Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Ja nie pomogę, za mało wiem. Moje habanero i super hoty mają już owoce. Te średnio ostre to już nawet usmażyłem. Ostre siałem w styczniu.
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie - moja przezimowana papryczka Santa Fe Grande od pewnego czasu dziwnie wygląda. Trwa to już 3-4 tygodnie. Liści nie gubi, owoce rosną. Ewidentnie jednak czegoś jej brakuje lub czegoś ma w nadmiarze. Liście wyglądają na chore i są jakby mniejsze niż powinny. Proszę zdiagnozujcie co może być przyczyną.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
A to nie przędziorki? Pokaż zdj od spodu z powiększeniem.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Sprawdź pod lupa czy nic nie ma tam.
Ale to chyba jakieś niedobory,ja nie pomogę niestety.
Ale to chyba jakieś niedobory,ja nie pomogę niestety.
Badanie gleby 2019:
papryczki Chili opadanie kwiatów wraz z ogonkami
Witam Wasz wszystkich serdecznie, jestem tu nowy.
Panie i Panowie mam pewien problem z hodowlą papryczek chili. Papayczki hoduję w doniczkach na parapecie. Wszystko jest ok., ogarnąłem nawożenie oraz odpowiednie podlewanie, roślinki ładne duże, jednak mam problem z samymi kwiatami. Jak się pojawiają i otworzą to oczywiście "zapylam" palcem gmyrając w środku kwiata (na palcu zostaje pyłek) po jakimś czasie kwiaty żółkną, więdną i niestety ale odpadają wraz z ogonkiem. Pytanie co robię nie tak? (już 4 sztuki takich kwiatów mi odpadło, papryczki są z tego roku (wysiew marzec) nie ma pleśni, robaków, wydają się być zdrowe. Ale dlaczego nie chcą zaowocować ? Z góry Wam bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Panie i Panowie mam pewien problem z hodowlą papryczek chili. Papayczki hoduję w doniczkach na parapecie. Wszystko jest ok., ogarnąłem nawożenie oraz odpowiednie podlewanie, roślinki ładne duże, jednak mam problem z samymi kwiatami. Jak się pojawiają i otworzą to oczywiście "zapylam" palcem gmyrając w środku kwiata (na palcu zostaje pyłek) po jakimś czasie kwiaty żółkną, więdną i niestety ale odpadają wraz z ogonkiem. Pytanie co robię nie tak? (już 4 sztuki takich kwiatów mi odpadło, papryczki są z tego roku (wysiew marzec) nie ma pleśni, robaków, wydają się być zdrowe. Ale dlaczego nie chcą zaowocować ? Z góry Wam bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Oglądałem dokładnie przez mocno zbliżającą soczewicę. Żadnych form życia nie zaobserwowalemmajmaj pisze:Sprawdź pod lupa czy nic nie ma tam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Popek palec zostaw na inne okazje, weź miękki pędzelek. Jak uszkodzisz słupek to kwiaty też opadną.
Tomtom mnie dziwi b.ciemni kolor liści. Coś nie tak z nawożeniem.Ziemia nowa czy zeszłoroczna?
Tomtom mnie dziwi b.ciemni kolor liści. Coś nie tak z nawożeniem.Ziemia nowa czy zeszłoroczna?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Na jesieni wyjąłem paprykaę z gruntu, oczyściłem bryłę korzeniową i wsadzilem do 12l donicy że świeżą ziemią uniwersalną. Od około stycznia 3 krotnie fertygowalem nawozem do papryk i pomidorów. Ostatnia fertygacja ponad miesiąc temu. Od tamtej pory nie nawożę niczym bo niepokoił mnie właśnie wygląd liści. Dodam że te same zabiegi były przeprowadzane w 3 innych donicach innych przezimowanych gatunków chili i na nich nic się nie dzieje.kaLo pisze:Ziemia nowa czy zeszłoroczna?
Czy woda akwariowa z żyznym mułem nada się dla chilijek ?
- struty84
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 cze 2015, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podlewam cały czas wodą z akwarium, parametry mniej więcej pH-7 Gh-6 Kh-3 N-15 P-1,5 K-25. Wszystko rośnie jak wściekłe
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pierwszy kwiat na Cuban black.