Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3

Post »

Witajcie :wit . Ja też byłam zmuszona przesadzić dwie sztuki. To młode sadzonki ale z pąkami. Nie liczę na to, że kwiaty się pokażą ale kto wie ;:224 . Na pewno dam znać jak przeżyły przeprowadzkę . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Dziękuję za pomoc. Tak myślałam. Z chęcią poczekałabym do jesieni, ale kupiliśmy dom, a wynajmowany musimy opuścić. Niestety rośliny odchorują te przeprowadzki w środku okresu wegetacyjnego, ale staram się to jak najmniej szokowo dla nich zrobić. Zobaczymy jak będzie.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to masz szczęście. U mnie przymrozek załatwił czubki pędów z pąkami. Mogłem tylko uciąć. Będzie jeszcze coś z tego w tym roku?
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Wiedzma pisze:Zakwitła, doczekałam się :)
Albo w domu albo u Ciebie nie było przymrozku.
Innej opcji nie ma.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A nie jest to piwonia drzewiasta bo teraz kwitną :D Moje bylinowe nawet te wczesne jeszcze w tyci pąkach.
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest to z pewnością piwonia bylinowa, ale, jak widać, przechowywana w donicy. Natomiast nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że piwonie
już kwitną. Moja tenuifolia zakwitła 26 kwietnia i teraz od kilku dni jest już bez kwiatów. Jako druga 28 kwietnia zakwitła wittmanniana, a po niej Nosegay i Fan Tan. Szykują się do kwitnienia drzewiaste i lekarskie, zarówno te w gruncie jak i przechowywane w altanie
w donicach. Oczywiście na kwitnienie lactiflora trzeba jeszcze poczekać. Mieszkam też na Śląsku, pomarzły u nas kwiaty magnolii ale
moim piwoniom nic się nie stało, jedynie Scarlet O'Hara ma przymrożone górne liście.
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Azalia pisze:Jest to z pewnością piwonia bylinowa, ale, jak widać, przechowywana w donicy.... Szykują się do kwitnienia drzewiaste i lekarskie, zarówno te w gruncie jak i przechowywane w altanie
w donicach.
Cały rok taka piwonia rośnie w donicy? Co z nią robicie zimą? Czy donica jest jakoś szczególnie zabezpieczana? To ciekawe.
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08

Post »

Ja przechowuję donice z piwoniami w nieogrzewanej altanie na działce. Zauważyłam jednak, że najlepiej w kolejnym sezonie wsadzić je do gruntu, gdyż trzymane kilka sezonów w donicach bardzo marnieją i można je nawet stracić. Powodem jest brak odpowiedniego miejsca do rozwoju systemu korzeniowego, wysuszenie lub zalanie korzeni w czasie naszej nieobecności i pewnie wiele innych przyczyn.
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Czy ma ktoś piwonię krzewiastą?
Ciekawa jestem, czy jest wymagająca?
Jakie odmiany polecacie?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Gregor,jezeli Twoja piwonia jest wysoka-a tak wygląda na zdjęciu,to nie jest to Monte Baldo.Ta odmiana jest niska.A z jaką nazwa kupiłeś?
Halina
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Mam wrażenie, że ten rok jest chyba dobry dla piwonii. Po pierwsze wiosną kupiłam kilka sadzonek i każda ma pączki ;:oj . Z pewną nieśmiałością spozieram na nie, a pączki się powiększają i mają chęć zakwitnąć, co przy nowych nasadzeniach byłoby miłym zaskoczeniem.
A po drugie...miałam rząd piwonii, rosły już długo na jednym miejscu, tak jak to piwonie lubią. Ale mnie zirytował jakoś ten rząd. Latem przeorałam je, sponiewierałam, porozrywałam na małe sadzonki, część rozdałam. No i zamierzałam czekać, aż się zadomowią i łaskawie zaczną kwitnąć. A one co zrobiły? Zapączkowały się ;:215 . Każda, nawet najmniejsza sadzonka ma pąki.... Czyżby przestraszyły się eksmisji? Obchodziłam się z nimi brutalnie, ale chyba tego potrzebowały.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

No to chyba moim muszę urządzić taką polkę-rockendrolkę - mam trzy takie, które jeszcze ani razu nie kwitły - nawet nie wiem jak wyglądają ich kwiaty (a są już u mnie czwartą wiosnę) - nawet myślałam by wywalič je w diabły, ale no nie potrafię jakoś wyrzucić żyjących roślin - więc czekam - może za rok uraczą mnie choć jednym pączkiem. Mam jeszcze jedną, która co roku kwitnie (ta jest u mnie trzecią wiosnę i jakoś tej się chce).
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ninia może za głęboko są wsadzone i dlatego nie kwitną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”