprzyjało krzakom i jak najmniej stresu dla nich. Mam nadzieję, że pH w normie a skoro stosujesz nawadnianie to jaka to woda uzdatniona czy prosto ze studni?

SzymonPT no i wyhodowałeś pięknego puszystego grzybka szarej pleśni. Teraz pytanie co robić. Propozycja z mojej trony jest taka: przejdź się po plantacji i usuń zainfekowane chore pędy, zastosuj jakiś oprysk. Fungicydy stosuj przemiennie z różnych grup. Grzyb przerasta zaatakowane miejsca i tworzy formy przetrwalnikowe które zimują w częściach roślin a te są źródłem ponownego zakażenia. Na wiosnę grzyb atakuje przede wszystkim osłabione części roślin uszkodzone przymrozkami i mechanicznie. Zabiegi trzeba prowadzić cały sezon. Zadbaj o jakąś ściółkę aby podłoże sprzyjało krzakom i jak najmniej stresu dla nich. Mam nadzieję, że pH w normie a skoro stosujesz nawadnianie to jaka to woda uzdatniona czy prosto ze studni?
Pozdrawiam. Jacek 

Niestety, wiele krzewów jest zainfekowanych całkowicie
co w tej sytuacji? Wykopać? Stosuje od zawsze switch 3razy w sezonie. Oprysk co 2 tygodnie. Co mogę zastosować? Signum? Naprzemiennie ze Switch? Nawadniam z basenu. Wode zakwaszam kwasem azotowym przez dozownik, który podaje również kristalon.
Dziękuję za odpowiedź i trafną diagnoze
Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź i trafną diagnoze
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Szara pleśń jak sama nazwa wskazuje, powinna być szara a nie biała. Może jest jeszcze za młoda aby zarodnikować albo to coś zupełnie innego. Proponuję Topsin bo ma szersze spektrum niż Switch i też posiada rejestrację na borówkę.