Bielenie pni drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bielenie drzew owocowych - porady

Post »

Parafrazując powiedzenie : "a kto bogatemu (bielącemu) zabroni..." . :wink: Bielenie jak wykazuje ten wątek i liczne publikacje na ten temat służy zabezpieczeniu przed pękaniem pni w czasie silnego nasłonecznienia zimą i na przedwiośniu. Jeśli jednak ktoś chce malować w czerwcu to jego farba i jego praca, i kto mu zabroni chronić pnie przed mrozami czerwcowymi...? :wink:
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dalej będzie postępować globalne ocieplenie to, będziemy bielić na letnie upały.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Stara praktyka "badylarzy" :D
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Ale jest też teoria, że bielenie chroni przed inwazją któregoś ze szkodników. Inna sprawa, że ten też już pewnie wlazł i do drzewa i do owoców. Albo jest w blokach startowych.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tym,że bielenie zabezpiecza przed szkodnikami mówiono ( wiem o tym z opowiadań) przed wojną....(1.09.1939 - 8.05.1945). :)
Na pewno bielenie pomaga:
- na poczucie estetyki (ale nie wszystkim bo niektórzy nie lubią białego koloru),
- sprzedawcom wapna, farby czy też innego mazidła, które zostanie wykorzystane przy bieleniu,
- oraz samemu malującemu bo jak to niektórzy twierdzą "ruch to zdrowie" . :wink:
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

A skoro już jesteśmy przy szkodnikach: wiele z nich potrafi doskonale się maskować, upodabniać kształtem i barwą do kory pni na których bytują. Bielenie drzewek zwiększa ich widoczność (w końcu to nie kameleony), zniechęca do przebywania na białym tle i ułatwia ich dostrzeżenie przez ptaki. Jeśli zastosujesz gęsty roztwór wapna, wypełnisz nim dodatkowo wszystkie niewielkie kryjówki i zagłębienia w korze w których potencjalnie mogą przyczaić się szkodniki. Jasne, że nie będzie to kompleksowa ochrona: w końcu nie bieli się całych drzew aż po szczyt ich gałązek (w każdym razie nie roztworem wapna). Czy nie lepiej jednak zapewnić im przynajmniej częściową ochronę niż żadną?
http://www.bezogrodek.com/2016/02/biele ... owych.html#

Ja uważam, że lepiej zimą i całe lato wytrzyma jak jest dobrze zrobione. Ale jak widać latem też można i może to mieć jakiś sens.

Poza tym widać mrówki, mrówki to mszyce - można czymś prysnąć.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

"Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia drzew owocowych" - przed tym też w pewnym stopniu zapobiega bielenie pni.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bielenie pni drzew owocowych

Post »

jeśli do tej pory nie pobieliliśmy drzew to najlepszy moment bo w tej chwili u mnie jest 16*C a brak bielenia może spowodować ruszenie wegetacji i popękanie kory , a również przemarznięcie drzewa . Jeśli nie pobielimy Moreli ( nie ma zapylacza ) to raczej nie będziemy zbierać owoców ale również mogą przemarznąć czereśnie jak w tamtym roku gdzie plon był ok . 70 % niższy .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Właśnie wyjeżdżamy na działkę pomalować drzewka. Farba fasadowa biała + miedzian Extra kupiony, pędzle przygotowane, jest + 12 *C.
Pozdrawiam! Gienia.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm. ale czy warto teraz bielić skoro nie zanosi się na ciężkie mrozy? Ochrona drewek poprzez bielenie ma zabezpieczać przed trzaskającymi mrozami (jak dla mnie są to mrozy poniżej (-) 15 stopni) . Poza tym opisane gdzieś było w literaturze przedmiotu (nie pamiętam dokładnie gdzie bo czytałem to parę lat temu),że drzewka do 4 lat nie bielimy wcale bo szkodzi to młodej korze. . A co do opóźnienia wegetacji to kiedyś tak malowałem (mam nawet specjalnie kupiony do tego opryskiwacz Marolexu) wszystkie brzoskwinie, czereśnie (moreli na szczęście już nie mam) i nie zaobserwowałem żadnej konkretnej różnicy w wegetacji ( jeśli już to 2-3 dni). Dlatego nie stosuję już teraz tego zabiegu (80% moich drzewek jest w wieku do 4 lat), co nie oznacza,że odradzam innym, jeśli chcą to niech malują. Jak będę miał starsze drzewka to się zastanowię.... . :)
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do szkodzenia korze to nie dotyczy to wapna? Podobno emulsja czy tam farba akrylowa jest ok.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

Bielenia za pomocą roztworu wapna jest szkodliwe dla kory młodych drzew, ze względu na jego agresywność. Wystarczy dłużej potrzymać w roztworze dłoń, by się o tym przekonać - czego nie polecam. Malowanie natomiast farbą elewacyjną białą z dodatkiem Miedzianu jest wręcz zalecane w nowych - jesiennych nasadzeniach.

Interesujący filmik, powiązany z tematem:https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci ... -wegetacji

Pozdrawiam klakier.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Jak nadal klimat będzie się ocieplał to bielenie drzew będzie spełniało zamiast funkcji ochronnej wyłącznie funkcję ozdobną.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”