MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
- Wasio
- 100p
- Od: 2 maja 2014, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Rurek trzcinowych jest prawie 500 sztuk 

-
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 21:37
Faktycznie. Z tyłu. Nie zauważyłem ...
Powodzenia.
Powodzenia.

Pozdrawiam! Andrzej
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje murarki siedzą w rurkach sprawdzane latarką w wieczorem , latają rzadko bo się dystans lotu wydłużył ale są
. Pytanie : pszczoła kończąca żywot odlatuje z okolic domku , rurek czy siedzi do końca w rurce ?

- Wasio
- 100p
- Od: 2 maja 2014, o 13:55
Murarka kończąc składanie jajeczek zalepia rurkę i odlatuje.NOWY 83 pisze:Pytanie : pszczoła kończąca żywot odlatuje z okolic domku , rurek czy siedzi do końca w rurce ?
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Jery_li Skąd jesteś, że masz już tyle zamurowanych gniazd ogrodowej? Gdzie było tak ciepło?
Wasio / NOWY 83 Często umierają w rurkach, ale nie zawsze oczywiście. Często przed śmiercią, kiedy skończy im się zapas jajeczek zaklejają rurki nie nosząc do nich pyłku. Dostają amoku i robią wiele pustych rurek zamkniętych korkiem. Często też pod koniec życia tworzą jedną komórkę w rurce, składają niezapłodnione jajeczko (będzie z tego samczyk) i zamykają ją korkiem. Aaa jeszcze nie dopisałem, że często nie zdążą przed śmiercią zamknąć komórki i ziemna ścianka ma dziurę, przez którą widać naznoszony pyłek.
Jery_li Masz włączoną lokalizację, dopiero zauważyłem
. No przecież okolice Żuław to "zima" wredna była cały czas podobno. Jak to zrobiłeś?
Wasio / NOWY 83 Często umierają w rurkach, ale nie zawsze oczywiście. Często przed śmiercią, kiedy skończy im się zapas jajeczek zaklejają rurki nie nosząc do nich pyłku. Dostają amoku i robią wiele pustych rurek zamkniętych korkiem. Często też pod koniec życia tworzą jedną komórkę w rurce, składają niezapłodnione jajeczko (będzie z tego samczyk) i zamykają ją korkiem. Aaa jeszcze nie dopisałem, że często nie zdążą przed śmiercią zamknąć komórki i ziemna ścianka ma dziurę, przez którą widać naznoszony pyłek.
Jery_li Masz włączoną lokalizację, dopiero zauważyłem

Z Malborka, generalnie to było zimno i sam jestem zdziwiony że tak się uporały, teraz dokładam rurki papierowe bo już się kończy miejsce
-
- 1000p
Któryś z Was albo Ty, albo adrian_lasek robi nas w balona. Jako że wypowiadają się ludzie z południa Polski i sezon u nich dopiero rusza obawiam się, że Twoje zdjęcie nie jest z tego roku. Jeżeli możesz to rozwiej moje wątpliwości.
Pierwsze zdjęcie jest z wczoraj, drugie z 24 kwietnia jak miłość kwitła 
-- 19 maja 2019, o 10:28 --

-- 19 maja 2019, o 10:28 --

- mar95
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 sty 2019, o 10:48
W tym pudełku jest glinka czy zwykła ziemia i jak z zainteresowaniem pszczół tak bliskim usytuowaniem materiału budulcowego? 

Pozdrawiam Marcin
-
- 1000p
Jery_li Wybacz głupie podejrzenia. CBŚ mi się włączyło 

mar95 glina, pod spodem stoi też pełna skrzynka, ale zainteresowanie znikome, chyba dlatego że u sąsiada dzieciaki wykopały niezły dołek a tam budulca ile dusza zapragnie, a ja postawiłem tą skrzynkę w celu odciągnięcia budowlanek. W przyszłym sezonie postawię od razu może to da jakiś efekt, ktoś mi tu tak pisał.
klik- spoko
klik- spoko

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2013, o 10:58
W związku z fajną pogodą prace w pełni i część słomek już zaklejona.

Na jesieni muszę posadzić więcej Irgi bo aż na niej huczy od ilości insektów z przeróżnych gatunków. Najbardziej się cieszę z dużej ilości różnych trzmieli.

Ktoś ma może jakiś pomysł jak postępować ze słomkami zajętymi przez osę prawdopodobnie Ancistrocerus sp. (dzięki za identyfikację klik).

Na jesieni muszę posadzić więcej Irgi bo aż na niej huczy od ilości insektów z przeróżnych gatunków. Najbardziej się cieszę z dużej ilości różnych trzmieli.

Ktoś ma może jakiś pomysł jak postępować ze słomkami zajętymi przez osę prawdopodobnie Ancistrocerus sp. (dzięki za identyfikację klik).