Trzon phalaenopsisa
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żółknący storczyk
marlenkalw - Twój na pewno został przelany, pewnie stał w wodzie i jeśli dodasz do tego albo chłodny parapet albo owianie zimnym powietrzem, to wychodzi taki wynik. Nie piszesz wiele o warunkach uprawy więc stąd moje gdybanie.
Powinnaś go wyciągnąć z podłoża, wszystkie zgniłe, miękkie korzenie obciąć albo, i to myślę, że będzie lepsze, obrać z zwierzchniej warstwy i pozostawić same twarde żyłki. Osuszyć i posadzić do nowego podłoża. Zapewnić storczykowi właściwą opiekę (ciepło, duża wilgotność powietrza a nie podłoża, delikatne namaczanie podłoża - wstawić do miski z miękką wodą do wysokości 2/3 doniczki i pozostawić na 0,5-1 h [trudno mi określić czas moczenia, bo nic nie piszesz o warunkach jakie masz w domu]) i potem cierpliwie czekać na nowe korzenie. Jeśli nie powstała zgnilizna trzonu, to są szanse, że uda się uratować. Troszkę mnie martwią ciemne przebarwienia u dołu trzonu dlatego piszę o zgniliźnie.
Powinnaś go wyciągnąć z podłoża, wszystkie zgniłe, miękkie korzenie obciąć albo, i to myślę, że będzie lepsze, obrać z zwierzchniej warstwy i pozostawić same twarde żyłki. Osuszyć i posadzić do nowego podłoża. Zapewnić storczykowi właściwą opiekę (ciepło, duża wilgotność powietrza a nie podłoża, delikatne namaczanie podłoża - wstawić do miski z miękką wodą do wysokości 2/3 doniczki i pozostawić na 0,5-1 h [trudno mi określić czas moczenia, bo nic nie piszesz o warunkach jakie masz w domu]) i potem cierpliwie czekać na nowe korzenie. Jeśli nie powstała zgnilizna trzonu, to są szanse, że uda się uratować. Troszkę mnie martwią ciemne przebarwienia u dołu trzonu dlatego piszę o zgniliźnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2019, o 23:24
Długie łodygi storczyków
Trafiły mi się mocno zaniedbane okazy... Ponad ziemię (korę) wystaje ok. 10cm bezlistnej "łodygi" czy można je zasadzić niżej przykrywając ten dziwny twór?
Re: Długie łodygi storczyków
Długa, jak ja nazwałeś, łodyga niekoniecznie świadczy o zaniedbaniu, a raczej o wieku storczyka. Poczytaj posty o ratowaniu storczyków, tam sa opisy jak wygladaja zdrowe korzenie i w czym oraz jak sadzić. Taki pień storczyka można skrócić i rośline wsadzić niżej, przy okazji dajac jej nowe podłoże i nie pozbawiajac wszystkich korzeni (nie ciać za krótko).
- Gandalfwhite
- Od: 18 lis 2018, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może najpierw jakieś zdjęcie albo choć nazwę storczyka.
Bo nie wiemy czy mówimy o popularnym phalaenopsisie czy też o dendrobium.
Oba mogą mieć długie "łodygi"
Bo nie wiemy czy mówimy o popularnym phalaenopsisie czy też o dendrobium.
Oba mogą mieć długie "łodygi"
Grzegorz
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
No Grzegorz ma rację, najlepiej fotki, bo nawet nie wiem o czym mówimy a tym bardziej ciężko o poradę...
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Trzon phalaenopsisa
Przede wszystkim mówimy o trzonie storczyka, tak nazywamy jego część, z którego wyrastają liście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Gandalfwhite
- Od: 18 lis 2018, o 08:43
10 cm bezlistnej łodygi jak napisał zainteresowany to ja bym obstawiał psb jakiegoś dendrobia bo jeszcze nie widziałem w swoim życiu Phalaenopsisa z takim długim "nagim" trzonem.
Nie mówię że nie ma ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić.
Poczekajmy na więcej danych do oceny.
Nie mówię że nie ma ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić.
Poczekajmy na więcej danych do oceny.
Grzegorz
- norbert76
Bezlistna łodyga u falenopsisa mogła się zdarzyć wskutek niewłaściwej pielęgnacji.
U mojego jednego, co prawda z liśćmi trzon ma już ponad 10 cm.
U mojego jednego, co prawda z liśćmi trzon ma już ponad 10 cm.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki, właśnie o to mi chodziło czy trzon da się skrócić Bo tak, o trzon chodzi. I tak o najpopularniejszego - falka. Storczyki dobijają już pewnie do wieku 10lat+ (ponad 9 u mnie) i trzon wygląda podobnie jak na zdjęciu ale niestety nie ma liści prócz 1-3 na samym szczycie; kilka tygodni temu liście miały, ale z dnia na dzień musiałam wyjechać (choroba) i nie zdążyłam zabezpieczyć im dostępu do wody Jak mi się uda zrobię zdjęcie.Za to kwitną jak szalone, co pęd przekwitnie, potrafią i po dwa nowe wyleźć. Tylko te nieszczęsne liście a raczej ich brak...
- norbert76
To, że kwitną non stop pomimo utraty liści nie świadczy o niczym dobrym ze storczykiem. Storczyki kwitną również w stanie agonalnym żeby przeżyć w postaci zawiązania nasienników. Takie kwitnienie non stop nie grozi niczym groźnym, jeśli storczyk jest zdrowy i ma zdrowy system korzeniowy. W innym przypadku bardzo osłabia to roślinę, która pobiera składniki odżywcze również ze starych liści - stąd ich nadmierne żółknięcie i odpadanie. W ten sposób storczyk "zakwita się" na śmierć.
Moja rada, wyciągnij z doniczki i sprawdź koniecznie stan korzeni, bo wg mnie w nich tkwi problem.
Moja rada, wyciągnij z doniczki i sprawdź koniecznie stan korzeni, bo wg mnie w nich tkwi problem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Pisałem, żebyś wyciągnęła z doniczki i pokazała całość. Na pewno część korzeni powietrznych jest do usunięcia - są suche, albo popalone przez nawóz. Co do środka trzonu, ja widzę suche łuski po starych liściach. Oderwij kilka i zobaczysz czy pod spodem jest zielone czy nie. Natomiast co do cięcia, to trzeba zobaczyć jaki jest stan dolnych korzeni. Jeśli są w dobrym stanie, to ja bym nie ciął. Nie zapominaj, że górne korzenie, czyli powietrzne nie zastąpią korzeni właściwych, bo mają inną budowę - inną funkcję.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki, niedługo będę przesadzać stąd nie chcę na razie za bardzo grzebać i wyciągać do momentu aż kupię nowe podłoże. Na razie mam ustalony kierunek, ciachnę jak korzenie będą do niczego, zostawię jak okażą się w porządku. Spalone przez nawóz na pewno nie są, z zasady w zimie storczyków raczej nie nawożę. Swoją drogą wszyscy mówią że falki są najprostsze na początek ;) i raczej się z tym nie zgodzę... Dendrobium (botaniczne) i bulbophyllium (mieszaniec) rosną u mnie idealnie, problemów najmniejszych nie mam, ba brakuje mi doniczek na nie, a falki jak na złość robią jakieś cuda Ten trzon naprawdę nie dawał mi wręcz spać po nocach ;) więc naprawdę dziękuję za rozjaśnienie z nim sprawy. Jak go ciachnę to postaram się pochwalić jak to wszystko poszło