Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
Witaj Wandziu mnóstwo słodkości roślinnych masz w swoim ogródeczku,wymuskane ,wypieszczone ,to widać na każdym zdjęciu,azalii tyle dosadzonych pięknie kolorują ogród ,pogoda prawdziwa majowa ,wiec ogródek świeci razem ze słoneczkiem ,pozdrawiam i pięknego dnia życzę 

- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wandziu -pięknie u Cienie kwitną azalie , u mnie dalie częściowo przezimowały , były w doniczkach wsadzone wiosną i część nie wypuściła , ale reszta już wsadzona na swoje miejsce , liliowce to żelazne rośliny ogrodu też mam ich kilka i są bezproblemowe , ale czekam na twoje masz ich dużo odmian pozdrawiam 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
leszczyna, oj,Krysiu, jak fajnie, że znów się odezwałaś! Ja treżczasem nie mam weny, ale ppotem w pewnej chwili mnie nachodzi i znów chcę być z Wami i dzielić się radością płynącą z ogrodowania. To taki piękny miesiąc, więc i energia powinna w nas wstępować.
Moje dalie przezimowały dobrze co do jednej, ale masz rację, ich uprawa jest wymagająca. Ja z pewnością już żadnej nie dokupię i nie będę nad żadną płakąc, ale ponieważ karpy są teraz w dobrym stanie, więc oczywiście nie wyrzucę, lecz znowu się będę z nimi męczyć. Właśnie wylazły z kątów ślimaki, tak więc walkę trzebą z nimi zacząć jak co roku.
apus, azalie dobrze znoszą przesadzanie, bo nie mają dużego systemu korzeniowego. Czasem bardzo sobie chwalą przeprowadzkę. Ale myślę, że w tej chwili to już jest za późno, gdyż lada chwila zrobi się gorąco i trudno będzie roślinom przyjąć się na nowym miejscu. Zaczekaj Basiu z tym do sierpnia. Dasz im wtedy dobrej ziemi i spokojnie sobie będą rosły aż do jesieni.
koziorożec, wiesz Martuniu, cieszę się, że wprawadziłam do siebie więcej azalii i Rh, bo dzięki temu ogród jest teraz kolorowy. Zawsze było tak, że zanim zakwitły róże, było raczej tylko zielono, a teraz naprawdę jest radośnie.
inka52, bezproblemowość to teraz dla mnie najważniejsza rzecz w wyborze roślin do ogrodu. Dość już mam eksperymentów z rozmaitymi gatunkami. Chciałabym tylko wszystko nawieźć, ppodlać i żeby samo rosło. Życzę Ci miłego nadchodzącego tygodnia.
Bodziszek Melinda

I jeszcze raz Juanita

Moje dalie przezimowały dobrze co do jednej, ale masz rację, ich uprawa jest wymagająca. Ja z pewnością już żadnej nie dokupię i nie będę nad żadną płakąc, ale ponieważ karpy są teraz w dobrym stanie, więc oczywiście nie wyrzucę, lecz znowu się będę z nimi męczyć. Właśnie wylazły z kątów ślimaki, tak więc walkę trzebą z nimi zacząć jak co roku.
apus, azalie dobrze znoszą przesadzanie, bo nie mają dużego systemu korzeniowego. Czasem bardzo sobie chwalą przeprowadzkę. Ale myślę, że w tej chwili to już jest za późno, gdyż lada chwila zrobi się gorąco i trudno będzie roślinom przyjąć się na nowym miejscu. Zaczekaj Basiu z tym do sierpnia. Dasz im wtedy dobrej ziemi i spokojnie sobie będą rosły aż do jesieni.
koziorożec, wiesz Martuniu, cieszę się, że wprawadziłam do siebie więcej azalii i Rh, bo dzięki temu ogród jest teraz kolorowy. Zawsze było tak, że zanim zakwitły róże, było raczej tylko zielono, a teraz naprawdę jest radośnie.

inka52, bezproblemowość to teraz dla mnie najważniejsza rzecz w wyborze roślin do ogrodu. Dość już mam eksperymentów z rozmaitymi gatunkami. Chciałabym tylko wszystko nawieźć, ppodlać i żeby samo rosło. Życzę Ci miłego nadchodzącego tygodnia.

Bodziszek Melinda

I jeszcze raz Juanita

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandeczko , ja od dawna postawiłam na krzewy i byliny mało wymagające bo czasu dla ogrodu mam bardzo mało a i lat przybywa , więc muszę być też praktyczna , więc każdego roku sadzę nowe azalie i Rh .Dalii mam zaledwie 3 sztuki i uważam , że o 3 za dużo
. Nareszcie i nam porządnie podlało ogrody i nie trzeba biegać z wężem lub konewką . Dobrego tygodnia i pięknych kwitnień . 

Mnie ślimaki zjadły wszystkie ostróżki i sałatę. Jeszcze jedna roślinka i przestane być humanitarna...
Azalia cudna. Ja nie mam do nich ręki, mimo, że ziemia u mnie kwaśna. W oczy rzucił mi się piękny orlik ciemny. To jakiś odmianowy, czy mieszanka?
Azalia cudna. Ja nie mam do nich ręki, mimo, że ziemia u mnie kwaśna. W oczy rzucił mi się piękny orlik ciemny. To jakiś odmianowy, czy mieszanka?
Wandziu i u mnie zaczynają swój pokaz rodki i azalie. W tym roku kwitną słabiej. musze o nie bardziej zadbać. Twoje cudnie wyglądają.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
peluniu, mam dokładnie takie same odczucia i zamiary, ale zapominasz jeszcze o liliowcach... one też nie wymagają pracy.
Ewelina, ja nigdy nie miałam orlików odmianowych, tylko takie najzwyklejsze. Kupiłam bardzo dawno temu jeden niebieski, a drugi różowy. I ponieważ orliki nie powtarzają cech matecznych, mam teraz w ogrodzie kilka różnych kolorów i kształtów, a co roku same pojawiają się inne niespodzianki. Teraz najwięcej wysiało się granatowych.

Pashminko, ja w tym roku skaczę koło moich Rh jak kwoka koło kurczaków. Opryskałam nawzoem z dodatkiem potasu, żeby bardziej kwitły w przyszłym roku. To teraz moje oczko w głowie. Muszę zaraz obejrzeć Twoje podopieczne.
Francesca - niesamowicie piękny kolor burgunda. Ciemna, głęboka purpura.

Bolesław Chrobry

Rasputin

Humboldt

Niezawodny, kwitnący co roku Guernsey Cream.

Ewelina, ja nigdy nie miałam orlików odmianowych, tylko takie najzwyklejsze. Kupiłam bardzo dawno temu jeden niebieski, a drugi różowy. I ponieważ orliki nie powtarzają cech matecznych, mam teraz w ogrodzie kilka różnych kolorów i kształtów, a co roku same pojawiają się inne niespodzianki. Teraz najwięcej wysiało się granatowych.

Pashminko, ja w tym roku skaczę koło moich Rh jak kwoka koło kurczaków. Opryskałam nawzoem z dodatkiem potasu, żeby bardziej kwitły w przyszłym roku. To teraz moje oczko w głowie. Muszę zaraz obejrzeć Twoje podopieczne.
Francesca - niesamowicie piękny kolor burgunda. Ciemna, głęboka purpura.

Bolesław Chrobry

Rasputin

Humboldt

Niezawodny, kwitnący co roku Guernsey Cream.

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Ogród masz piękny o każdej porze roku
Kiedy nie zajrzę, to zawsze jest cudnie. Teraz zachwyciłam się klonikami, to chyba niezbyt łatwe rośliny, ten ostatni spodobał mi się najbardziej https://i.postimg.cc/Xvh8hfCL/IMG-3835.jpg
Percy Wiseman, u Ciebie cudny, ale fotki w necie mnie nie zachwyciły, tam jest bardziej różowy, a Twój ma takie bardziej łososiowe kolorki. Sporo masz kwasolubów i chyba pasuje im u Ciebie, bo każdy z osobna zwraca uwagę. Teraz rzeczywiście jest przerwa w kwitnieniach i one tę lukę doskonale uzupełniają. U mnie na razie raczej zielono, chociaż już pomaleńku zaczyna się to zmieniać
Nawet jeśli przypadkiem, to to połączenie jest fantastyczne
https://i.postimg.cc/tCYgZYRD/IMG-3869.jpg
O, widzisz...weszłam do Ciebie i od razu natknęłam się na żurawki. Może do jutra o nich nie zapomnę
?

Percy Wiseman, u Ciebie cudny, ale fotki w necie mnie nie zachwyciły, tam jest bardziej różowy, a Twój ma takie bardziej łososiowe kolorki. Sporo masz kwasolubów i chyba pasuje im u Ciebie, bo każdy z osobna zwraca uwagę. Teraz rzeczywiście jest przerwa w kwitnieniach i one tę lukę doskonale uzupełniają. U mnie na razie raczej zielono, chociaż już pomaleńku zaczyna się to zmieniać
Nawet jeśli przypadkiem, to to połączenie jest fantastyczne

O, widzisz...weszłam do Ciebie i od razu natknęłam się na żurawki. Może do jutra o nich nie zapomnę

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Widać, że rodkom u Ciebie dobrze
Bardzo ładnie kwitną i wyglądają na zdrowe
Ostatnio zachciało mi sie klonów
Czy mogłabyś napisać jakie masz
Bardzo ładnie kwitną i wyglądają na zdrowe
Ostatnio zachciało mi sie klonów
Czy mogłabyś napisać jakie masz
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Wandeczko , o liliowcach zawsze pamiętam i mam ich dużo , chociaż w tym sezonie chyba nic nowego nie posadzę , muszę te co mam posadowić w odpowiednich miejscach , ponadto mam takie co nie pokazały kwiatów , więc czekam spokojnie .Pozdrawiam 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Iwonka, różanecznik Percy Wiseman jest w rzeczywistości przepiękny, zdjęcia tego nie oddają.On jest po prostu inny niż wszystrkie. Mój to akurat jeszcze malutki, ale byłam kilka dni temu w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie, żeby sobie obejrzeć kwitnące Rh, i tam widziałam kilka już sporych egzemplarzy. Coś fantastycznego! Chyba tam też tak uważają, bo Percy są posadzone w reprezentacyjnym miejscu, żeby czarować wszystkich przechodzących. Polecam Ci serdecznie tę odmianę.
Margo, chyba w końcu doszłam do tego, że w moim ogrodzie jest kwaśno. A akurat służy to kwasolubom. Nie warto więc się wysilać i upierać przy takich na przykład powojnikach czy ostróżkach, bo i tak nic z tego nie wychodzi. Trzeba sadzić rośliny, którym u nas pasuje.
Co do kloników, to one akurat lubią kwaśną ziemię, ale są bardzo delikatne i wrażliwe. Czasem usycha cała gałąź i nie wiadomo właściwie dlaczego.
Ja mam u siebie Orange Dream, Atropurpureum, Shirasawy, Dissectum, Butterfly. Tego roku po zimie nie obudził się Deshojo - usechł albo zmarzl.
pela, ja też mam takie odmiany liliowców, które dopiero po paru latach raczyły pokazać jeden kwiat. Ale w sumie, jak jest ich dużo, to w kupie wyglądają dobrze.

Margo, chyba w końcu doszłam do tego, że w moim ogrodzie jest kwaśno. A akurat służy to kwasolubom. Nie warto więc się wysilać i upierać przy takich na przykład powojnikach czy ostróżkach, bo i tak nic z tego nie wychodzi. Trzeba sadzić rośliny, którym u nas pasuje.
Co do kloników, to one akurat lubią kwaśną ziemię, ale są bardzo delikatne i wrażliwe. Czasem usycha cała gałąź i nie wiadomo właściwie dlaczego.
Ja mam u siebie Orange Dream, Atropurpureum, Shirasawy, Dissectum, Butterfly. Tego roku po zimie nie obudził się Deshojo - usechł albo zmarzl.
pela, ja też mam takie odmiany liliowców, które dopiero po paru latach raczyły pokazać jeden kwiat. Ale w sumie, jak jest ich dużo, to w kupie wyglądają dobrze.

- lemonka
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Wandziu, pięknie niesamowicie u Ciebie
Pisałam niedawno u Ciebie coś, ale widzę, że wcięło i nie ma nic
Ale nic nie szkodzi. Dziewczyny mają rację - kloniki masz cudne. Szkoda tego, który nie obudził się po zimie. Choć z drugiej strony jest miejsce na coś nowego. Ogród nigdy taki sam nie ma szans być. To chyba jedna z rzeczy, które są cudowne w ogrodnictwie.
Podoba mi się bardzo gąszcz i różnorodność Twojego ogrodu. Jest ciekawie i ciągle coś się dzieje. Liliowców do niedawna nie lubiłam i nie wiem dlaczego. Teraz bardzo mi się podobają, nawet jeszcze bez kwiatów. Śliczne są te ich liście. Tak, tak...jestem jakaś dziwna
Wandziu, co to za roślinki rosnące przed brzózką i dereniem? Nie mogę rozpoznać. Chodzi mi o ten żywopłocik.

Podoba mi się bardzo gąszcz i różnorodność Twojego ogrodu. Jest ciekawie i ciągle coś się dzieje. Liliowców do niedawna nie lubiłam i nie wiem dlaczego. Teraz bardzo mi się podobają, nawet jeszcze bez kwiatów. Śliczne są te ich liście. Tak, tak...jestem jakaś dziwna

Wandziu, co to za roślinki rosnące przed brzózką i dereniem? Nie mogę rozpoznać. Chodzi mi o ten żywopłocik.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Wandziu a mi się podobają hosty, a zwłaszcza z biegnącym ,kremowym paskiem.Obok niski różanecznik.Planuję posadzić tak mojego Władysława Łokietka
Kloniki masz cudne, mam nareszcie Orange Dream, ale to jeszcze maleństwo.Na razie jest w doniczce. Dojrzałam też brzózkę szczepioną, ale ładnie się mieni w słoneczku 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
lemonka, te krzewinki, o które pytasz, to zwykła tawuła Goldmoud, którą trzeba co jakiś czas przycinać, żeby wyglądała zgrabnie. Ja zrobiłam sobie z nich taki właśnie złoty szpalerwk. Za chwilę znów będę musiała przystrzyc, bo miotełki się robią. Ona bardzo szybko odrasta, a poza tym strasznie do siebie przyciąga te żuczki niszczylistki, gdy tylko chce kwitnąć.
Annes, ta hosta to sympatyczna odmiana White Bikini. Mam obok rododendron Fantastica i na razie jest on niższy niż hosta. jeśli chcesz posadzić swojego Władysława obok hosty, to pamiętaj o zachowaniu odległości, bo Władzio jest z natury malutki.

Annes, ta hosta to sympatyczna odmiana White Bikini. Mam obok rododendron Fantastica i na razie jest on niższy niż hosta. jeśli chcesz posadzić swojego Władysława obok hosty, to pamiętaj o zachowaniu odległości, bo Władzio jest z natury malutki.

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Śliczne Rododendrony posadziłaś; Rasputin, Bolesław Ch, Humboldt, Twój ogród piękny zyskał jeszcze bardziej na dodaniu tych roślin