MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Post »

Foxowa no cóż mogę powiedzieć ....ta wyszukiwarka forumowa nie jest zbyt dokładna mówiąc delikatnie. :;230

Nie spotkała mnie krzywda ze strony tych pszczół ale wiem że żuwaczkami potrafią mocno dziabnąć , czy są upierdliwe - są , a szczególnie samce po wylęgu latające wszędzie i nie wiadomo za czym .
Samiczki które latają u mnie po tarasie szukając dziurki też dają się we znaki rodzince ale oni są już przyzwyczajeni.
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szanowni forumowicze, planuję na balkonie zawiesić domek dla murarek (mieszkam w mieście). Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Czy ktoś z Was posiada pszczółki na balkonie?
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

markonix Napisz jak pogoda się poprawi czy coś się uratowało.
Pojawiają się pierwsze trupki ogrodowych, ale i tak mam ich straszne ilości. Dzisiaj leje więc nic się nie działo,ale wcześniej....Nożycówki pospolite latają w ilości blisko setki. Coraz bardziej je lubię. Mikrusy, gapowate i z wybitną sklerozą. Długo szukają swojej dziury, Przewracają się przy próbach wejścia do dziury. W chatce całe sterty wywalonego ubiegłorocznego pyłku, odchodów, resztek kokonów itp. czyściochy są z nich wybitne. Dopiero w przyszłym roku będzie jazda z nimi. Otworzyłem gniazdo miesierki, 6 komórek z czego 4 na 300% zeżarte przez Melittobia, reszta też pewnikiem zaatakowana.
Wasio Balkonowych jest od groma. Poszukaj w necie.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik pisze:markonix Napisz jak pogoda się poprawi czy coś się uratowało.
.
Kolego drogi , póki co leje jak z cebra od niedzieli , nie wiem co będzie dalej bo kiedy to wszystko wyschnie ?. Grad obił mi prawie całość kwiatów borówki amerykańskiej a na nich pasło się stado pszczół i innych owadów .
Ciężki sie szykuje sezon , w niedzielę odszukałem niezużytą trzcinę , powiązałem i wystawiłem gdzie się da aby wyłapać te latające poza ulikami - to jak dawna partyzantka ;:223
Ale trzeba się będzie jakoś ogarnąć .

pozdrawiam ;:136
andrzejm1954
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 21:37

Post »

Markonix
"Jutro będzie lepiej ..." :wit
Pozdrawiam! Andrzej
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

Wasio pisze:Szanowni forumowicze, planuję na balkonie zawiesić domek dla murarek (mieszkam w mieście). Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Czy ktoś z Was posiada pszczółki na balkonie?
Dla pszczółek balkon to dobre miejsce jak każde inne. Gorzej jak niespodziewanie przekonasz się, ze masz wrednych sąsiadów. Dużo zależy od ilości. Myślę, że do dwustu rurek czyli około 150 wystawianych kokonów, czyli około 75 upierdliwych samców może być do zaakceptowania. Możesz przegrać sprawę za zakłócanie spokoju "sąsiada" tak jak w przypadku urządzenia grilla na balkonie. "Sąsiad" ma alergie na dym itp
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Wasio ja swoją pierwszą murarkę ugościłam na balkonie, potem populacja troszkę się rozrosła :) pszczoły zimowały u mnie 3 razy, teraz już przeniosłam je na działkę. Zgodzę się z Warsem, że jeśli to są małe ilości to spokojnie możesz trzymać na balkonie. Ja miałam szczęście, że moi sąsiedzi raczej nic nie zauważyli, bo żadnych skarg nie było. A największą ilość jaką miałam to około 130 pszczół, które się porozlatywały bo wiosna była kiepska. Ale gdyby ten "rój" był znaczny to mógłby się ktoś zaniepokoić, że np "gdzieś jest gniazdo os" (niektórzy nie rozróżniają) i wezwać odpowiednią ekipę...

Na balkonie musisz wybrać miejsce żeby nie zacinał deszcz i nie w pełnym słońcu, chyba najlepiej pod sufitem (ja miałam na niskim regale i raz w przypadku silnej ulewy trochę miałam obawy czy nic się nie stanie, ale dobrze osłonięte były i przetrwały). Jak przyjdzie zima i będziesz mógł ruszyć domek, to możesz przenieść kokony w chłodniejszy kąt balkonu, ewent. do lodówki. Ja wkładałam do lodówki w momencie kiedy były cieplejsze zimowe dni, a przy spadku temperatury z powrotem na balkon :) Przy ścianie od mieszkania jest cieplej, więc im dalej tym chłodniej i teoretycznie wolniejsze zużywanie rezerw zimowych (mierzyłam nawet termometrem miejsca na balkonie). No i jeszcze ja mieszkam na 1 piętrze, nie wiem na którym Ty. I czy pszczoły w okolicy będą mieć pożytek, to też warto się zastanowić. To tyle co mi na razie przychodzi do głowy :wink:
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Mieszkam na trzecim piętrze. Pożytek będą miały - na balkonie mam doniczki z miętą, truskawkami, poziomkami, pomidorami i innymi ziołami. Sporo sąsiadów ma balkony zastawione kwiatami. No i jeszcze mieszkam na zielonym osiedlu, gdzie jest dużo zieleni i roślin ozdobnych.
Zembolina pisze:A największą ilość jaką miałam to około 130 pszczół, które się porozlatywały bo wiosna była kiepska. Ale gdyby ten "rój" był znaczny to mógłby się ktoś zaniepokoić, że np "gdzieś jest gniazdo os" (niektórzy nie rozróżniają) i wezwać odpowiednią ekipę... :wink:

Właśnie sobie tak pomyślałem, że mnie fantazja ułańska poniosła i kupiłem domek, który ma około 250 rurek :D I teraz się tak zastanawiam, czy nie lepiej go na działkę przywieźć, a na balkon przywieźć jeden z mniejszych :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Zembolina pisze: Ja miałam szczęście, że moi sąsiedzi raczej nic nie zauważyli, bo żadnych skarg nie było. A największą ilość jaką miałam to około 130 pszczół, które się porozlatywały bo wiosna była kiepska. Ale gdyby ten "rój" był znaczny to mógłby się ktoś zaniepokoić, że np "gdzieś jest gniazdo os" (niektórzy nie rozróżniają) i wezwać odpowiednią ekipę...
Dokładnie tak jest u mnie - co kto wchodzi i widzi że mi pszczoła wlatuje w okno to leci z interwencją i chce je wybić. Już był atak ze szmatą i propozycja zaklejenia plasteliną dziury gdzie wchodzi ;:223 Dlatego się staram tą kwestię trzymać w ukryciu, bo p?ki mi nie wadzą to są miłymi goścmi.
W sumie to jestem ciekawa ile ich tam jest, tłum?w nie widzę a raczej jedną sztukę, kt?ra sobie coś tam w szczelinę zbiera.
andrzejm1954
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 21:37

Post »

Dzisiaj słoneczko to pszczółki latają a u mnie ciekawy gość na działce. Szkoda tylko, że nie pobył za długo. ... ;:145

Obrazek
Pozdrawiam! Andrzej
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Moja koleżanka mała rok temu na balkonie (7 piętro, śródmieście Katowic) poziomki, ale nie miał ich kto zapylać. Prawie nic nie latało i było tylko kilka owoców. Myślałam, żeby zaproponować jaj trochę murarek. Tylko, żeby tam nie umarły z głodu, bo pewnie 10 poziomek to im nie wystarczy.

Ostatnio przez ogród przetoczyło się trochę "obcych", czyli robotników z sąsiedniej budowy, budujących płot między nami i odnawiających żywopłot. Mam cudowny pstry tulipanowiec, piękna piwonię drzewiastą, oszałamiająco pachnącego oliwnika, a wszystkich, nawet ogrodnika od żywopłotu, interesowały tylko pszczółki. Gdybym miała zapas kokonów, mogłabym dorobić.

A najbardziej był dumny mój M, który robił za przewodnika i znawcę. Zupełnie nie pamiętał, jak pierwszej dostawy w szczelnym pudełku, nie wstawił do lodówki (przyszła podczas mojej nieobecności) i po 2 dniach z pudełka wylatywały owady, a ja na gwałt musiałam robić domek. Wtedy nie wiedziałam, że najpierw wylatują chłopcy, a oni nie potrzebują rurek. Śmieszne to było, bo jak znalazłam taki mało ruchliwe dziecię, to je zanosiłam na kwitnącego kwiatka, żeby nie umarło z głodu.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przedwczoraj nożycówki zakleiły pierwsze gniazda. Dalej latają i murują niedobitki rogatych. Ogrodowe zakleiły około 2 tys. trzcinek. Dzisiaj przy dokładaniu trzcinek ogrodowa wleciała mi do ust ;:oj . Zero uszczerbku na zdrowiu. To tak dla potwierdzenia łagodności jakby ktoś jeszcze wątpił.
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35

Post »

klik- też mam podobnie przy pszczołach- otwieram buźkę. Ale żeby od razu łapać jak żaba- na język... :roll: ;:1 ;:333
u mnie też są pierwsze nożycówki... ale dziurek jeszcze nie zaklejają
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

Myślę zakupić ul na pszczoły murarki i możecie mi doradzić co mam kupić,chodzi mi czy rurki z trzcinek ? czy może Formatki ze styroduru ? a czy trzeba kokony na zimę zabierać do jakiegoś pomieszczenia? czy raczej mogą być w tym domku cały czas ?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem sporo czasu do pisania przez weekend , ale przegrałem z ciszą ... ;:306

Po sezonie monsunowym czas na jakieś rozliczenie i wnioski , według oględzin przy ulikach mogę ocenić straty na poziomie około 50% , największe spowodowało gradobicie połączone z wielką ulewą , plus jest taki że będę miał więcej wolnych pokoi .
Wystawiłem trzcinę w kilkunastu miejscach aby coś jeszcze złowić .
Tutaj pojawia się temat jak widzą pszczoły , wlatuję u mnie pod płytę balkonową , nie dociera tam słońce , jest półmrok ale i tak bez problemu odnajdują swoje miejsca , murują w otworach pomiędzy bloczkami .
Pszczoły obecnie mają bzika na punkcie kwitnących jeżyn choć najlepsze jest to że ich kwiatostany wcale nie wyglądają jak kwiaty ...ale ważne że jest na nich mnóstwo owadów .
Cały czas odnajduję również martwe pszczoły co uświadamia mi że czas płynie.... ;:145

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”