Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.

Post »

Ciekawe te twoje tulipany dwukolorowe :) Ja myślę że jeżeli korzenie hortensji są nieuszkodzone to powinna z czasem ładnie się rozkrzewić.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

sauromatum pisze:Ale namnożyłaś tych dalii :D super :)
Też się cieszę, chociaż jestem nieco przytłoczona ilością :wink:
Moją hortensję kiedyś ktoś nadepnął i przełamał jej się główny pień na pół, jedna strona rośliny uschła - teraz krzaczek jest gęsty, ładnie kwitnie, nie widać, że kiedyś był tak zmasakrowany. U Ciebie na pewno też ładnie się rozkrzewi i nie będziesz pamiętała, że ktoś ją złamał :)
Mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Dziękuję za słowa otuchy.

Piękne te siewki pacioreczników :)
Dziękuję. Z każdym dniem są coraz większe i coraz ładniejsze. Wczoraj zauważyłam, że u podstawy wytworzyły już całkiem solidne zgrubienia.
To mój pierwszy raz z wysiewem pacioreczników i jak na razie stwierdzam - wspaniałe doświadczenie!

Igala pisze:Ciekawe te twoje tulipany dwukolorowe :) Ja myślę że jeżeli korzenie hortensji są nieuszkodzone to powinna z czasem ładnie się rozkrzewić.
Dziękuję.
Bardzo liczę, że hortensja ładnie mi się rozrośnie, bo jeśli chodzi o te moje patyczki - to od momentu upałów w dniu 24 i 25 kwietnia - jest coraz gorzej.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.

Siewki i sadzonki - stan na dzień 25 kwietnia (nieludzko gorący, na balkonie, czyli tam, gdzie stali moi podopieczni, miałam w pewnym momencie +34 stopnie C. Cały balkon zasłoniłam jasną zasłoną, żeby rośliny nie stały w ciemnościach, ale też żeby nie usmażyły się w takim ostrym słońcu. Gdybym tego nie zrobiła, pewnie byłoby +50, albo i więcej, bo nie raz tak się zdarzało. Najbardziej z temperatury była zadowolona kiełkująca tykwa, najmniej - patyczki hortensji. Że też zapomniałam zabrać je do mieszkania, miałyby chłodniej...

Dalie:

Obrazek

Obrazek

Tykwa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Datury:

Obrazek

Hortensje... tu już widać początek złego... :?

Obrazek

Obrazek

Kanny z nasion:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tegoroczny nabytek - kanna Wyoming. Ślicznota!

Obrazek

Obrazek

Sadzonki dalii: Lady Darlene, Uncle Hankey, Babylon Striped:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tykwa wykiełkowała mi tylko jedna. Miałam 4 nasiona. Może za bardzo je spiłowałam?

Obrazek

Aksamitki z nasion z Rosji. 11 na 29. Słaby wynik.

Obrazek

Dalie półpełne. Też nie za dobry wynik - 4 na 8.

Obrazek

2 i pół dnia później, 28 kwietnia, sytuacja przedstawiała się następująco:

Dalie półpełne:

Obrazek

Datury, w sumie jest ich aż 12, miła niespodzianka:

Obrazek

Obrazek

Ogólny widok na fragment najmłodszych podopiecznych. Ochłodziło się i tykwa natychmiast się wyciągnęła, mimo doświetlania. Trudno, nie wyrzucę jej, bo mam tylko jedną sztukę. Zobaczymy, czy coś z niej będzie. Szansę ma, może się jakoś wykaże :wink:

Obrazek
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Ależ las rozsad! Naprawdę imponująco wyglądają. Z podziwu wyjść nie mogę, jakie kanny już duże.
Raz jeszcze ukłony ;:180 za inspirację - daliowe sadzoneczki mam tylko dwie, ale jaka z nich radocha: bo rosną!
Do hortensjowych patyków boję sie zaglądać, ale, o dziwo, żyją. Stoją na balkonie, schowane wśród stałych rezydentów, tylko od czasu do czasu pokapuję im trochę wody. A o złamaną hortensję się nie martw - widać, że poniżej złamania ma pąki, na pewno pięknie się zagęści. Czasem takie radykalne działanie wychodzi roślinie na dobre - sama pewnie byś jej nie przycięła, a tak naprawdę dla rozkrzewienia - powinnaś. Żeby nie było, ja też zawsze drżę przed użyciem sekatora na takich maluchach. :wink:
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Zdrowe i dorodne i cudne masz sadzonki :D Aksamitki mogą ci jeszcze wykiełkować. Te bordowe które mam od ciebie juz mi zakwitły ale ciągle nie wsadzam ich bo one nie lubią tak niskich temp.,juz nie moge doczekac się ocieplenia. Kanny ślicznie ci rosną.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mandorla dziękuję :)
Chętnie zobaczyłabym Twoje sadzonki dalii, ciekawa jestem, jakiej są wielkości.
Bardzo się cieszę, że rozmnażając dalie stałam się inspiracją, to ogromnie miłe.
Jeśli chodzi o złamaną młodziutką hortensję - to masz rację. Zapewne nie przycięłabym takiego malucha, a przecież powinnam, tak więc - nie ma tego złego itd.... jak to mówią.

Igala dziękuję :)
W sprawie aksamitek już się raczej nic nie ruszy, zajrzałam do ziemi - i przy pikowaniu tych 11 (a właściwie 8, bo nagle zaczęły mi padać jedna po drugiej i stwierdziłam, że natychmiast muszą iść do nowej ziemi, bo chyba coś nie tak z tą ziemią, skoro nagle taki pogrom bez powodu) i dziś, kontrolnie.
Skoro nic tam się nie zadziało, postanowiłam wykorzystać pojemnik i w nowej, innej ziemi wysiałam aksamitki biało-kremowe. Za bardzo na sukces nie liczę, bo nasionka wyglądały na nie w pełni dojrzałe, ale kto wie... a nuż wykiełkują lepiej od tych wyglądających wzorcowo a nieskorych do współpracy?
Nigdy nie wysiewałam aksamitek w pojemniki, zawsze, ale to zawsze tylko i wyłącznie bezpośrednio do gruntu.
Niech już te noce będą cieplejsze, bo strasznie męczą się w ciasnocie w mieszkaniu te wszystkie moje roślinki.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękna kolekcja sadzonek, brawo. Reka mistrzyni. Możesz napisać jak zimujesz papryczki?.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :)

Papryczki zimowałam pierwszy raz, eksperymentalnie. Eksperyment jak widać się powiódł, bo żadna sztuka nie padła, podjęły wzrost i kwitną już od dawna.
Zimowane były w najchłodniejszym miejscu w pokoju - na podłodze przy oknie balkonowym. Temperatura w tym miejscu wahała się pomiędzy 16 a 20 st.C.
Jesienią długo stały na zewnątrz, dopóki temperatura nie spadła poniżej +5 stopni, wówczas wniosłam je do domu, obcięłam część pędów, większość liści ale zostawiłam wszystkie owoce. I stały tak z tymi owocami aż do wiosny. Podlewałam bardzo, bardzo oszczędnie i sporadycznie, na tyle, żeby nie zasuszyć zupełnie korzeni. Pod koniec zimy oberwałam zasuszone owoce i obcięłam wszystkie liście oraz sporą część łodyg. Zabieg obcinania liści powtarzałam, ponieważ po każdym podlaniu rośliny rwały się do wzrostu. Męczyłam je tak chyba do połowy marca,
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.

1 maja udało mi się pojechać na działkę. Pogoda dopisała, przez jakiś czas było nawet tak ciepło, jak latem.

A jakie zastały mnie widoki! Niektóre rośliny bardzo urosły, inne zakwitły, było na co popatrzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalniak znów zachwaszczony... będę musiała coś wymyślić, żeby ograniczyć rozrost trawy od spodu, bo tak nie może być.

Obrazek

Zachwyca mnie kwitnący berberys.

Obrazek

Ucieszyły mnie borówki amerykańskie, kupiłam maleńkie i zabiedzone na wyprzedaży w markecie i w ubiegłym roku nie wszystkie radziły sobie dobrze, a teraz - taka niespodzianka - zakwitły!

Obrazek

Na dodatek - każda ma pąki kwiatowe w nieco innym odcieniu.

Obrazek

Ogromnie uradowały mnie peonie - prawie wszystkie mają pąki ;:oj
W ubiegłym roku skromne 3 pączuszki miała tylko jedna.

Obrazek

Obrazek

Nie mogę się doczekać, aż zobaczę kwiaty - ciekawe, czy odmiany okażą się zgodne.
Jednak jak by nie było - ucieszą mnie wszystkie bez wyjątku!

Obrazek

Z przyjemnością zauważyłam, że kiełkują słoneczniki.

Obrazek

Lubczyk coraz większy, nazbierałam po raz pierwszy w tym roku spory bukiet pachnących liści.

Obrazek

Czosnki natomiast żółkną nieco. Chyba są głodne. Pora na jakąś herbatkę z zielska.

Obrazek

Orliki całe w pąkach. Niezawodnie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aronia - obsypana pąkami. W ubiegłym roku była drastycznie przycięta i w tym pięknie się odwdzięcza.

Obrazek

Obrazek

Na niekoszonej jeszcze w tym roku trawie - takie widoczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W najlepsze kwitną poziomki...

Obrazek

...oraz pigwowiec pośredni. Taki mały krzaczek, a taki plenny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Z tylu mleczy spokojnie byś zrobiła porcję miodku z kwiatów.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że mi przypomniałeś. Zupełnie zapomniałam o takiej możliwości. A kiedyś robiłam i miód i winko.
Niestety kwiatki zamieniły się już w dmuchawce.

Na razie nastawiłam 3 wiadra różnych pyszności dla roślin. Również z mniszków.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Ula cudnie u Ciebie.
Czy ty te sznurki potem zdejmujesz czy masz cały sezon?Ja tez w tym roku po sznurkach sadzilam.
w ogóle niektóre warzywa od Ciebie ściągnęłam :oops:
A co się roślinkom robi z mlecza?I przeciwko czemu ta mikstura?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Ula, piękny masz lubczyk ! Ja kilka dni temu sprawiłem sobie 3 sadzonki. Posadziłem w szklarni między pomidorami ale jak się dowiedziałem jak on wielki rośnie to muszę jak najszybciej znaleźć dla niego miejsce poza szklarnią ;:306 Nie ma to jak świeży lubczyk z ogrodu dodany do żółtego i tłustego rosołu ! Moja babcia kiedyś robiła miód z kwiatów mlecza. Był całkiem dobry chociaż bardzo specyficzny smak miał.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

:wit
Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, ale że chwilkę w końcu mam, to nadrabiam i zawitałam.
Miód? Winko? Z mniszka? ;:oj Jak, gdzie, co? O tym to przyznam, nie słyszałam. Miodek mniszkowy jest rzeczywiście bardzo dobry, ale do tego to chyba trzeba pszczółek.

Śliczne masz widoki na działce! Ta wielka, cudna burza fioletowo-różowych kwiatów... co to jest?
A że chwasty rosną, to chyba trzeba przywyknąć. Ale przy skalniaku to faktycznie problematyczne, bo to taka kompozycja, która bardzo lubi być perfekcyjna... może jakaś włóknina by pomogła? I zamaskowanie jej dodatkową "porcją" kamieni?

Super, że borówki zakwitły :) U mnie też się wzięły za kwiaty, ale ja już miałam sporawe. Przy takich zabiedzonych maleństwach to na pewno jeszcze większa satysfakcja.

Co do słoneczników... hm, jak myślisz, warto jeszcze je wysiać czy już ciutkę za późno?
A z lubczyku Ci wyrosła piękna kępa! To zimowany, prawda? Bo chyba nie powiesz, że tak już wyrósł tegoroczny?

Pigwowiec zachwycający - oby urodził równie wiele owoców, to będziecie mieć porządną dawkę pysznej witaminy C.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika79
Dziękuję.
Miło mi, że zainspirował Cię mój warzywnik :)
Z mleczy i nie tylko robi się gnojówki roślinne - niektóre, np. z czosnku lub skrzypu, dodatkowo prócz odżywienia mogą mieć też jednocześnie pewne właściwości lecznicze.

max1232
Dziękuję.
O tak, lubczyk to jest to! Nie wyobrażam sobie bez niego większości potraw, przede wszystkim zup. Stosuję go od lat, a od ubiegłego sezonu - z przyjemnością używam własnego :)

Pizza

Dziękuję.
Burza fioletowo różowych kwiatów to floks szydlasty. Bardzo wdzięczna roślinka, bo nie tylko ładna, ale też szybko rozrastająca się. Mój egzemplarz ma nieco ponad rok i pochodzi z trzech pojedynczych małych gałązek. Nie uwierzyłabym, gdybym sama nie sadziła!
Skalniak będę musiała podnieść, wczoraj eM przygotowywał mi nową rabatę i wykopał mnóstwo gruzu (o mało nie poległa kolejna łopata na tych niespodziankach tuż pod trawą). Może wykorzystam gruz do podniesienia skalniaka na wyższy poziom :wink:

Tak przy okazji - wybitnie zaśmiecona ta moja działka się okazuje, nie wiem, co robił na niej poprzedni właściciel, ale chwilami przerażają mnie te nieoczekiwane znaleziska. No i szkoda tylu zniszczonych narzędzi, coraz częściej żałuję, że nie nabyliśmy kilofa...

Lubczyk sadzony był z kępki mizerot kupionych w lid.lu w doniczce w dziale warzywnym. Ma dokładnie 1,5 roku i jestem nim zachwycona!

Jeśli chodzi o słonecznik, to tak - warto siać, ociepliło się, więc momentalnie Ci wykiełkuje. Wczoraj oglądałam moje słoneczniki i niektóre dopiero kiełkują.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”