Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania
Re: Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania
Zdechły mi 2 z 3 posadzonych moreli Została mi ttlko earlt orange. Boję się sadzić od nowa w tych samych dołkach żeby znowu mi nie uschły.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy jaka była przyczyna uschnięcia. W tym roku nowoposadzone rosliny miały naprawdę ciężko z powodu małej ilości opadów. U mojego ojca na działce prawdopodobnie padła nektaryna mimo dość czestego podlewania. W suchej ziemi woda dość szybko się rozprasza i czasem już po kilkunastu godz znów jest sucho.
U mnie w tym roku na morelach bogactwo urodzaju. 2 kilkuletnie drzewka a owoców ponad 50 kilo powinno być .Byłoby więcej,ale gałęzie zaczęły się łamać ,więc musiałem poprzerzedzać owoce.Jem całą parą pod różnymi postaciami a i przetworów się trochę na zimę zrobiło.Taki rok może się nieprędko powtórzyć.
U mnie w tym roku na morelach bogactwo urodzaju. 2 kilkuletnie drzewka a owoców ponad 50 kilo powinno być .Byłoby więcej,ale gałęzie zaczęły się łamać ,więc musiałem poprzerzedzać owoce.Jem całą parą pod różnymi postaciami a i przetworów się trochę na zimę zrobiło.Taki rok może się nieprędko powtórzyć.
Mój sąsiad twierdzi że moje morele zdechły bo za dużo je podlewałam i korzenie im zgniły. W dołki dawałam niezbyt przerobiony kompost, czy to może być przyczyną ? Jeszcze na przedwiośniu drzewka świetnie wyglądały, gałązki były żywe, ubiegłoroczne przyrosty wielkie i pełne wigoru. Przyszła wiosna i okazało się że drzewka umarły
Młode drzewko moreli
Witam,
jakiś czas temu posadzilem młode drzewko moreli i jej liście zaczęły wyglądać nieciekawie jak na zdjęciu. Wie ktoś co może być tego przyczyną i jak temu zapobiec? Poniżej daję link do zdjęcia.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7d94baa298d0653e
jakiś czas temu posadzilem młode drzewko moreli i jej liście zaczęły wyglądać nieciekawie jak na zdjęciu. Wie ktoś co może być tego przyczyną i jak temu zapobiec? Poniżej daję link do zdjęcia.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7d94baa298d0653e
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Młode drzewko moreli
Z powodu chłodów tak się dzieje. Można zasilić dolistne fosforem i magnezem. Wystarczy oglądnąć ostatni komunikat sadowniczy na YouTube.
Drzewko moreli
Witam,
czy takie dziwne kropki na młodym drzewku moreli to coś normalnego?
Zdjęcie w linku poniżej.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/7ddea5c7fbeba909
czy takie dziwne kropki na młodym drzewku moreli to coś normalnego?
Zdjęcie w linku poniżej.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/7ddea5c7fbeba909
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Re: Drzewko moreli
Wygląda na suche drzewo zaatakowane przez grzyba.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Jeżeli teraz wprowadzę w błąd to przepraszam nie mam już moreli od paru lat, ale wydaje mi się, że to może być normalny wygląd kory a wypustki to przetchlinki. Delikatnie natnij albo zadrap korę jak jest zielona pod spodem to powinno być ok.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Tak wygląda kora młodego, zdrowego drzewka moreli.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Morela jeszcze nie ,,puściła''.
7 tygodni temu ojciec posadził w ogrodzie czereśnie i morele.Drzewka były zakupione w znanym sklepie internetowym.Drzewka miały około 1.40m.
Czereśnia wypuściła kilkanaście listków a morela zero,nawet pączków nie ma.Ojciec mówi że może morela choruje i trzeba poczekać.Co o tym myślicie.
17 kwietnia drzewka były posadzone.Nazwa moreli- Big Bomba
Czereśnia wypuściła kilkanaście listków a morela zero,nawet pączków nie ma.Ojciec mówi że może morela choruje i trzeba poczekać.Co o tym myślicie.
17 kwietnia drzewka były posadzone.Nazwa moreli- Big Bomba
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ten kolor młodych pędów i liści moreli jak na zdjęciu poniżej to niedobór fosforu ? Czy to standard dla moreli ?
U mnie zawsze morela tak miała, więc uznawałem że "ten typ tak ma".
Jednak po zrobieniu badań gleby wyszedł niski poziom fosforu (20-30mg/l) przy pH 7,7-7,8 w H2O.
U mnie zawsze morela tak miała, więc uznawałem że "ten typ tak ma".
Jednak po zrobieniu badań gleby wyszedł niski poziom fosforu (20-30mg/l) przy pH 7,7-7,8 w H2O.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
Nie wiem, czy wszystkie odmiany moreli tak mają, ale na moich trzech odmianach takie przebarwienia młodych przyrostów występują. Objawy niedoboru fosforu pojawiają się na starszych liściach.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2019, o 19:02
Cześć, mam takie ogólne pytanie. Z roku na rok produkcja moreli w Polsce spada. Co w takim razie dzieje się z tymi sadami, gdzie decyduje się o zaprzestaniu produkcji? Zostawia się samopas czy raczej zmienia uprawę i na miejsce moreli sadzi inne drzewka lub w ogóle coś innego. Co w takim razie z tymi drzewkami? Na opał jako drewno owocowe?