Przydomowa hodowla kur cz.3

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur cz.3

Post »

No i super że , spodobał Ci się taki ,,charakterny kundelek" ;:215 Nieraz hodowcy przy takich miksach może się spodobać sposób bycia kogutka, jakiś urodziwy szczegół w jego barwie i już ma dożywocie i ominie go wtedy bycie ,, pod przykrywką" :D Ja też obecnie mam 2 koguty kundelki, jeden dostojnie spokojny po prapradziadku kochinie. Drugi rudzielec nazywany przeze mnie ,,wypłoszek" :D
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17

Post »

Pierwszy raz w życiu nasadziłam kwokę na jajka i mam pytanie, czy to normalne, że od 10 dni nic nie je? Siedzi sobie osobno, ma wodę i pszenicę. Nic nie ubywa. Po wyjęciu na wybieg, latała jak szalona, dziobała inne kury i nadal nic nie zjadła. Przeżyje?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwróć na nią szczególną uwagę. Zdarzają się takie kwoki co jak siądą to trupa z jajek ściągasz. Zdarzyło mi się parę razy kwoki z tak silnym instynktem. Teoretycznie kwoka ma na tyle tłuszczu w sobie że, powinna przy minimalnym jedzeniu wytrzymać 3 tygodnie. Spróbuj smakołyki jej kłaść przed dziobem i zobaczysz czy je. Można jeszcze codziennie rano wyrzucić ją na zewnątrz przy karmniku i na ten czas zamknąć kurnik. Nie mając możliwości wejścia szybko się załatwia i najada ewentualnie wypiaskuje.
Ja wczoraj kwoce podłożyłam jajka choć biłam się z myślą czy jeszcze hodować drób.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak schodzi to je i pije. Nie stresuj się :)
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

No właśnie nie schodzi i nie je. Mąż ją wyjmował i na wybieg wypuszczał i nic. Chyba pójdę z nią porozmawiać, tak po babsku :lol:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A sprawdzałaś czy jak podstawisz pod dziób to próbuje pokarm, czy mając wodę w zasięgu dzioba napije się? Czy wypróżnia się do gniazda? Czy jak ją wynosi z gniazda to nie zatacza się czy z impetem leci do gniazda? Czy jak podchodzisz do gniazda to się puszy i ,,skrzeczy", czy cisza. Nieraz możemy pomylić się co do kwoki np, kura z jakąś dolegliwości niechętnie schodzi z gniazda, nie interesuje się jedzeniem, robi się bardzo lekka.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

Nie je podstawionego pod nos, a biały ser jej specjalnie kupiłam. Wody też nie chce. Ma z ziarnem obok gniazda. Jest bardzo żywotna, rwie się do gniazda. Z 10 jajek zostało 8. Pewnie się stłukły niechcący, zjadła je i to ją trzyma? Kwocze i puszy się, więc raczej kwoka.
Odliczamy do 8 maja i się okaże, czy rodzina nam się powiększy. :D Damy jej już spokój.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to trzymam kciuki ;:215 Niech się wszystkie wylęgną i pochwal się nimi :D
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

;:138 Jest 5 kurczaków ;:138 Dopiero jutro wieczorem wrzucę zdjęcia. Przychówek jest aktualnie w pudełku w domu. Kwoka siedzi jeszcze na 3 jajkach. Daję jej czas do rana, czy coś się wykluje i pisklaki wrócą do mamy. Przetrzymam rodzinkę początkowo w kurniku w klatce. Wydaje mi się, że za zimno, żeby wychodziły na wybieg. No i żeby kury im nie przeszkadzały.
Tak się cieszę. ;:138
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to życzę pomyślnego odchowu kurczątek :D
Jajka możesz jeszcze prześwietlić choćby latarką w komórce, ewentualnie przyłożyć do ucha czy chroboce.Jak kwoka jest spokojna to i tak daleko z nimi nie odejdzie bo ich lament na to nie pozwoli. Parę dni zazwyczaj siedzi z nimi w pobliżu gniazda nim wyruszy na wybieg. Przyjrzyj się maluchom jak będzie je wyprowadzać, zdarzają się maruderzy które za kwoką nie nadążają i drą się na całe podwórko przez co kwoka może zostawić maluchy aby przyprowadzić marudera. Czym je będziesz karmić?
Moja jeszcze siedzi wytrwale. Nawet kur nie dopuszcza aby dorzuciły jajko. Ja już mam kupioną paszę dla kurcząt.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

Jest i szósty kurczak :D
Pierwsze karmienie za nami. Szału nie było, ale coś tam dziobnęły. Jajko na twardo i płatki owsiane, wszystko drobno posiekane. Jest 5 żółtych i 1 czarne pisklę. U mojej suni instynkt macierzyński się odezwał, usiłowała lizać to czarne pisklę ;:oj Oczywiście nie pozwoliłam, musiałam pudełko z towarzystwem przenieść wyżej.
I wróciły wspomnienia z dzieciństwa, jak w kuchni przy kaloryferze stało pudło i pierwsze dni po zakupie w wylęgarni kurczaczki spędzały tu właśnie. Potem szły po żarówkę kwokę do piwnicy lub kurnika. Pamiętam, że często w styczniu już rodzice kupowali kurczaki. Na wiosnę wypuszczali odchowane na podwórko. Tylko gdzie ta wiosna teraz??
Agnieszka
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trafiła Ci się ,,czarna owca" :D a sunia będzie je pilnować. Nie trzymaj ich zbyt długo poza kwoką bo może ich nie przyjąć lub maluchy mogą nie reagować na jej głos. Zawsze się taki znajdzie gdy czekają do końca wylęgu. Trzymam kciuki aby wszystkie Ci się zdrowiutko odchowały ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”