Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Re: Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Ewentualne opryski i nawóz na pewno nie teraz. Rośliny dawno poszły spać i to co widzisz to śpiące rośliny. Leczenie ich w czasie snu nie przyniesie żadnych widocznych rezultatów.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- PATRYK
- 100p
- Od: 6 lut 2019, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroba Tuji
Cześć, a czy tuje nie zostały może przenawożone ?
Witam.Pomocy...A u mnie taki problem... Na 3 letnich tujach szmaragd coś chyba zżera młode przyrosty czubków bo widać tak jakby odgryzienia po czym te "odgryzienie" czubka przysycha,czarnieje no i znalazłem odchody czegoś własnie przy czubkach.Dodam że te odgryzienia są tylko w czubkach,w najwyższych przewodnikach,przyrostach,a już na niższych bocznych partiach przyrostów tego nie ma.Myślałem że to może przez te tegoroczne przymrozki wiosenne czubki czarnieją właśnie wyglądają jak ułamane/gryzione w końcu mróz był do -4 ze 4 noce w maju gdy już tuja dawała przyrost i ruszyła wegetacja ale znalazłem też odchody więc to musi być chyba jednak być jakiś szkodnik jakaś może larwa,a nie mróz.Mieliście coś takiego w swoich tujach?Co to jest i czym pryskać?? Bardzo proszę o pomoc bo nie zapeszając na razie te 3 lata tuje ładnie rosły,są piękne zielone i zdrowe,a tu takie coś jak zacznie żreć to rok stracony na ich przyrost bo pewnie przez to nie urosną już tego roku...?? Dodaję parę zdjęć przyrostów czubków i odchody ... Bardzo proszę o pomoc,może wiecie co to takiego.Pozdrawiam serdecznie
Cześć,
czy jest się czego obawiać? Thuje zostały posadzone 5 dni temu. Nie zauważyłem tych brązowych plam - czy jest to jakaś choroba? Dopiero po tych kilku dniach zauważyłem, że na kilku thujach są takie brązowe plamki - czy to początek walki z grzybem?
Thuje były kupione w doniczkach w szkółce. Pokazywałem zdjęcia w szkółce to powiedzieli, że niczym się nie przejmować.
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/192/24160b2f4b38cac3med.jpg)
czy jest się czego obawiać? Thuje zostały posadzone 5 dni temu. Nie zauważyłem tych brązowych plam - czy jest to jakaś choroba? Dopiero po tych kilku dniach zauważyłem, że na kilku thujach są takie brązowe plamki - czy to początek walki z grzybem?
Thuje były kupione w doniczkach w szkółce. Pokazywałem zdjęcia w szkółce to powiedzieli, że niczym się nie przejmować.
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/192/24160b2f4b38cac3med.jpg)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2019, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Thuja Szmaragd - dziwne plamki na młodych thujach.
Mam podobnie. Nawet bardziej mi już pożólkły niektóre i pobrązowiały od środka troche. Dodam pytanie jeszcze co ile dni takie nowo posadzone tuje podlewac. Różnie mówią że raz na 5 dni obficie przez pierwszy rok a raz że codziennie. To w końcu jak? No i nawoz rozumiem że dopiero pp roku od posadzenia?
Witam !rafalowy pisze:Cześć,
Mam to samo. I też się tym przejmuje. Tuje również niedawno posadzone. W szkółce tez byłem o powiedzieli że jest dobrze tylko nawozem podsypać. Ale już na forum mi podpowiedziano że to nie dobry pomysł. Sam już nie wiem.
![Obrazek](https://images89.fotosik.pl/193/4e8bc52e6a38f111m.jpg)
Co do podlewania to również mam dylemat jak często podlewać.
A w jakim podłożu posadziliście ?
U mnie ziemia jest różna. Glina z kamieniami, trochę żwirowatego podłoża. Kopałem dziurę większą i obsypywałem torfem. Wszyscy sąsiedzi kupowali od tego samego szkółkarza i tak samo sadzili.Kacper90 pisze:A w jakim podłożu posadziliście ?
U sąsiadów wszystko w porządku ? Tak jak piszesz jeśli ziemia jest różna to rośliny mogą różnie wyglądać: u Ciebie inaczej u sąsiadów inaczej. Na glinie może być zbyt mokro w korzeniach. Stojąca woda powoduje brak tlenu i gnicie, sprawdź czy tak nie jest.Piecha21 pisze:U mnie ziemia jest różna. Glina z kamieniami, trochę żwirowatego podłoża. Kopałem dziurę większą i obsypywałem torfem. Wszyscy sąsiedzi kupowali od tego samego szkółkarza i tak samo sadzili.Kacper90 pisze:A w jakim podłożu posadziliście ?
Podam swój przykład: u mnie tuje sadziłem w kwietniu (gleba średnio zwięzła, zatrzymuje wodę) w maju sporo padało i zrobiło się za mokro, zaczęły gnić korzenie i brązowieć pędy od środka. Teraz opadów mniej , ziemia podeschła, pryskam, fungicydem i nakłuje podłoże widłami w celu napowietrzenia, infekcje zatrzymałem.
A jak podlewać świeżo posadzone tuje? Bo w szkółce mówili, że raz na 2-3 dni, gdzieś wyczytałem, że codziennie najlepiej po 2 razy, inni znowuż mówią, że raz dziennie..
U mnie podłoże to zwykła ziemia (wcześnie było uprawiane na działce żyto/pszenica).
Nie wiem czy nawozić je teraz? Minęło 7 dni od posadzenia. Wczoraj w ten upał podlałem i dzisiaj rano jest ziemia przy tujach lekko wilgotna.
U mnie podłoże to zwykła ziemia (wcześnie było uprawiane na działce żyto/pszenica).
Nie wiem czy nawozić je teraz? Minęło 7 dni od posadzenia. Wczoraj w ten upał podlałem i dzisiaj rano jest ziemia przy tujach lekko wilgotna.
Nie nawozić i podlewać co 3-4 dni, ale reguły nie ma, bo zależy od pogody.Nadmiar wody jest bardziej szkodliwy niż niedobór w okresie ukorzeniania.Z wierzchu najlepiej jak ziemia nieco przeschnie, no i dobrze jest wzruszać co jakiś czas skorupę, albo położyć ściółkę.
selli7 pisze:Nie nawozić i podlewać co 3-4 dni, ale reguły nie ma, bo zależy od pogody.Nadmiar wody jest bardziej szkodliwy niż niedobór w okresie ukorzeniania.Z wierzchu najlepiej jak ziemia nieco przeschnie, no i dobrze jest wzruszać co jakiś czas skorupę, albo położyć ściółkę.
Teraz jest upał 30 stopni to też co 3-4 dni podlewać? Widać, że większość tuj jakby lekko straciła zieleń i osłabła. Pewnie się klimatyzują, ale obawa jest..
Jak zalejesz korzenie to drzewko może uschnąć 'na zielono', nie zbrązowieje.Najlepiej sprawdzać głębiej przed podlaniem, bo to od gruntu zależy, czy woda szybko ucieka, czy bardziej stagnuje.
Podlałem wczoraj wieczorem koło 20. Dzisiaj o 10 włożyłem palem w ziemię i jest lekko wilgotna ziemia.selli7 pisze:Jak zalejesz korzenie to drzewko może uschnąć 'na zielono', nie zbrązowieje.Najlepiej sprawdzać głębiej przed podlaniem, bo to od gruntu zależy, czy woda szybko ucieka, czy bardziej stagnuje.