Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Witajcie, ja z kolei wysiałam już dwa miesiące temu nasiona papryczka że sklepu top grow. Sprzedawca dał mi nasiona od hodowcy w małej, plastikowej ampułce. Czekam aż zaczną kwitnąć to będę wiedział a co i jak wysiałam też Habanero lemon a z kupbych krzaczkó mam naga moich sal on oraz pimenta da neyde.
Niestety moja pimenta da neyde nie ma się za dobrze. Moja mam nie potrafiła się nią zbyt dobrze zająć jak mnie nie było. Teraz zabieram ją oraz naga salmon do Polski.
Niestety moja pimenta da neyde nie ma się za dobrze. Moja mam nie potrafiła się nią zbyt dobrze zająć jak mnie nie było. Teraz zabieram ją oraz naga salmon do Polski.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawa, duża, a raczej długa. Dość grube ścianki jak na cayene. W zalewie smaczna, ostrość w sam raz. Jest bardzo plennaradog pisze:Miałeś już Cayenne Joes Long ?
Ja w tym roku pierwszy raz posiałem, z wyglądu na zdjęciach ciekawa papryczka.
Myślę że powinna być dobra w zalewie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Hej.
W jakich odstępach sadzicie Habanero w tunelu?
W jakich odstępach sadzicie Habanero w tunelu?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Nie wiem w sumie, gdzie zapytać - tu czy w słodkich, bo to różnie w tym wypadku bywa
Kupiłam okazyjnie spore opakowanie pięknych pimientos de padron - oczywiście zielonych. Chciałabym odłożyć trochę nasion, bo aż szkoda, to jest ze dwadzieścia wyrośniętych papryczek. W tym stanie domyślam się, że raczej nasiona są niedojrzałe i nic nie wskóram - ale czy dałoby się coś z taką papryczką zrobić, żeby nasiona dojrzały? Te duże słodkie z marketów to wystarczy czasem po prostu przetrzymać kilka dni w temperaturze pokojowej i hyc - czerwone. Z padron jest podobnie? I czy w ogóle zaczerwienienie owocu łączy się z dojrzałością nasion?
Kupiłam okazyjnie spore opakowanie pięknych pimientos de padron - oczywiście zielonych. Chciałabym odłożyć trochę nasion, bo aż szkoda, to jest ze dwadzieścia wyrośniętych papryczek. W tym stanie domyślam się, że raczej nasiona są niedojrzałe i nic nie wskóram - ale czy dałoby się coś z taką papryczką zrobić, żeby nasiona dojrzały? Te duże słodkie z marketów to wystarczy czasem po prostu przetrzymać kilka dni w temperaturze pokojowej i hyc - czerwone. Z padron jest podobnie? I czy w ogóle zaczerwienienie owocu łączy się z dojrzałością nasion?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
Hej, ja równiez wczoraj wciągnąłem ze smakiem opakowanie padronów z patelni. Myślę, że jeżeli o ten gatunek chodzi to z takich sklepowych nic nie będzie. Zbyt daleko od dojrzałości konsumpcyjnej do fizjologicznej w przypadku tej odmiany. Nasionka są jeszcze miękkie i nie wykształcone. Prędzej papryczka się zepsuje niż dojrzeje. Na alle były już dostepne nasiona tej odmiany więc nie powinno być problemów z zakupem na następny sezon. Na ten i tak już za późno.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Hej
tomtom82 ma rację. Nasiona z zielonych papryk, które w przypadku tej odmiany zrywa się bardzo wcześnie nie są jeszcze w pełni wykształcone. Nawet gdy papryki dojrzeją poza krzakiem (w co wątpię), to nasiona już nie.
Ja co roku uprawiam tą odmianę i wysyłam na awn, bo uważam, że warto. Jak chcesz Wiktorio to odezwij się po sezonie, na pewno zbiorę nasiona. Teraz też mam na stanie, ale już późno na wysiew, a na przyszły rok lepiej mieć świeże.
tomtom82 ma rację. Nasiona z zielonych papryk, które w przypadku tej odmiany zrywa się bardzo wcześnie nie są jeszcze w pełni wykształcone. Nawet gdy papryki dojrzeją poza krzakiem (w co wątpię), to nasiona już nie.
Ja co roku uprawiam tą odmianę i wysyłam na awn, bo uważam, że warto. Jak chcesz Wiktorio to odezwij się po sezonie, na pewno zbiorę nasiona. Teraz też mam na stanie, ale już późno na wysiew, a na przyszły rok lepiej mieć świeże.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2019, o 20:13
W ubiegłym roku zostawiłam do dojrzenia na parapecie dwie największe papryczki z marketowych padron. Nasiona wykiełkowały i mam już fajne sadzonki, także myślę, że warto spróbować
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pizza nasiona papryki szybko tracą zdolność kiełkowania, jeśli w dodatku nie były do końca dojrzałe, to może nie warto. W tym roku mam Pimiento Padron pierwszy raz, ale ufam sprzedającemu, sądzę że odmiana się zgadza. Odbierz PW.
Witam
Trafiłam na to forum ponieważ od tygodnia mam problem z moimi paprykami : Carolina Reaper, Trinidad Scorpion , Habanero, Aji Chombo. Otóż na liściach patrząc pod światło tylko i wyłącznie widać białe małe plamki, przebarwienia, papryczki długo stały w małych doniczkach , nienawożone. Przeczytałam że jest to niedobór magnezu, przesadziłam je do duzo większych doniczek i mam zamiar podlać je nawozem do papryk. I tu moje pytanie czy po zasileniu te plamki znikną czy już pozostaną, jak znikną to po jakim czasie? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi.
Trafiłam na to forum ponieważ od tygodnia mam problem z moimi paprykami : Carolina Reaper, Trinidad Scorpion , Habanero, Aji Chombo. Otóż na liściach patrząc pod światło tylko i wyłącznie widać białe małe plamki, przebarwienia, papryczki długo stały w małych doniczkach , nienawożone. Przeczytałam że jest to niedobór magnezu, przesadziłam je do duzo większych doniczek i mam zamiar podlać je nawozem do papryk. I tu moje pytanie czy po zasileniu te plamki znikną czy już pozostaną, jak znikną to po jakim czasie? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi.
- majmaj
- 200p
Musisz dać zdjęcie.
Badanie gleby 2019:
- majmaj
- 200p
Na ostrych tak wygląda edema. Nieregularne podlewanie, nic im nie będzie nie martw się. Są to ładne sadzonki.
Badanie gleby 2019:
To by sie zgadzało podlewane były dopiero jak więdły.....z braku czasu... a czy jest szansa żeby to zniknęło???czy teraz jak są przesadzone do większych doniczek i podlewane regularnie to te plamki znikną?