Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Ktoś tam wspomniał siedem lat temu o gruszy wierzbolistnej. Z ciekawości posadziłem coś takiego, ale rośnie dość słabo, a podkładka odbija na potęgę. Wie ktoś może na czym może być zaszczepiona? Jeśli się wierzbolistna nie uda, to warto hodować podkładkę?
Druga sprawa...Posadziłem trzy grusze piaskowe (chińskie). Rosną ładnie, ale mam też kilka zwykłych dziczek (ulęgałek); jak myślicie? uda się szczepienie chińskiej na polskiej?
Po trzecie...Nie wiecie dlaczego klapsa (faworytka) tak zmarniała? Na ojcowej działce (pół wieku temu-jak ten czas leci ) rosły takowe, a owoce miały od pół nawet do kilograma. Teraz na bazarze w kilogramie mieści się nawet i 5-6 owoców.
Druga sprawa...Posadziłem trzy grusze piaskowe (chińskie). Rosną ładnie, ale mam też kilka zwykłych dziczek (ulęgałek); jak myślicie? uda się szczepienie chińskiej na polskiej?
Po trzecie...Nie wiecie dlaczego klapsa (faworytka) tak zmarniała? Na ojcowej działce (pół wieku temu-jak ten czas leci ) rosły takowe, a owoce miały od pół nawet do kilograma. Teraz na bazarze w kilogramie mieści się nawet i 5-6 owoców.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Nie wiem ale pewnie z jakiegoś są nie handlowe takie wyrośnięte "gruchy " mam Klapsę/Faworytkę szczepioną na Konferencji a ta szczepiona jest na Pigwie skarla mocno nie ma praktycznie przyrostów ale gruszki min. Kapsa owoce rosną ogromne więc to nie sprawka podkładek .
Zbyszek T pisze:Witam,
W zeszłym roku całe drzewo miało 100% infekcję jak na tych zdjęciach. Po opryskach środkami na przędziorki następowała lekka poprawa, ale po 1-2 tygodniach nowe przyrosty znowu były infekowane i porażane.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś program ochrony gruszy przed tymi szkodnikami? Bo jak nie, to musze wyciąć to drzewo.
Gdyby ktoś kiedyś się zastanawiał -
Oprysk wiosną Ortus + Nissorun - w fazie przed pękaniem pąków, białe końcówki pędów kwiatowych. Oprysk wyeliminował szkodnika w 99,9%. Rozwijające się pędy są zdrowe, wszystko wygląda ok.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie, Ortus przed pękaniem pąków.
Ja miałem na mojej Caroli (i w mniejszym stopniu na Alfie) podobny atak kilka lat temu i też myślałem, że siekiera pójdzie w ruch, ale oberwałem wszystkie zmienione liście, czyli 80-90% całego drzewka. Liście spaliłem. Po oberwaniu wyrosły nowe z pąków śpiących. Od kolejnego roku pryskałem Ortusem i problem się nie powtórzył, a drzewko ma się dobrze.
W tym roku chyba wreszcie coś pojem z tej Caroli, bo w zeszłym roku zgubiła owoce przez suszę, w poprzednim była brunatna zgnilizna, a wcześniej regeneracja po podskórniku. Cierpiałem razem z drzewkiem.
Ja miałem na mojej Caroli (i w mniejszym stopniu na Alfie) podobny atak kilka lat temu i też myślałem, że siekiera pójdzie w ruch, ale oberwałem wszystkie zmienione liście, czyli 80-90% całego drzewka. Liście spaliłem. Po oberwaniu wyrosły nowe z pąków śpiących. Od kolejnego roku pryskałem Ortusem i problem się nie powtórzył, a drzewko ma się dobrze.
W tym roku chyba wreszcie coś pojem z tej Caroli, bo w zeszłym roku zgubiła owoce przez suszę, w poprzednim była brunatna zgnilizna, a wcześniej regeneracja po podskórniku. Cierpiałem razem z drzewkiem.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
U mnie w tym tygodniu wszystkie zawiązki gruszy opadły. Wszystko przez upały.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbyszek T Liście mojej gruszy wyglądały tak samo.
Stwierdzono , że to nie tam jakieś przędziorki, jak myślisz ze są na twojej gruszy,
tylko coś z rodziny szpecielowatych, opuchlaki, wzdymacze, lub podskórnik.
Najważniejsze, że oprysk załatwił intruza bez względu na to jak się nazywa.
Stwierdzono , że to nie tam jakieś przędziorki, jak myślisz ze są na twojej gruszy,
tylko coś z rodziny szpecielowatych, opuchlaki, wzdymacze, lub podskórnik.
Najważniejsze, że oprysk załatwił intruza bez względu na to jak się nazywa.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Ja podlewam swoją. Rosną obok niej inne krzaczki owocowe także przy okazji i jej coś się dostaje.
Mam tę moc - Sylwek
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Chciałabym poznać zdanie Expertów: czy mimo wszystko warto zastosować Score 250 EC na młodą i starszą gruszę? Wyrzucić ich nie mogę, jałowców w bliskim otoczeniu też nie, bo nie nasze. jeśli nie będę pryskać, nie będzie dobrych owoców. Stosownie ekologicznych środków na rdzę gruszy to nie dla mnie zabawa. Chciałabym JAK NAJMNIEJ CHEMII używać, teraz na inwazję mszyc i przędziorków i innych przyjaciół ( kłaniają się zaniedbania wczesnowiosenne) będę stosować Emulpar 940 EC. To wydaje mi się bez sensu teraz: te grusze w naszym ogrodzie, będą miały co roku rdzę, ( bo i tak jest), bo sąsiad nie usunie jałowców. Jak radzicie, pryskać?
Dzięki wielkie za pomoc
Dzięki wielkie za pomoc
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Pewnym rozwiązaniem może być przeszczepienie na odmiany tolerancyjne. Ja z powodu rdzy gruszy nie sadziłem grusz europejskich tylko azjatyckie. Na własne potrzeby na tych drzewach zaszczepiłem kilka gałęzi grusz europejskich. I na nich co roku występuje rdza ale w małym nasileniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 6 maja 2018, o 08:18
Mam 4-5 letnią gruszę General Leclerc od dwóch lat walczę z rdzą/parchem, zresztą tak mi się wydaję że to są te choroby, prosiłbym o potwierdzenie i poradę co z tym paskudztwem robić. Wiosną pryskałem miedzianem, a potem w odstępach czasowych 2 razy Zato i raz evasilem poprawy żadnej, co robić? Owoców na drzewie jest ok 20 sztuk, wydaję mi się że jak na 3 metrowe już drzewo to jest mało, widać że drzewo jest mocno osłabione, naprawdę zastanawiam się, że jak mi te owoce zgniją to chyba skorzystam z siekierki.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Rdzy chyba nie ma, jest za to jakiś szkodnik - podskórnik? Jeśli mam rację to złe opryski, a grusza 4-5 lat to jeszcze dużych plonów nie daje.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Michal86 Ani parch ani rdza tak jak napisał massur podskórnik gruszowy trzeba pylić podczas pękania pączków.
-
- 100p
- Od: 6 maja 2018, o 08:18
A teraz mogę robić opryski na tego podskórnika gruszy?