Parapetowo-ogrodowa przygoda.
- remik19
- 100p
- Od: 8 mar 2013, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parapetowo-ogrodowa przygoda.
Witajcie po Świętach
Korzystając z pogody zaczynam małe wysiewy w ogródku warzywnym. Ale przy okazji zrobiłam kilka zdjęć w domu.
U mnie pachnąco-hojowo
Mix dracen
Monsterka
Reo różowe
Syngonium
Syngonium różowe
Trzykrotka pasiasta
Sansawieria
Starzec bluszczolistny
Miłego i słonecznego dnia
Korzystając z pogody zaczynam małe wysiewy w ogródku warzywnym. Ale przy okazji zrobiłam kilka zdjęć w domu.
U mnie pachnąco-hojowo
Mix dracen
Monsterka
Reo różowe
Syngonium
Syngonium różowe
Trzykrotka pasiasta
Sansawieria
Starzec bluszczolistny
Miłego i słonecznego dnia
Renata
Parapetowo-ogrodowa przygoda
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna kolekcja różnorodnych zdrowo rosnących roślin
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
-
- 200p
- Od: 26 wrz 2018, o 13:20
Sadzonki od ciebie obraziły się, mówię o lacunosie, pozrzucały "fifutki" kwiatowe, ale grzecznie zaczynają rosnąć Twoja to pokaźna pannica już
Syngonia śliczne Ogólnie wszystko śliczne, zdrowe, ładne nowe przyrosty... Dobrze, że u innych można pooglądać jak u siebie nie ma się miejsca na kolejną doniczkę ;)
Syngonia śliczne Ogólnie wszystko śliczne, zdrowe, ładne nowe przyrosty... Dobrze, że u innych można pooglądać jak u siebie nie ma się miejsca na kolejną doniczkę ;)
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
Witam, jestem tutaj pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Piękne rośliny, dorodne i okazałe Mnie też dopada miłość do hoyi, przepiękne są! Powodzenia w poszerzaniu kolekcji Pozdrawiam serdecznie!
-
- 200p
- Od: 26 wrz 2018, o 13:20
Halo, halo, żyjesz? Co tam u ciebie słychać? Jak tam zielony dobytek?
- remik19
- 100p
Arku, Agnieszko, Kacprze dziękuję bardzo za miłe słowa
Agnieszko żyję Choć muszę przyznać że dziś to jestem padnięta. Trawa rośnie w zastraszającym tempie. Muszę kosić co tydzień a troche mam tego zielska.
Najważniejsze że hojki rosną a z kwiatkami nadrobią jak sie zadomowią.
Hoje od Ciebie również ruszyły i listki idą. Musze zrobić fotę. Z gruboszami też wszystko ok bo dobrze wyglądają. Coropegia puszcza listeczki, co mnie bardzo cieszy
Zrobiłam w sobotę kilka fotek w ogródku żeby nie przeoczyć kwitnień. Z góry przepraszam że widać chwasty w tle ale nie ogarniam Wczoraj przeszła mocna burza i wszystko poprzewracane i zmazane w błocie Dobrze , że w sobotę sfotografowałam co nieco bo dziś nie wyglada już to tak dobrze.
Bodziszek magnificum
Firletka smółka
Wiciokrzew
Goździk siny
Hosta
Przetacznik kłosowy
Pozdrawiam odwiedzających mój wątek
Agnieszko żyję Choć muszę przyznać że dziś to jestem padnięta. Trawa rośnie w zastraszającym tempie. Muszę kosić co tydzień a troche mam tego zielska.
Najważniejsze że hojki rosną a z kwiatkami nadrobią jak sie zadomowią.
Hoje od Ciebie również ruszyły i listki idą. Musze zrobić fotę. Z gruboszami też wszystko ok bo dobrze wyglądają. Coropegia puszcza listeczki, co mnie bardzo cieszy
Zrobiłam w sobotę kilka fotek w ogródku żeby nie przeoczyć kwitnień. Z góry przepraszam że widać chwasty w tle ale nie ogarniam Wczoraj przeszła mocna burza i wszystko poprzewracane i zmazane w błocie Dobrze , że w sobotę sfotografowałam co nieco bo dziś nie wyglada już to tak dobrze.
Bodziszek magnificum
Firletka smółka
Wiciokrzew
Goździk siny
Hosta
Przetacznik kłosowy
Pozdrawiam odwiedzających mój wątek
Renata
- yteiraV
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 wrz 2018, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna kolekcja, życzę żeby rosła w nieskończoność <3
- remik19
- 100p
Witajcie wieczorową porą. Czas na aktualizację zdjęć. Kwiaty rosną szybciutko, aż czasem parapetów nie poznaję Normalnie świata nie widać przez te moje okna
W ostatnim czasie doszło kilka nowych hoji ( a tak się opierałam z braku miejsca ) Jednak słaba moja silna wola i oto one:
Hoja carnosa tricolor
Hoja obscura
Hoja globulosa
Hoja Gunung Gading
Jeszcze 4 hojki czekają na posadzenie i 2 na zdjęcia. Oczywiście zdjęcia zamieszczę po sesji.
A teraz dla odmiany coś innego.
Kohleria czerwona
Achimenes niebieski
I na koniec klonik pokojowy
W ostatnim czasie doszło kilka nowych hoji ( a tak się opierałam z braku miejsca ) Jednak słaba moja silna wola i oto one:
Hoja carnosa tricolor
Hoja obscura
Hoja globulosa
Hoja Gunung Gading
Jeszcze 4 hojki czekają na posadzenie i 2 na zdjęcia. Oczywiście zdjęcia zamieszczę po sesji.
A teraz dla odmiany coś innego.
Kohleria czerwona
Achimenes niebieski
I na koniec klonik pokojowy
Renata
- Charlie30
- 200p
- Od: 31 gru 2013, o 19:16
Uważaj z przelaniem bo liście zaczną brązowieć.remik19 pisze: Ficus Dębolistny : bardzo szybko rośnie i duuużo wody potrzebuje.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 36&t=72351" onclick="window.open(this.href);return false;
- remik19
- 100p
Charlie30 dziękuję za radę. Mój ficus jest jakiś niestandardowy i prędzej mu żółkną liście z wysuszenia niż brązowieją z przelania
Tej zimy dziwne rzeczy dzieją się z moimi kwiatkami. Zaczynają mi schnąć mimo pielęgnacji jak zwykle. Codziennie obrywam żółte liście i aż serce ściska jak rośliny wyglądają coraz gorzej. Z kilkoma już się pożegnałam
Jedyna pocieszająca rzecz to , to ze wiosna już niedługo. Ręce świerzbią żeby już coś posiać i na pierwszy rzut lecą pelargonie.
Pozdrawiam
Tej zimy dziwne rzeczy dzieją się z moimi kwiatkami. Zaczynają mi schnąć mimo pielęgnacji jak zwykle. Codziennie obrywam żółte liście i aż serce ściska jak rośliny wyglądają coraz gorzej. Z kilkoma już się pożegnałam
Jedyna pocieszająca rzecz to , to ze wiosna już niedługo. Ręce świerzbią żeby już coś posiać i na pierwszy rzut lecą pelargonie.
Pozdrawiam
Renata
- Charlie30
- 200p
Niestety u mnie podobne wydarzenia miały miejsce, pożegnałem się z kilkoma roślinami. Na szczęście do wiosny niewiele zostało, dzień się wydłuża, więc będzie lepiej.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 36&t=72351" onclick="window.open(this.href);return false;
- Charlie30
- 200p
Wydaje mi się, że jedna z Twoich roślinek to jednak nie Starzec bluszczolistny (Senecio macroglossus). Wygląda to jak Delairea odorata, czyli Starzec błyszczący, mikaniowaty (Senecio mikanioides).
- remik19
- 100p
Charlie30 wygląda na to że masz rację. Kilka lat temu jedna z forumek rozpoznała ten kwiatek jako starzec bluszczolistny i tak zostało. Poczytalam opis i wszystko by się zgadzało że to starzec błyszczący. Dziękuje za rozpoznanie
Renata