Akwelan_2009 napisał(a):
To nie są już małe rośliny, ile latek mogą sobie liczyć ?
Próbowałem kiedyś doczytać takie informacje w necie - bezskutecznie. Nic pewnego nie ma.carabus1 napisał(a):
Ile mniej więcej lat potrzebują by zakwitnąć?

Generalnie trichocereusy to duże rośliny. W naturze kwitną późno.
Nieco inaczej jest z trichocerusami hybrydami. To dlatego, że w znakomitej większości są to multihybrydy czyli mieszańce trichocereusów z echinopsisami, trichosipsami, helianthocereusami, soehrensią i czym tam jeszcze. Obecnie najwięcej jest krzyżówek trichocereus hybr. x trichocereus hybr. (TH x TH) więc zagadka jest jeszcze trudniejsza do rozwiązania.

W tym miejscu i przy tym temacie może pochwalę się że tej wiosny zakupiłem w renomowanej niemieckiej hodowli takie cudo:
Trichocereus hybr.
(Aporocactus flagelliformis x Tr. candicans) x (TH Gräsers Schönste x Schigra)

Widać tutaj co z czym i jak można krzyżować aby ciekawe efekty uzyskać... Kwiat ma być 16cm średnicy.
Piszę tak dużo dlatego aby lepiej wytłumaczyć, że multihybryd TH x EH (tricho hybr. x echinopsis hybr.) zakwitnie wcześniej a TH x TH później. Generalnie jeśli ma się TH z wysiewu nie doczytałem nigdzie aby rośliny kwitły wcześniej niż po 6-8 latach a zwykle kwitną później, często znacznie później. U mnie rośliny takie mają już ~7-8 lat i jeszcze nie kwitną. Oczywiście mogę się mylić bo generalnie wszystko zależy od tego jak się rośliny traktuje i czym karmi.
Nieco inaczej rzecz się ma z odrostami. Te ukorzenione kwitną znacznie wcześniej, co jest sprawą oczywistą. Ponieważ zaś znakomita większość moich roślin pochodzi właśnie z oddzielenia od rośliny matecznej to czasem coś mi zakwitnie niespodziewanie szybko.

Ta konkretna roślina trafiła do mnie niedawno, nie jest duża i z całą pewnością jest to ukorzeniony odrost jako że jest to roślina z "metryczką".
Inne widoczne na zdjęciach to rośliny ~8-12 letnie.