Wierzba mandżurska (Salix matsudana)- uprawa,cięcie
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba mandżurska (Salix matsudana)- uprawa,cięcie
Mam na przejętej niedawno działce zaniedbaną, przekrzywioną wierzbę rozpoznaną jako mandżurska. Prawdopodobnie nigdy nie była w żaden sposób formowana.
Bardzo mocno przekrzywia się na jedną stronę. Już ją trochę skorygowałam, tzn. ucięłam jeden cały, najcięższy konar kładący się na lewo i zabezpieczyłam ranę maścią. Planuję jeszcze uciąć jedną większą część, a poza tym "kosmetycznie" przyciąć końcówki, żeby się zagęściła.
Jeszcze jej nie tnę, bo muszę sobie skombinować drabinę, bardziej rozważam. Drzewo musi zresztą najpierw zregenerować siły po tym ubytku.
Mam w planach docelowo uciąć mniej więcej wszystko, co wystaje poza ten jajowaty okrąg. Czy to brzmi w miarę sensownie i czy zdjęcie tego jednostronnego obciążenia pomoże drzewu się wyprostować?
Drzewo jest ogółem zdrowe, obficie kwitnie, nie ma żadnych szkodników ani śladów chorób.
Bardzo mocno przekrzywia się na jedną stronę. Już ją trochę skorygowałam, tzn. ucięłam jeden cały, najcięższy konar kładący się na lewo i zabezpieczyłam ranę maścią. Planuję jeszcze uciąć jedną większą część, a poza tym "kosmetycznie" przyciąć końcówki, żeby się zagęściła.
Jeszcze jej nie tnę, bo muszę sobie skombinować drabinę, bardziej rozważam. Drzewo musi zresztą najpierw zregenerować siły po tym ubytku.
Mam w planach docelowo uciąć mniej więcej wszystko, co wystaje poza ten jajowaty okrąg. Czy to brzmi w miarę sensownie i czy zdjęcie tego jednostronnego obciążenia pomoże drzewu się wyprostować?
Drzewo jest ogółem zdrowe, obficie kwitnie, nie ma żadnych szkodników ani śladów chorób.
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Cięcie będzie ok, natomiast drzewo mimo tego się już nie wyprostuje. Jedyny sposób to naciągnie drzewa jakimiś pasami.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Dziękuję.
Rozumiem, już prowizoryczna konstrukcja zrobiona i spróbujemy póki co powolutku naciągać. Zależy mi, żeby się tak nie kładła. Wręcz leży jedną stroną na ogrodzeniu między moją działką a sąsiadującą, czyli to nie tylko sprawa kosmetyczna.
Mam nadzieję, że uda się doprowadzić ją przynajmniej w miarę do pionu, bo inaczej będzie musiała pójść do wycinki. A bardzo lubię wierzby i tego bym nie chciała.
Rozumiem, już prowizoryczna konstrukcja zrobiona i spróbujemy póki co powolutku naciągać. Zależy mi, żeby się tak nie kładła. Wręcz leży jedną stroną na ogrodzeniu między moją działką a sąsiadującą, czyli to nie tylko sprawa kosmetyczna.
Mam nadzieję, że uda się doprowadzić ją przynajmniej w miarę do pionu, bo inaczej będzie musiała pójść do wycinki. A bardzo lubię wierzby i tego bym nie chciała.
Czy można teraz w listopadzie przyciąć wierzbę??
-- 8 lis 2020, o 12:45 --
-- 8 lis 2020, o 12:45 --
Pozdrawiam Ewa
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lepiej poczekać choćby do lutego, jeśli nie będzie mrozu.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
Niestety mąż się pospieszył i przyciął sporo bocznych gałęzi.Jednak z górą poczekamy do wiosny.Dzięki
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam gałązkę wierzby mandżurskiej ok 80cm w wodzie, puściła korzonki i wypuściła delikatne poskręcane listki/przyrosty na czubku. Czy żeby w miarę prosto rosła lepiej ją zakopać na zewnątrz w ziemi nawet teraz czy lepiej trzymać w domu na oknie przesadzoną do doniczki. Trochę obawiam się trzymać ją w domu żeby mi zbytnio nie wybujała przy kaloryferach i słabym oświetleniu przy obecnej pogodzie. Może lepiej ją wsadzić do ziemi na zewnątrz. Czy dobrym pomysłem będzie podzielenie tej gałązki na pół i wysadzenie obydwu na zewnątrz czy musiałbym czekać z druga aż się ukorzeni a może sama się ukorzeni na wiosnę?
PS ją trzeba prowadzić przy słupku jak winorośl by uzyskać w miarę prosty pień? Czy sama się pionuje?
PS ją trzeba prowadzić przy słupku jak winorośl by uzyskać w miarę prosty pień? Czy sama się pionuje?
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Wierzba mandżurska rośnie jak "chwaścior". Włożysz gałązkę do ziemi i sama się ukorzeni i będzie rosła. Jeśli teraz wypuszcza, to na zewnątrz mogą te młode delikatne przyrosty zmarznąć. W domu odradzam trzymać, bo wybuja. Najlepiej wsadzić do doniczki i przezimować w jasnym ale chłodnym pomieszczeniu. Wierzbę można podwiązać przy paliku, żeby rosła prosto do góry.
Pozdrawiam Lucyna