Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

Wollerton Old Hall miałam już w koszyku lecz w opisie było napisane że, lubi się przewieszać a zależało mi na krzaczastej o sztywnych pędach . Czy będziesz obcinać te długie pędy? Śliczny kociak .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy Zuzia teraz przeniosła sie na Naradkę odroślowa która właśnie zaczyna kwitnąć, a to taka delikutaśna roślinka calutka przygnieciona do parteru.Musiałam postawić osłonę mam tylko nadzieje ,ze jej nie wywaliła i znów tam wlazła.Och te nasze kocurki ;:167 Gaspar tylko na doniczce sobie leży i wącha kwiatki :;230 Fajna irysowa rabatka, a nie narzekaj na floksiki przecież cudnie kwitną, a po kwitnieniu da sie przesadzić w brakujace miejsca .Lśniącą lobelię też miałam, ale była tylko jeden, a czasem 2 sezony ,wiec z niej zrezygnowałam, bo szkoda nerwów.Może w to miejsce chciałabyś przetacznika siwego ozdobny z liści i kwiatów. Kurcze ,zeby u mnie róże chciały tak szaleć ;:174 Udanego majówkowego weekendu .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Daysy piękne wiosenne fotki, taka obfitość kwitnienia no i ta kocia piękność, co też rozkoszuje się ;:3 i kwiatami... żeby tylko "Ogrodnicy" nic nie namieszali ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma róż, ale tez jest pięknie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, też zauważyłam, że róże szybują w górę i na boki, ach jak to zakwitnie wszystko, oj będzie pięknie ;:167
Cieszę się że ogarnęłaś rabaty, ja też tak uczciła święto pracy, ale chyba trochę przesadziłam, bo chyba ciut przeciążyłam prawą rękę. Jeszcze 2 maja poprawiłam, tak że wczoraj nic a dzisiaj już niezbyt wiele pracowałam, ale już jest dobrze.
Gaspar ślicznot! Mój kociak też kręci się obok kocimiętki ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Cześć Daysy, strasznie długo się nie odzywałam, ale czytałam. Fatalnie, że miałaś kontuzję, 6 tyg. gispu to nic przyjemnego, a skutki będziesz odczuwać jeszcze długo. Super, że małżonek Ci pomagał, ale nie dziwię się, że sama ciełaś róże.
Ciekawa jestem, jak będą sprawowały się Angielki na tarasie. Z zimowaniem raczej nie ma problemu, gorzej z nagrzewaniem się ziemi w upały. U mnie dużo lepiej daje radę róża w plastikowej donicy wstawiona do wiklinowego kosza niż te w ceramicznych.
Ja też postanowiłam nie kupować wiecej róż... ;:306 , no chyba, że na patyku ;:108. (Kontuzja kolana, 11 miesięcy nosiłam ortezę) Nie mogę kucać, więc pielęgnacja różyczek jest utrudniona...
Miałam masę ślepych pędów i wycinanie ich na piennej było samą przyjemnością.
;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam wszystkich bardzo, bardzo ciepło, bo za oknem raczej chłodno, można powiedzieć - wręcz zimno.
Rozochocił nas ubiegły rok, gdzie lato przyszło praktycznie już w kwietniu, ja jednak nie narzekam, skoro sucho, to lepiej niech słońce nie praży.
Od wczoraj troszkę wilgoci dotarło i do mnie, to chyba te resztki od Was ;:306 , dobre i tyle, dzisiaj pochmurno, ale jak na razie nie pada, może popołudniu pokapie co nie co z nieba.

Ewo, mój Wollerton old Hall jest ogromny, do tego posadziłam go przy Bajazzo, wyobrażasz sobie dwa potwory obok siebie? Żeby tego było mało to towarzyszą im Charles Darwin i Barock, co prawda rosną na tyłach rabaty, nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie nie należą do liliputów. Na jesieni zmuszona byłam zabrać stamtąd Lady of Shalott a w tym prawdopodobnie zabiorę jeszcze Natashę Richardson, którą dokumentnie zasłonił właśnie Wollerton. Swoje ramiona rozłożył na całej rabacie.
Jestem zaskoczona rozmiarami róż sadzonych zaledwie 2 lata temu,zwłaszcza, że rosną na miejscu wyciętego orzecha włoskiego, spodziewałam się raczej spowolnienia wzrostu, jednak stało się zupełnie odwrotnie ;:224

Aniu dzięki ;:196 , wszystko możliwe, w ubiegłym roku kupiłam kilka powojników, ale ten niebieski to chyba z wcześniejszych zakupów, prawdopodobnie Cecile, po raz pierwszy zakwitł mi tak obficie. Czosnki już pokazują kolorek, ale ze względu na suszę nie są tak okazałe jak w roku ubiegłym.
Przy pieleniu zauważyłam dużo nowych sadzonek berberysów, jeśli Cię jeszcze interesują, daj znać ;:333 .

Joasiu rzeczywiście, u mnie wypuścił w pierwszym roku dwa dorodne, długie pędy, które musiałam przyciąć, w zeszłym roku bardzo ładnie się zagęścił. Pędy jednak faktycznie mocno się przewieszają i róża zajmuje bardzo dużo miejsca. Wczoraj oglądałam ją i widzę, że w tym sezonie będzie kwitła na całej długości pędów, wypuściła mnóstwo krótkopędów, wszystkie zakończone pąkami.

Jadziu floksy stworzyły bardzo ładne poduchy, tylko w jednym miejscu wypadły i jest tam dziura, wszystko jednak da się naprawić, masz rację latem przesadzę tam kępki i będzie po kłopocie. O przetaczniku siwym pomyślimy jesienią, teraz dam sobie spokój, za bardzo nie mogę forsować nogi, zginanie jeszcze sprawia mi problem. Wszyscy pocieszają mnie jednak, że do jesieni już będzie dobrze ;:224
Widzisz Jadziu szaleństwo róż ma swoje dobre i złe strony, wolałabym, żeby moje troszkę przystopowały, bo inaczej czeka mnie następne przesadzanie.
Popatrz a mój Gaspar interesuje się tylko tą kocimiętką posadzona w donicy, te na rabatach mija obojętnie, tam za to urzęduje moja Daysy ;:306

Ewo/ewarost/ na pogodę nie mamy wpływu, z zimnymi ogrodnikami w naszym klimacie trzeba się zawsze liczyć, rzadko nie ma wówczas przymrozków. Zeszły rok nas mocno rozpieścił pod tym względem. Jest pochmurno, więc może przymrozków nie będzie, dzisiaj w nocy było tylko 3 stopnie, ale na plusie i z tego trzeba się cieszyć. Gaspar często zatrzymuje się przy kwiatach, zwłaszcza jak jest ze mną ;:333

Ed04 dziękuję, wiosna jest cudownym okresem dla ogrodników, po szarej jesieni i białej /nie w tym roku/ zimie tęsknimy za kolorem w ogrodzie, wszystko, co budzi się do życia wygląda cudnie, nawet chwasty ;:306

Basiu ze względu na swoją nogę, nie za bardzo mogłam biegać po rabatach, dlatego róże w tym roku cięłam bardzo oszczędnie, wolałabym gdyby były znacznie skromniejszych rozmiarów, nie wszystko jednak idzie po naszych myślach, czasem trzeba swoje zapędy przyhamować i cieszyć się tym co jest. Też dałam sobie ostro w kość w długi weekend i nie wyszło mi to na zdrowie, za to jestem szczęśliwa, że mogłam nadgonić zaległe prace.

Alexia witaj kochana, już się martwiłam Twoją nieobecnością. Dobrze, że już jesteś ;:196 . Kontuzja widzę i Ciebie nie ominęła, współczuję, wiem, że to nic przyjemnego i sprawia wiele problemów. Też wolę teraz podwyższone rabaty, gdyby jeszcze były węższe i nie musiałabym się na nie wdrapywać, byłoby o wiele wygodniej :wink: .
Widzisz nie pomyślałam o tym, może poszukam takich koszy wiklinowych i na okres lata będą miały pewna izolację.
Mnie tez marzą się róże na pniu, ale w tutejszym klimacie to tak jak wyrzucić pieniądze, przymierzam się do ich kupna od kilku lat i za każdym razem w ostatniej chwili wypadają z koszyka, rozsądek bierze górę.
Alexia u mnie też widzę dużo ślepych pędów, sądzisz, że może to być efektem zimnych nocy? Co roku mam tak z pnącą Peace, wszystkie krótkopędy ślepe, czasem późnym latem potrafi zakwitnąć kilkoma kwiatami. Już postawiłam na niej krechę, prawdopodobnie będzie to pierwsza róża, której pozbędę się z ogrodu, długo dawałam jej szansę, ale moja cierpliwość ma tez swoje granice.
Fajnie Cię znowu czytać ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może popsuję Wam humor ale tak wyglądały róże 13.05.2018r.

Margaret Hilling i Nevada
Obrazek

Obrazek

Rosa sp.Altaica
Obrazek

Harrison's Yellow
Obrazek

Obrazek

Powiem szczerze, sobie też popsułam :(

A to już bieżący rok Souvenir du dr Jamain i takie tam różności
Obrazek

i różany busz na rabacie z 2017 ;:202
Obrazek

Obrazek

Powojnik Kaiser
Obrazek

Purple Dream
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Busz z 2017 okropny palca nie można wetknąć miedzy pędy, ale gdy zakwitły to był jeden wielgachny bukiet róż ;:167 .Tegoroczne pąki też już przedstawiają się okazale jak różane tak i piwoniowe . Twój Doktorek tez już pokazał kolorek tak jak u mnie, jednak mój wygląda jak czupiradło z rozwianym włosem każdy pęd w inna stronę :;230 Tegoroczna Harrison yellow z pewnością pobije Nevadę i Margaretkę .Achhh czekam już Daysy na ten cudny różany spektakl niech tylko pogoda sie poprawi lelujki też masz okazałe ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu rabata z 2017 roku, ale ten busz to tegoroczny ;:306 , Mąż już szykuje podporę dla nich, inaczej bym tam nie weszła.
Mój Doktorek ma tak samo, porozkładał się na wszystkie strony, może ma za mało światła, muszę pomyśleć o jakichś podporach, żeby go ujarzmić. Zresztą nie tylko jego, wszystkie moje historyczne takie nieuporządkowane. Najlepiej wyglądają Reine des Violettes, te zrobiły sobie leżankę z jałowca.
Harisson's Yellow ma faktycznie spore pąki i nawet w tym roku trochę podrósł, przez poprzednie lata musiałam go na rabacie z lupą szukać :;230
Te lilie kupiłam w ubiegłym roku, ale całkiem fajnie rosną, kupione wcześniej są mniej okazałe a powinno być odwrotnie ;:108 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doktorek ma sporo światła i ciepełka od muru teraz widzę ,ze wypuścił nowy pęd oby tylko gady szybciej się z nim nie zaprzyjaźniły bo musiałabym go ściąć jak zaprzyjaźni się z nim bruzdownica czy zwiot. Tego mojego też muszę jakoś poskromić bo jak rozwina się kwiaty to znowu nie będzie można wejść do ogródka żeby o pędy nie zawadzić
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, czyli mamy opóźnienie, patrząc na ubiegłoroczne zdjęcia, ale mam nadzieję, że szybko zostanie ono nadrobione, tylko niechaj się ciepło zrobi!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit Basiu, Jadziu

Wczoraj Jadzia wspomniała o kolejności kwitnienia moich różyczek i przypomniała mi, że dawno nie zaglądałam na rabatę z Nevadą i M.Hilling, rano więc poszłam odwiedzić zapomnianą rabatkę i cóż za niespodzianka ;:oj

Tak, tak to rzeczywiście prawda jest pierwszy kolorowy pączuszek i kwiatuszek Małgorzatki :heja :heja

Obrazek

Obrazek

Jest również pierwszy kwiat na peonii, troszkę zmasakrowany przez deszcz, ale co tam jeszcze jeden pąk w zapasie ;:333

Obrazek

Obrazek

Poza tym, wszystko po staremu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprzednio rozpisałam się dość obszernie i mnie wyrzuciło, tym razem wena odeszła i zostały fotki ;:131 ;:224
Musicie dziewczyny mi wybaczyć.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

daysy pisze: Alexia u mnie też widzę dużo ślepych pędów, sądzisz, że może to być efektem zimnych nocy? Co roku mam tak z pnącą Peace, wszystkie krótkopędy ślepe, czasem późnym latem potrafi zakwitnąć kilkoma kwiatami. Już postawiłam na niej krechę, prawdopodobnie będzie to pierwsza róża, której pozbędę się z ogrodu, długo dawałam jej szansę, ale moja cierpliwość ma tez swoje granice.
Tak, ślepe pędy, są efektem zimnych nocy i relatywnie dużych różnic temperatury dzień/noc.
Zaraz napiszę więcej na ten tamat u siebie (ze zdjęciami).

Gratuluje pierwszych w sezonie róż ;:333
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45

Post »

O to super bo ja zapomniałam jak się tnie ślepaki ;:138
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”