Zuzia111, ja pisałam o przesadzaniu różaneczników, a nie kloników. Kloniki są delikatne i wymagające, nigdy nie przesadzałam klonika i chyba bym się bała, że tego nie przeżyje. Ale Tobie życzę, żeby Ci się udała ta przeprowadzka.
Annes77, nasze ogrody dojrzewają, a my się starzejemy, taka to już kolej rzeczy. To bardzo miłe dla mnie, że tak odbierasz mój ogródek. Jest on moim drugim życiem i nie wyobrażam sobie, żebym go nie miała. Zimąledwo mogę wytrzymaćw domu bez wychodzenia na rabaty. Zresztą, co ja mówię, pewnie Ty też tak odczuwasz.
Kloniki palmowe są przepiękne, zwłaszczawczesną wiosną i gdy się przebarwiają jesienią. Orange Dream należy do najpiękniejszych, ale nie wsadzaj go na ostrym słońcu, bo listki się przypalają. W tym roku u mojego uschła cała gałąź. Nie wiem dlaczego. Zawsze bardzo przeżywam takie uszkodzenia pozimowe.
tulipanka, droga Wiolu kloniki faktycznie są jakieś wymagające. U mnie teżzmarnowało się kilka. Już nie sadzęwięcej, tylko dbam jak potrafię o te, które już rosną. A jeśli chodzi o żurawki, to one sąnajpiękniejsze chyba właśnie teraz.Mają niesamowicie soczyste kolory, które potem jakby blakną lub ciemnieją.
TROJA, dziękuję Ci za rewizytę. Miło żedo mnie wpadłaś do ogródka. Moje dalie przezimowały co do jednej. I powiem Ci, że muszęsię trochę nagimnastykować, żeby je wszystkie gdzieś upchnąć, bo byłam przygotowana, że niektóre karpy wyschną w zimie. I teraz muszę sadzić bardzo blisko jedna drugiej. Pewnie za blisko, ale inaczej już się nie da.
Ewelina_G, och ja też kiedyś pasjonowałam się fiołkami i storczykami, ale potem już mi się trochę znudziło i tylko zimą poświęcam im więcej czasu. Póxniej miała fazę róż i powojników, ale także po pewnym czasie mi przeszło. Obecnie jestem na etapie kwasolubów. Natomiast hortensje zawsze mi się podobają. Przynajmniej na razie. Aha, no i liliowce są super. Zawsze można je gdzieś zmieścić, prawda?
apus, Liliowce już zawiązują pąki! Będzie kolorowo.
W końcu zakończyła się susza. Rośliny odżyły, oddychają świeżym powietrzem i pięknieją.
Fantastica
Percy Wiseman
Azalia Rosy Lights
Azalia Golden Lights