Papryka - choroby,szkodniki,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Podejrzewam, że to niedobór magnezu. Niedobór w glebie lub blokada wywołana nadmiarem potasu lub azotu amonowego.
Pozdrawiam Andrzej.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na jednej z moich papryk na coraz większej liczbie liści zauważyłam dziwne "włoski".
Co to może być?
Co to może być?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem z papryka hungarian yellow wax hot, ktora rosnie sobie w gruncie, zanotowałem na 2 szt przebarwienia, ogólnie roślinki maja dostęp do składników odżywczych, ponieważ przed wylądowaniem w gruncie sypałem w dołki obornik granulowany oraz podlewane są gnojówka z pokrzywki bądź biohomusem. Proszę o diagnozę
https://zapodaj.net/images/4ff1979e03ddd.jpg
https://zapodaj.net/images/4ff1979e03ddd.jpg
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Może mieć problemy z pobieraniem fosforu z powodu temperatury lub pH gleby.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
Ok, dzięki za info, będę obserwować i wyciągać wnioski. Ogólnie to działkę przejąłem po dziadku tej wiosny no i widzę dość sporo wapna jest w gruncie w którym papryki są uprawiane więc może to pH
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2019, o 09:31
Witam, mam problemik z papryka wczoraj zauwazylem taki brzydki lisc. sadzilem ze to oparzenie sloneczne ale nie jestem tego pewien...
Papryka juz jest okolo dwa tygodnie pod folia
Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Raq
Papryka juz jest okolo dwa tygodnie pod folia
Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Raq
Amator który szybko się uczy ;)
Cześć:
Po wsadzeniu do gruntu papryk 2-3 tyg temu widać po nich,że coś jest nie tak... co im dokucza co robię nie tak:
Dziękuje za wskazania i Wasze rady pozdrawiam.
Po wsadzeniu do gruntu papryk 2-3 tyg temu widać po nich,że coś jest nie tak... co im dokucza co robię nie tak:
Dziękuje za wskazania i Wasze rady pozdrawiam.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Co to za ziemia? Co to za kawałki, jakieś gruzowisko?
Czy ja tam widzę zielony kolor mchu lub jakichś glonów?
Czy ja tam widzę zielony kolor mchu lub jakichś glonów?
Beata
Nie to nie gruzowisko tylko ciężka ziemia gliniasta wymieszałem to z piaskiem i ziemią uniwersalną,ale to jakoś nie dało efektu co chwile ziemia zbija się w takie grudy.
Nie ma tam glonów czy mchu może wina aparatu itd. papryczki są pod pseudo namiotem foliowym.
Podlane raz gnojowicą z pokrzywy i mniszka,wcześniej dałem nawóz NPK takie kolorowe kulki.
Dzięki za porady jestem laikiem;D pierwszy raz postanowiłem mieć swoją paprykę więc i sporo błędów popełniam.
Dzięki za info raz jeszcze
Nie ma tam glonów czy mchu może wina aparatu itd. papryczki są pod pseudo namiotem foliowym.
Podlane raz gnojowicą z pokrzywy i mniszka,wcześniej dałem nawóz NPK takie kolorowe kulki.
Dzięki za porady jestem laikiem;D pierwszy raz postanowiłem mieć swoją paprykę więc i sporo błędów popełniam.
Dzięki za info raz jeszcze
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Raq111 problem będzie wtedy wart uwagi ja wszystkie będą takie a tylko jeden zielony.
rafalxp może na początek zdejmij ten pseudo namiot foliowy i daj jej pooddychać. Uprawa w gruncie jest łatwiejsza. Potem zobaczymy.
rafalxp może na początek zdejmij ten pseudo namiot foliowy i daj jej pooddychać. Uprawa w gruncie jest łatwiejsza. Potem zobaczymy.
Ten namiocik jest w dzień otwarty cały czas tzn przednia i tylna ścianka na cały przekrój powiedzmy ok 150 cm szeroko i ok 100 cm wysoko,więc przepływ powietrza tam jest.Jeśli już to zamykam na wieczór jeśli zanosi się na burzę itd.
A może lepiej go zlikwidować całkiem tak jak piszesz ( bo mnie to bardziej chodzi o osłonę przed wiatrem i ew jakimiś ulewami)
A może lepiej go zlikwidować całkiem tak jak piszesz ( bo mnie to bardziej chodzi o osłonę przed wiatrem i ew jakimiś ulewami)
Moje papryki chorują. Na spodzie liści i wierzchołkach pojawił się brązowy nalot, młode listki i zawiązki papryk odpadają, zostaje goła łodyga.
Ktoś wie czym te papryki są zarażone? Wirus, grzyb? Pomidory w tym samym tunelu zdrowe, tunel otwarty 24h na dobe.
W tym roku nie dałem rady zrobić rozsady więc kupiłem. Takie efekty, pierwszy raz od lat nie będę miał własnych papryk.
Ktoś wie czym te papryki są zarażone? Wirus, grzyb? Pomidory w tym samym tunelu zdrowe, tunel otwarty 24h na dobe.
W tym roku nie dałem rady zrobić rozsady więc kupiłem. Takie efekty, pierwszy raz od lat nie będę miał własnych papryk.