Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Też podlewałem wodą ze studni w dobrej wierze, ale woda twarda że hej, dopiero jak przestawiłem sie na deszczówkę pomidory ruszyły z kopyta, ale miałem przenawożone i twarda woda byl gwoździem do trumny.
Ja też pytałem. Mam nadtlenek wodoru 30%. Jakie mam zrobić stężenie i ile litrów podlać pod 1 krzak.?whitedame pisze:Z takim pH można sobie poradzić za pomocą kwasku cytrynowego.
Wcześniej ktoś mnie pytał jak dostarczyć tlen do zalanych korzeni. Pewnie zabrzmi to dziwnie Ale trzeba podlać roztworem wody i nadtlenku wodoru. Zrobić dziurki przy krzaki i wlać miksturę.
Jerzy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jon amonowy wiąże się z kompleksem glebowym i trudno go wypłukać. Pozostaje czekać i nie obrywać wilków, wtedy azot zostanie szybciej przejedzony przez pomidory.hopit pisze:Witam!
Mam za dużo azotu w podłożu głównie formy amonowej (obornik) i typowe zwijanie liści w rulon, stosuje intensywne płukanie czystą wodą ale nic nie daje, większych dawek wody już nie mogę dać bo przeleję korzenie. Czy można jakoś zobojętnić ten azot?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bardzo proszę, przed zadaniem pytania o skorzystanie z naszej Biblioteczki, czyli
Spisu treści ,
inaczej faktyczne choroby pomidorów przepadną w gąszczu niepotrzebnych tu informacji.
A są choćby i takie tematy :
Podlewanie pomidorów
Czym nawozić pomidory-cz.3
Kwasomierze glebowe,pH metr,płyn Heliga

inaczej faktyczne choroby pomidorów przepadną w gąszczu niepotrzebnych tu informacji.
A są choćby i takie tematy :

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
25-30 ml /100l wody. Pod krzak tyle żeby go podlać 3-5l.Mikar pisze: Mam nadtlenek wodoru 30%. Jakie mam zrobić stężenie i ile litrów podlać pod 1 krzak.?
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
30ml H2O2 na 100l to będzie 0,01%. Nie powinno być na 10 l ? Mniej więcej takie stężenie podaje https://www.using-hydrogen-peroxide.com ... arden.html
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, proszę i pomoc w zdiagnozowaniu choroby. Zauważyłem takie zmiany na najstarszych liściach, które sukcesywnie są usuwane. Z góry przepraszam za jakość zdj.
https://zapodaj.net/97cd495e7866a.jpg.html
https://zapodaj.net/fde93c6d9df93.jpg.html
https://zapodaj.net/97cd495e7866a.jpg.html
https://zapodaj.net/fde93c6d9df93.jpg.html
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Janusz, mam taką notatkę:
Twoją radę parę razy zastosowałam przy przelaniu korzeni rozsady i nic mi nie zdechło a wręcz przeciwnie, więc działa.
Ponieważ ostatnio zalanych korzeni nie miałam a i Perhydrol się skończył.
Używam wody utlenionej 3% do zasilania dolistnego i doglebowego oraz przeciwko patogenom lubiącym środowisko beztlenowe 5 litrów deszczówki/ 100 ml 3% wody utlenionej.
Luki432
Mały listek zamiast całego krzaka
Możemy powróżyć.
Z tego jednego niewyraźnego zdjęcia wydaje mi się, że widzę pierścienie alternariozy. Ale czy tak jest naprawdę ?
Liście usunięte, obserwuj resztę i tyle.
Często zapisuję sobie takie rady z FO a jak zadziałają to zostają, jak są bezużyteczne to usuwam.PERHYDROL NA ROZROST KORZENI; rada KaLo: Ja daję 30 ml 30% H2O2 na 10 l
Twoją radę parę razy zastosowałam przy przelaniu korzeni rozsady i nic mi nie zdechło a wręcz przeciwnie, więc działa.
Ponieważ ostatnio zalanych korzeni nie miałam a i Perhydrol się skończył.
Używam wody utlenionej 3% do zasilania dolistnego i doglebowego oraz przeciwko patogenom lubiącym środowisko beztlenowe 5 litrów deszczówki/ 100 ml 3% wody utlenionej.
Luki432
Mały listek zamiast całego krzaka

Możemy powróżyć.
Z tego jednego niewyraźnego zdjęcia wydaje mi się, że widzę pierścienie alternariozy. Ale czy tak jest naprawdę ?
Liście usunięte, obserwuj resztę i tyle.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Czy to przenawozenie azotem? Liście od dłuższego czasu tak się zwiaja. Podlewam teraz sama woda. Poza tym zwijaniem chyba nic się nie dzieje, pomidor zawiazuje owoce. Dodam że to maskotka i druga, która mam w szklarni ma podobne objawy ale liście są dużo mniej pozwijane. Inne rodzaje pomidorów mają się dobrze.

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja tu nic złego nie widzę, idealnego nawożenia bez uprawy typu hydroponiczna nigdy nie uzyskamy, a to upał przywali i ziemia za szybko przeschnie, to znowu chłodniej i utrudnione pobieranie części minerałów, nie ma co przejmować się minimalnymi objawami przenawożenia.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
magdaag
Ja walczę z prze azotowaniem i moje pomidory całkiem inaczej wyglądają, są intensywnie zielone i mają zwinięte w rulon liście. Według mnie pomidory są przelane a czy mają nadmiar czy niedobór ciężko stwierdzić trzeba by było zmierzyć pH ziemi. Czy czasem nie mają za mało światła przy tym oknie? Pomidor też potrzebuje zmian temperatury zimniej w nocy i cieplej w dzień to pobudza ich wzrost wegetatywny. Stała temperatura pokojowa im nie służy.
Ja walczę z prze azotowaniem i moje pomidory całkiem inaczej wyglądają, są intensywnie zielone i mają zwinięte w rulon liście. Według mnie pomidory są przelane a czy mają nadmiar czy niedobór ciężko stwierdzić trzeba by było zmierzyć pH ziemi. Czy czasem nie mają za mało światła przy tym oknie? Pomidor też potrzebuje zmian temperatury zimniej w nocy i cieplej w dzień to pobudza ich wzrost wegetatywny. Stała temperatura pokojowa im nie służy.
Przelane raczej nie są bo sprawdzam wilgotność, pH 7. Byc może to brak słońca przy tym oknie faktycznie może zbyt mało go dociera. Obok na bardziej słonecznym stanowisku mam 2 pomidory bajaja i one wyglądają dobrze. Trochę eksperymentuje, mam cala szklarnie pomidorów, trochę na ogródku i 3 w domu dla porównania.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mają pH podłoża 7?
Jeśli tak to za wysokie. Pomidory nie lubią tak zasadowej gleby.
Jeśli tak to za wysokie. Pomidory nie lubią tak zasadowej gleby.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
U mnie póki co dają radę 3 sezon w pH 7.6
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Nie mam tak dokładnego pH-metru, pokazuje 7 miejscami 6,5 więc przyjmijmy że coś pomiędzy, czytałam, ze to dla pomidorów dobre pH.