Bielenie pni drzew owocowych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bielenie drzew owocowych - porady
Parafrazując powiedzenie : "a kto bogatemu (bielącemu) zabroni..." . Bielenie jak wykazuje ten wątek i liczne publikacje na ten temat służy zabezpieczeniu przed pękaniem pni w czasie silnego nasłonecznienia zimą i na przedwiośniu. Jeśli jednak ktoś chce malować w czerwcu to jego farba i jego praca, i kto mu zabroni chronić pnie przed mrozami czerwcowymi...?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dalej będzie postępować globalne ocieplenie to, będziemy bielić na letnie upały.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Stara praktyka "badylarzy"
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Ale jest też teoria, że bielenie chroni przed inwazją któregoś ze szkodników. Inna sprawa, że ten też już pewnie wlazł i do drzewa i do owoców. Albo jest w blokach startowych.
-
O tym,że bielenie zabezpiecza przed szkodnikami mówiono ( wiem o tym z opowiadań) przed wojną....(1.09.1939 - 8.05.1945).
Na pewno bielenie pomaga:
- na poczucie estetyki (ale nie wszystkim bo niektórzy nie lubią białego koloru),
- sprzedawcom wapna, farby czy też innego mazidła, które zostanie wykorzystane przy bieleniu,
- oraz samemu malującemu bo jak to niektórzy twierdzą "ruch to zdrowie" .
Na pewno bielenie pomaga:
- na poczucie estetyki (ale nie wszystkim bo niektórzy nie lubią białego koloru),
- sprzedawcom wapna, farby czy też innego mazidła, które zostanie wykorzystane przy bieleniu,
- oraz samemu malującemu bo jak to niektórzy twierdzą "ruch to zdrowie" .
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
http://www.bezogrodek.com/2016/02/biele ... owych.html#A skoro już jesteśmy przy szkodnikach: wiele z nich potrafi doskonale się maskować, upodabniać kształtem i barwą do kory pni na których bytują. Bielenie drzewek zwiększa ich widoczność (w końcu to nie kameleony), zniechęca do przebywania na białym tle i ułatwia ich dostrzeżenie przez ptaki. Jeśli zastosujesz gęsty roztwór wapna, wypełnisz nim dodatkowo wszystkie niewielkie kryjówki i zagłębienia w korze w których potencjalnie mogą przyczaić się szkodniki. Jasne, że nie będzie to kompleksowa ochrona: w końcu nie bieli się całych drzew aż po szczyt ich gałązek (w każdym razie nie roztworem wapna). Czy nie lepiej jednak zapewnić im przynajmniej częściową ochronę niż żadną?
Ja uważam, że lepiej zimą i całe lato wytrzyma jak jest dobrze zrobione. Ale jak widać latem też można i może to mieć jakiś sens.
Poza tym widać mrówki, mrówki to mszyce - można czymś prysnąć.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
"Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia drzew owocowych" - przed tym też w pewnym stopniu zapobiega bielenie pni.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bielenie pni drzew owocowych
jeśli do tej pory nie pobieliliśmy drzew to najlepszy moment bo w tej chwili u mnie jest 16*C a brak bielenia może spowodować ruszenie wegetacji i popękanie kory , a również przemarznięcie drzewa . Jeśli nie pobielimy Moreli ( nie ma zapylacza ) to raczej nie będziemy zbierać owoców ale również mogą przemarznąć czereśnie jak w tamtym roku gdzie plon był ok . 70 % niższy .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Właśnie wyjeżdżamy na działkę pomalować drzewka. Farba fasadowa biała + miedzian Extra kupiony, pędzle przygotowane, jest + 12 *C.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Hmmm. ale czy warto teraz bielić skoro nie zanosi się na ciężkie mrozy? Ochrona drewek poprzez bielenie ma zabezpieczać przed trzaskającymi mrozami (jak dla mnie są to mrozy poniżej (-) 15 stopni) . Poza tym opisane gdzieś było w literaturze przedmiotu (nie pamiętam dokładnie gdzie bo czytałem to parę lat temu),że drzewka do 4 lat nie bielimy wcale bo szkodzi to młodej korze. . A co do opóźnienia wegetacji to kiedyś tak malowałem (mam nawet specjalnie kupiony do tego opryskiwacz Marolexu) wszystkie brzoskwinie, czereśnie (moreli na szczęście już nie mam) i nie zaobserwowałem żadnej konkretnej różnicy w wegetacji ( jeśli już to 2-3 dni). Dlatego nie stosuję już teraz tego zabiegu (80% moich drzewek jest w wieku do 4 lat), co nie oznacza,że odradzam innym, jeśli chcą to niech malują. Jak będę miał starsze drzewka to się zastanowię.... .
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do szkodzenia korze to nie dotyczy to wapna? Podobno emulsja czy tam farba akrylowa jest ok.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Bielenia za pomocą roztworu wapna jest szkodliwe dla kory młodych drzew, ze względu na jego agresywność. Wystarczy dłużej potrzymać w roztworze dłoń, by się o tym przekonać - czego nie polecam. Malowanie natomiast farbą elewacyjną białą z dodatkiem Miedzianu jest wręcz zalecane w nowych - jesiennych nasadzeniach.
Interesujący filmik, powiązany z tematem:https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci ... -wegetacji
Pozdrawiam klakier.
Interesujący filmik, powiązany z tematem:https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci ... -wegetacji
Pozdrawiam klakier.
Jak nadal klimat będzie się ocieplał to bielenie drzew będzie spełniało zamiast funkcji ochronnej wyłącznie funkcję ozdobną.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej