CHOROBY róż - Cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY róż Cz.2
Ekologia to nie całkowity zakaz stosowania środków chemicznych tylko stosowanie ich z głową i wg. instrukcji. Nie lepiej zrobić 2-3 opryski środkiem , który jest dedykowany do ochrony róż i roślin ozdobnych niż bieganie co kilka dni i po każdym deszczyku z jakimiś domowymi wynalazkami o wątpliwej skutecznośći?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tym trudno nawet chemia walczyć, a co dopiero ziółkami...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Zauważyłam bardzo dużo ślepych pędów na krzakach róż i nie mam pojęcia czy to przez pogodę bo jest zimno cały czas a noce do 4 stopni będzie docinka
Ewa
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Tak, to przez zimne noce. Trzeba obciąć. U mnie też obcinam w ogromnych ilościach.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Ja tnę jak tylko coś wypatrzę.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam.
Mam problem z moją pnącą różą. Zaatakowało ją coś już w tamtym roku i jak zauważyłam ostatnio nie chce odpuścić.
Róża zakupiona w tamtym roku, rośnie na balkonie. Cała jest pokryta białym proszkiem, który wygląda jak mąka, więc zakładam, że to mączniak ją zaatakował.
Na jesień opryskiwałam ją Topsinem ale nie pomogło. Przed zimą oberwałam wszystkie listki. W tym roku, jakieś dwa tygodnie po odwinięciu z agrowłókniny znów zaatakowało wszystkie listki. Biały nalot powstał również na bryle korzeniowej, czy to też związane z jakąś chorobą czy po prostu nalot od twardej wody (chociaż staram się podlewać przegotowaną)?
Czy zrobiłam błąd nie przycinając pędów? Czym potraktować tego mączniaka żeby się go skutecznie pozbyć?

Mam problem z moją pnącą różą. Zaatakowało ją coś już w tamtym roku i jak zauważyłam ostatnio nie chce odpuścić.
Róża zakupiona w tamtym roku, rośnie na balkonie. Cała jest pokryta białym proszkiem, który wygląda jak mąka, więc zakładam, że to mączniak ją zaatakował.
Na jesień opryskiwałam ją Topsinem ale nie pomogło. Przed zimą oberwałam wszystkie listki. W tym roku, jakieś dwa tygodnie po odwinięciu z agrowłókniny znów zaatakowało wszystkie listki. Biały nalot powstał również na bryle korzeniowej, czy to też związane z jakąś chorobą czy po prostu nalot od twardej wody (chociaż staram się podlewać przegotowaną)?
Czy zrobiłam błąd nie przycinając pędów? Czym potraktować tego mączniaka żeby się go skutecznie pozbyć?

Nikt nie pomoze?
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kasiekk90 - wygląda na to że na róży masz przędziorka, wydaje mi się też że bytował skoczek oraz w komplecie mączniak... Trzeba opryskać czymś dedykowanym na to. Dodatkowo wg mnie jest za płytko posadzona, podsyp jej ziemi tak żeby te korzenie przykryć.
aha, te uszkodzone młody pędy (suche) delikatnie wyłam / usuń.
Róża oczywiście dostała nawóz?
aha, te uszkodzone młody pędy (suche) delikatnie wyłam / usuń.
Róża oczywiście dostała nawóz?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- apus
KasiaM_ - Kasiu wygląda mi to na mączniaka rzekomego. Pilnie trzeba zrobić jakimś dedykowanym środkiem oprysk (również pień). Najbardziej uszkodzone liście możesz usunąć.
Pozdrawiam, Basia.
Dziekuje serdecznie
Jutro zrobie oprysk, uszkodzone liscie dzisiaj oberwalam. Ile tych opryskow zrobic?

Jutro zrobie oprysk, uszkodzone liscie dzisiaj oberwalam. Ile tych opryskow zrobic?
- apus
Kasiu, zależy jaki masz preparat, postępuj zgodnie z jego instrukcją, oczywiście pogoda też musi być odpowiednia. Ja kupowałam / kupuję substral "róża 2 w 1". Jest na robale i na choroby grzybowe, u mnie dobrze się to sprawdza, nim oprysk robi się raz na 21 dni (w sumie pryskam max trzy razy w sezonie).
Póki co zrobiłam oprysk, ale czymś innym - na mszyce i skoczki, bo istne szaleństwo z nimi w tym roku
Póki co zrobiłam oprysk, ale czymś innym - na mszyce i skoczki, bo istne szaleństwo z nimi w tym roku

Pozdrawiam, Basia.