Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Drzewa owocowe
Zablokowany
almatea
100p
100p
Od: 10 maja 2017, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Post »

Ja oczywiście w żadnym wypadku nie kłócę się.
Pierwszy raz w życiu widziałem taką metodę. Wydała mi się interesująca.
Oczywiście zdaję się na opinie bardziej doświadczonych użytkowników forum.

@małopolanin
Rozumiem, że doszczepiłeś jabłoń do gruszy?
Jaka była podkładka? Czy w takiej opcji ma ona znaczenie, jeśli nie szczepisz bezpośrednio do niej?
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

almatea pisze:@małopolanin
Rozumiem, że doszczepiłeś jabłoń do gruszy?
Jaka była podkładka? Czy w takiej opcji ma ona znaczenie, jeśli nie szczepisz bezpośrednio do niej?
Tak, doszczepiłem do Faworytki i do Konferencji, obydwie na Gruszy Kaukaskiej. Pobawiłem się w ramach eksperymentów.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Metoda z wiertarką znana i stosowana z powodzeniem w doszczepieniu gałązek w wybrane miejsca na pniu. Tam gdzie nam brakuje pędu do ładnego ukształtowania drzewka bonsai. To szczepienie zrazami z tej samej rośliny lub gałązką nie odcięta, przeciągniętą przez otwór w pniu na wylot.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie w około 13-15 letniej jabłoni trzeba było wyciąć konary bo jakaś zaraza chwyciła i teraz po 1 stronie mam dziurę :/. I mam pytanie jak bym chciał zaszczepić z pomocą wkrętarki to dziura ma być wiercona poziomo, bardziej na dół czy bardziej do góry? Ktoś wie jak najlepiej?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Na filmie koleś wierci poziomo, minimalnie w dół tak aby przyszły konar nie wyrastał całkiem poziomo tylko nieco do góry wydaje się bardziej naturalnym kątem.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p
Od: 6 maja 2016, o 08:09

Post »

Grigor pisze:dziura ma być wiercona poziomo, bardziej na dół czy bardziej do góry? Ktoś wie jak najlepiej?
Nie ma to najmniejszego znaczenia (nie ma wplywu na to czy się zrośnie). Nowe rosną bardziej do góry, w stronę słonca niż w dół. Takze i tak to co wybije bedzie roslo w górę. Nie mniej jednak po co stosować tę metodę? jeśli jest dziura to pod korę. Lepsze to niż wiercenie.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."
Sokrates
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

Nie chciałem się ujawniać ale w tym wypadku już muszę , też wierciłem w starej jabłoni około 8 dziurek wiertłem fi 12mm i wbijałem zrazy młoteczkiem po ściągnięciu kory na odcinku ok 4-5 cm , robiłem to około końca marca jakoś i teraz wszystkie zrazy jak to tak można nazwać mają już nowe odrosty ok 5 cm a dwa z nich nawet zakwitły o zgrozo , zrobiłem jeszcze jeden eksperyment i na bardzo starej prawie spróchniałej jabłoni w ten sposób wpakowałem zraza gruszy kolumnowej i o dziwo też sobie rośnie , nie wiem czy za jakiś czas nie wyschną ale jak na razie wszystko wygląda obiecująco i tego rodzaju szczepień bym się trzymał .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Witam mam pytanko odnośnie okulizacji. W połowie kwietnia okulizowałem jabłonie i śliwy chip budding (pozdrawiam użytkownika Lex) około 20 maja chciałbym uciąć podkładki w celu pobudzenia wzrostu. Jako, że nie ma ma nie do końca czerwca to mama przeprowadziła by ten zabieg i tu pytanko. Ponieważ pierwsze cięcie myślę zrobić dość długi czop około10 -15 cm a gdy pojawię się w końcu czerwcu ciąć nad oczkiem. Myślicie że taka metoda zadziała i oczko w czerwcu będzie już odpowiednio przyrośnięte aby nie potrzebować czopa do podwiązania oraz zaleje miejsce cięcia do zimy?
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p
Od: 6 maja 2016, o 08:09

Post »

berthold61 pisze:nie wiem czy za jakiś czas nie wyschną
berthold61 pisze:i tego rodzaju szczepień bym się trzymał .
hmm ścięte z końcem zimy gałęzie leszczyny wypuściły liście, nie wiem czy nie wyschną, ale myślę że jest to dobra metoda na uprawę roślin bez korzeni :D ps. nie chodzi mi o to że to jest zła metoda, tylko o tok rozumowania :)
bendkos pisze:Myślicie że taka metoda zadziała i oczko w czerwcu będzie już odpowiednio przyrośnięte aby nie potrzebować czopa do podwiązania oraz zaleje miejsce cięcia do zimy?
Myślę że nie potrzebujesz go w ogolę, a jeśli go zostawiasz to zostaw do następnego sezonu. Będzie Ci on zabezpieczał nowy przyrost przed uszkodzeniami.
Coś mi jednak w tym wszystkim nie pasuje. Sądząc po pytaniu nie masz doświadczenia, a z drugiej strony jesteś pewny że wszystko się przyjmie jakbyś miał duże doświadczenie :D, skoro dopiero szczepiłeś to może zostaw to tak jak jest i obserwuj. Gdzie Ci się śpieszy?
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."
Sokrates
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18

Post »

24 kwietnia szczepiłem na kożuchówkę jabłoń (2 zrazy) jak na razie nic się nie zazieleniło. Dzisiaj odciąłem kawałek górnej części jednego ze zrazów (tego, moim zdaniem, na oko w słabszej kondycji). Chciałem się przekonać czy w przekroju zraz jest zielony, no i był zielony, ale pąk który przy tym cięciu odciąłem już był w części lekko brązowy. Nie wiem co o tym myśleć. Drugi zraz wydaje się w dobrej kondycji (szkoda było mi go odcinać) pąki w odróżnieniu od naciętego zraza są jakby większe, czerwonawe, jedno z nich jest takie jakby robiło się jasne z takim języczkiem po wyżej (przepraszam za mało fachowy opis, ale nie znam się :lol: ) Jak myślicie coś z tego będzie?
Michal86
100p
100p

Post »

Nie mogłem edytować poprzedniego posta więc wrzucam w nowym zdjęcie szczepienia (szczepka z rana po rosie robi mylne wrażenie że jest tak super "świeża" ale i bez tego wygląda ok)

Obrazek
Michal86
100p
100p

Post »

Tutaj już z późniejszej pory

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak nie potrafisz zrobić ostrej fotki to zetnij drzewko i połóż na ziemi. Ona zawsze wychodzi ostro ;:306 .
Jak nie chcesz ścinać drzewka to złap ostrość np. na dłoni ustawionej obok albo zaraz za fotografowanym zrazem, usuń dłoń i wtedy cyknij fotkę. Gwarancja ostrości 99%.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”