Z kwiatowego dworku "M & M" cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu-przeglądając oferty nasion w necie spotkałam nasiona bielunia/datury, gdzie w opisie było napisane ROŚLINA WIELOLETNIA. Zgłupiałam już całkowicie
Nie wiem , co o tym myśleć
Nie wiem , co o tym myśleć
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
Ewo, problem w tym, że z informacji zawartych na Forum pochodzących od hodowców datur wnioskowałam, że bielunie są jednoroczne i wieloletnie.
jednoroczne=datura, rozmnażanie generatywne ( z nasion)
wieloletnie= brugmansia, rozmnażanie wegetatywne ( z części rośliny) i nie wytwarzają, albo wytwarzają bardzo rzadko nasiona.
Teraz już nie wiem jak to jest z tym podziałem.
jednoroczne=datura, rozmnażanie generatywne ( z nasion)
wieloletnie= brugmansia, rozmnażanie wegetatywne ( z części rośliny) i nie wytwarzają, albo wytwarzają bardzo rzadko nasiona.
Teraz już nie wiem jak to jest z tym podziałem.
Jestem pod wrażeniem
Witam Cię Mario. Dokładnie przeglądnąłem Twoje dokonania w ogrodzie i jestem pod wrażenie. Ja dopiero zaczynam działanie w ogrodzie, wiec nie mam jeszcze doświadczenia. Zwróciłem jednak uwagę na piękne rozwiązanie tego oczka wodnego, jak również róznych kompozycji kwiatowych. Nie miałem pojęcia że w ogrodzie można wychodować tak piękna jukę. A jest jeszcze wiele innych kwiatów do podziwiania. Pozdrawiam i gratuluję dotychczasowych dokonań.
Leszek
Moje Ary
Moje Ary
- judyta
Magda Twój ogród to jeden wielki łan ślicznych roślin. No faktycznie ciekawe, co Ci wyrośnie z nasion pełnych datur
Marysiu nie sądziłam, że nasionka pantofelnika są tak malutkie Najmniejsze jakie do tej pory widziałam to nasiona dziewanny. Czy Ty wysiewając te nasionka przykrywałaś je?
Marysiu nie sądziłam, że nasionka pantofelnika są tak malutkie Najmniejsze jakie do tej pory widziałam to nasiona dziewanny. Czy Ty wysiewając te nasionka przykrywałaś je?
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Ewo - dziękuję też mam nadzieję że coś wyrośnie bo synek mi je podarował więc tym bardziej.
Magdo - u ciebie jest tyle pięknych wyrośniętych kwiatów,że chciałabym mieć chociaż połowę no dajmy na to 30% tego co masz . A w ogóle to mieszkamy chyba blisko siebie więc chyba zacznę je przenosić , no ale dopiero na wiosnę oczywiście magicznie do mojego ogrodu.
Judyto - a ja się bałam , że je nie zauważysz. Tak oczywiście przykryłam folią podlałam i stoją na oknie nad grzejnikiem.
Magdo - u ciebie jest tyle pięknych wyrośniętych kwiatów,że chciałabym mieć chociaż połowę no dajmy na to 30% tego co masz . A w ogóle to mieszkamy chyba blisko siebie więc chyba zacznę je przenosić , no ale dopiero na wiosnę oczywiście magicznie do mojego ogrodu.
Judyto - a ja się bałam , że je nie zauważysz. Tak oczywiście przykryłam folią podlałam i stoją na oknie nad grzejnikiem.
Skoro Mario lubisz kaktusy to i pewnie skalniak też cię wciągnie
Miejsce już widzę gotowe.
Postaram się wiosną dopomóc ci zapełnić tę wysepkę.
Czy ten skalniaczek będzie w pełnym słońcu cały dzień, czy znajdzie się tam też miejsce dla cieniolubnych?
Przydałby się jeszcze piasek, czy żwirek dla rojników.
Ja mam rojniki jak mi się wydawało na bardzo ciepłym miejscu w ziemi wystarczająco przepuszczalnej, ale jednak czasem jakiś listek podgnije. Nie wiem czy wystarczy podsypanie z wierzchu :/
Miejsce już widzę gotowe.
Postaram się wiosną dopomóc ci zapełnić tę wysepkę.
Czy ten skalniaczek będzie w pełnym słońcu cały dzień, czy znajdzie się tam też miejsce dla cieniolubnych?
Przydałby się jeszcze piasek, czy żwirek dla rojników.
Ja mam rojniki jak mi się wydawało na bardzo ciepłym miejscu w ziemi wystarczająco przepuszczalnej, ale jednak czasem jakiś listek podgnije. Nie wiem czy wystarczy podsypanie z wierzchu :/
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Dziękuję ci[b] Aniu [/b], że mnie odwiedziłaś też się martwię i chyba będę musiała trochę go zmienić ale na razie przykryty jest w całości śniegiem. Na razie cieszę się bo kupiłam aparat fotograficzny i na wiosnę będę mogła robić mnóstwo zdjęć. Mam liliowce, krokusy,tulipany,żonkile już około 40 host juki oraz dużo innych jeszcze nie zidentyfikowanych.A jeśli uda mi się kupić jakieś inne odmiany rojników to się z tobą podzielę tylko napisz mi swój adres na PW. I bardzo proszę zaglądaj do mnie często. :mailbox