Pilea peperomiowata, pieniążek (Pilea peperomioides) - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pilea peperomiowata,pieniążek(Pilea peperomioides)
Zdecydowanie za daleko od okna i podłoże wygląda za suche. Podlewaj więcej, a rzadziej tak żeby wierzchnia warstwa ziemi zdążyła delikatnie przeschnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponawiam pytanie wyżej
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cześć:)
Maćku - jeśli to są najstarsze liście to chyba jest to normalne. W każdym razie w mojej pilei tak właśnie wygląda proces gubienia najstarszych liści... Ale ekspertem nie jestem więc chętnie poznam opinie innych użytkowników.
Moja zołza cały czas wywija liście w złą stronę. Nie mam już na nią pomysłu, rośne zdrowo, ma 6 "dzieci" i tylko te liście w złą stronę wywija... Jeśli nie macie innych pomysłów to chyba po prostu dam jej tak żyć...
Maćku - jeśli to są najstarsze liście to chyba jest to normalne. W każdym razie w mojej pilei tak właśnie wygląda proces gubienia najstarszych liści... Ale ekspertem nie jestem więc chętnie poznam opinie innych użytkowników.
Moja zołza cały czas wywija liście w złą stronę. Nie mam już na nią pomysłu, rośne zdrowo, ma 6 "dzieci" i tylko te liście w złą stronę wywija... Jeśli nie macie innych pomysłów to chyba po prostu dam jej tak żyć...
Bardzo początkujący hodowca roślinek, za głupie pytania z góry przepraszam
Moja pilea przyniesiona do domu była ładna. Listki były płaskie, faktycznie w kształcie monet, łodyżki uniesione do góry. Niestety razem z nią przyniosłam ziemiórki, które potraktowałam podlewaniem z subatralu. Problem znikł, ale pojawił się nowy. Wraz z zaaplikowaniem odżywki w takiej plastikowej probówce pilea automatycznie zrobiła się sztywna, liście grube,twarde i wywinięte, a łodyżki położyły się. Szybko wyjęłam aplikator, ale roślina nie wróciła do pierwotnej postaci. Wyglada na zmarnioną. Jest regularnie zraszana i podlewana. WrZucam zdjęcia do porównania- zaraz po zakupie i teraz.
Umiecie rozszyfrować o co jej chodzi i czego brakuje? Co powinnam poprawić w jej pielęgnacji?
Po zakupieniu
Stan obecny
Umiecie rozszyfrować o co jej chodzi i czego brakuje? Co powinnam poprawić w jej pielęgnacji?
Po zakupieniu
Stan obecny
- norbert76
Podlewanie i podłoże - była przesadzana - do samej ziemi uniwersalnej, bez rozluźniacza?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie, roślinka jest w fabrycznej ziemi i osłonce.
- norbert76
No to podstawowe błędy...
Zawsze rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie. Podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy. Bardzo łatwo w nim przelać. Przesadź do mieszanki ziemi (najlepiej do sukulentów) i żwirku.
Dwa, osłonka do wywalenia, korzenie muszą oddychać, po przesadzeniu postaw doniczkę na podstawce.
Po przesadzeniu żadnych nawozów przez ok. miesiąc.
Podlewaj wtedy gdy wierzchnia warstwa podłoża przed kolejnym podlaniem delikatnie przeschnie.
Zawsze rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie. Podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy. Bardzo łatwo w nim przelać. Przesadź do mieszanki ziemi (najlepiej do sukulentów) i żwirku.
Dwa, osłonka do wywalenia, korzenie muszą oddychać, po przesadzeniu postaw doniczkę na podstawce.
Po przesadzeniu żadnych nawozów przez ok. miesiąc.
Podlewaj wtedy gdy wierzchnia warstwa podłoża przed kolejnym podlaniem delikatnie przeschnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jakiej ziemi użyć? Czy z czymś ja pomieszać?
- norbert76
Przecież napisałem wyżej, przeczytaj dokładniej poprzedni post...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jasne, sorki! Zaćmiło mnie ;) dziękuję za poradę! Będę działać
Niestety. Mimo przesadzenia do rozluznionej ziemi, dobrych warunków świetlnych moja pilea wciąż ekstra rośnie, wydaje na świat kolejne listki, tylko niestety Żaden z nich nie chce się rozwinąć. Wszystkie, które wyrastają pozwijane są w rureczki i tak już zostają. Poza tym nada jest oklapnieta. Ktoś ma pomysł na nią?
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może ją przelałaś albo przesuszyłaś?