Toaleta na działce
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2019, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WC na działce połączone z oczyszczalnia korzeniowa
Witam
Jestem nowy na forum, dlatego jeżeli pisze w złym dziale proszę o przeniesienie.
Przechodząc do rzeczy. Chciałbym zbudować na działce toaletę WC, na początku był pomysł żeby zrobić ze spłuczką pod ziemią podziurawiona beczka do której by to spływało, ale podpytałem sąsiada powiedział że nie poleca bo potem nie chce wsiąkać i mu raz wykipiało, więc postanowiliśmy zrobić toaletę taki typowy wychodek. Ale ja nie chciałbym zanieczyszczać środowiska więc wpadłem na pomysł kupić pojemnik 1000l po nawozie wkopać go i tam by to się przelewało do oczyszczania korzeniowej myślałem by wykopać dół głęboki 75cm a długi na 3 m szeroki na 2m. Jak myślicie zdało by to egzamin jak by to było gdyby po okresie letnim nie było by nas. Wtedy byłby to normalny kibel ze spłuczką . Pytanie czy to zadziała i czy wielkość odpowiednia, na działce jest 5 osób i do tego zbiornika byłby tylko kibel podłączony nic więcej.
Wcześniej korzystaliśmy z toalety turystycznej ale to było problematyczne bo po przywiezieniu do domu kibel brudny zapychał się smród na cały dom . Mam nadzieję, że pomożecie z góry dzięki .
Jestem nowy na forum, dlatego jeżeli pisze w złym dziale proszę o przeniesienie.
Przechodząc do rzeczy. Chciałbym zbudować na działce toaletę WC, na początku był pomysł żeby zrobić ze spłuczką pod ziemią podziurawiona beczka do której by to spływało, ale podpytałem sąsiada powiedział że nie poleca bo potem nie chce wsiąkać i mu raz wykipiało, więc postanowiliśmy zrobić toaletę taki typowy wychodek. Ale ja nie chciałbym zanieczyszczać środowiska więc wpadłem na pomysł kupić pojemnik 1000l po nawozie wkopać go i tam by to się przelewało do oczyszczania korzeniowej myślałem by wykopać dół głęboki 75cm a długi na 3 m szeroki na 2m. Jak myślicie zdało by to egzamin jak by to było gdyby po okresie letnim nie było by nas. Wtedy byłby to normalny kibel ze spłuczką . Pytanie czy to zadziała i czy wielkość odpowiednia, na działce jest 5 osób i do tego zbiornika byłby tylko kibel podłączony nic więcej.
Wcześniej korzystaliśmy z toalety turystycznej ale to było problematyczne bo po przywiezieniu do domu kibel brudny zapychał się smród na cały dom . Mam nadzieję, że pomożecie z góry dzięki .
- Prince
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2018, o 12:34
Re: Toaleta na działce
mam wkopaną beczkę z dziurami i zwykły porcelanowy tron, jesteśmy na działce na weekendy i od 9 lat nigdy nic się nie zatkało, nie było żadnych niespodzianek, aż miało skorzystać
nie ma żadnych przykrych zapachów, polecam 

-
- 0p - Nowonarodzony
Tylko, że nas jest piątka i siedzimy tam prawie całe 2 miesiące, taki domek letniskowy.
Powiedz mi jak myślisz ta oczyszczalnia by działała, takie wymiary będą odpowiednie na 5 osób chodzi o zbiornik i wielkość oczyszczalni.
Powiedz mi jak myślisz ta oczyszczalnia by działała, takie wymiary będą odpowiednie na 5 osób chodzi o zbiornik i wielkość oczyszczalni.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie wiem, nie ma w internecie jak dokładnie wszystko zbudować, nie ma jak powinien wyglądać ostdnik gnilny i gdzie powinna znajdować się pompa. Chciałem żyć w zgodzie z naturą ale niestety jak zobaczyłem w jak CHORENDALNIE wysokiej cenie oferują oczyszczalnie to niech się później nie dziwią że większość wypuszcza ścieki do rzeki. A wywuz szamba nie opłaca się płacić bo pewnego razu wieczorem na rybach sobie siedzę patrzę szambiarka i nagle sru wszystko do rzeki. I niestety mi też pozostało wypuszczać ścieki normalnie do ziemi trudno, może producenci oczyszczalni jak wydarzy się katastrofa ekologiczna zmądrzeją i dadzą te oczyszczalnie w jakieś normalnej cenie. Tyle kasy za zbiornik który ją mogę kupić używany za 200 zł a nie za 2000 zł gdyby były jeszcze poradniki jak taki zwykły zbiornik przerobić na oczyszczalnie to nie ma.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Chwal się, chwal. Spuszczenie ścieków do rzeki jest przestępstwem

Jeśli problemem jest zakup oczyszczalni za te tyś. złotych (nie tylko zbiornik gnilny ale i system rozsączania) to może zorientuj się czy w twojej gminie nie ma programu dofinansowania do takiej inwestycji. Wiele gmin ma takie programy.

Jeśli problemem jest zakup oczyszczalni za te tyś. złotych (nie tylko zbiornik gnilny ale i system rozsączania) to może zorientuj się czy w twojej gminie nie ma programu dofinansowania do takiej inwestycji. Wiele gmin ma takie programy.
Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest już chyba hipokryzja. Nadajesz na cały świat,a sam robisz syf tłumacząć się innymi i oszczędnością. Brawo. 

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Żenada. Najlepiej to dostać wszystko za darmo i niech za darmo wybudują.
-
- 0p - Nowonarodzony
Zbudowałem według swojego pomysłu rośliną oczyszczalnie ścieków i na razie się sparwdza woda przezroczysta leci.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ciekawe jak później będzie, a szczególnie po zimie.Piotr562 pisze:Zbudowałem według swojego pomysłu rośliną oczyszczalnie ścieków i na razie się sparwdza woda przezroczysta leci.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpinam się do tematu bo marzenia się spełniają, działka jest kibelka niet
Szukając rozwiązań tymczasowych do czasu kiedy na pewno zainstaluję swoją oczyszczalnię biologiczną wpadłam na temat toalety kompostującej i całkiem to chyba niegłupie rozwiązanie
toaleta kompostująca Nie mówię, żeby zrobić z resztek coś, co będzie szpecić, ale sama idea całkiem mi przypadła do gustu. Ktoś próbował?

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 kwie 2023, o 08:16
Wychodek toaleta ROD
Witam na mojej działeczce jest plan postawienia wychodka, toalety, za altanką.Altanka jest jeszcze w stanie surowym i nie jest wielka wiec raczej toalety w środku nie będzie.Proszę o pomoc bo mam straszny mętlik w głowie zależy mi na wychodku z sedesem i małą umywalką ,oczywiście również zależy na wyglądzie by nie odstraszała dzieci i znajomych. Z góry dziękuje za pomoc.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam toaletę kupioną toaleta torfowa Bio eco Piteco , sypie się do niej podłoże do iglaków, .
Jest zamontowany ręczny mlynek , który zasypuje , to co się zrobiło.
Czyszcząc kuwetę , można wysypać na rabaty kwiatowe , albo pod iglaki, albo po prostu wywieźć na pola.
Nie śmierdzi , nie ma problemu z czyszczeniem.
To coś w rodzaju toalety kompostującej
Asia
Jest zamontowany ręczny mlynek , który zasypuje , to co się zrobiło.
Czyszcząc kuwetę , można wysypać na rabaty kwiatowe , albo pod iglaki, albo po prostu wywieźć na pola.
Nie śmierdzi , nie ma problemu z czyszczeniem.
To coś w rodzaju toalety kompostującej
Asia
-
- 50p
- Od: 25 mar 2016, o 22:31
- Kontakt:
Od dwóch tygodni eksploatuje toaletę Thetford. Wersja największa o pojemności 21 litrów że wskaźnikiem napełnienia. Do tego dedykowane płyny. Komfort użytkowania... Żadnych wychodków! Najbardziej bałem się opróżniania. Ale miło mnie zaskoczyło jak bezproblemowa jest ta czynność. Do tego zapach podczas opróżniania jest na akceptowalnym poziomie. Sama toaleta podczas użytkowania nie wydziela żadnych przykrych zapachów. Ale warunek. Nie żałowałam płynów podczas napełniania. Do tego ubikację mam raczej w zacienionym miejscu.