Awokado - problem z liśćmi
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Awokado - problem z liśćmi
Zbyt suche powietrze, względnie zbyt twarda woda do podlewania.
Ps. Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki i z już istniejących wątków.
Ps. Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki i z już istniejących wątków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooo
wypisz wymaluj jak u mnie; też się tak zaczęło a potem kaput
Nowa pestka już sie moczy 

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@Foxowa jak masz możliwość to trzymaj awokado w donicy na dworze bo w domu ci padnie.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
No właśnie się obawiam,że to jest coś grzybowego ( a są po 2 dawkach grzybob?ja),bo mi drugie awokado tak się robi. Dopiero co było piękne,a już w połowie opadło. Z poprzedniego mi został badyl,ale tam byłam pewna że przedawkowałam z nawozem . Teraz to już sama nie wiem co jest grane.
Z wystawieniem się boję że niezbyt,ja mam za duży wypiek. Rośliny nie dają rady za szybą a co dopiero wystawione.
Z wystawieniem się boję że niezbyt,ja mam za duży wypiek. Rośliny nie dają rady za szybą a co dopiero wystawione.
- Grigor
- 500p
@Foxowa
"Z wystawieniem się boję że niezbyt,ja mam za duży wypiek. Rośliny nie dają rady za szybą a co dopiero wystawione."
Sory ale nic z tego nie zrozumiałem. xD
"Z wystawieniem się boję że niezbyt,ja mam za duży wypiek. Rośliny nie dają rady za szybą a co dopiero wystawione."
Sory ale nic z tego nie zrozumiałem. xD
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Heheh dopisywałam na szybko żeby mi nie zablokowało edycji i wyszło może głupio. Choć ja tam siebie rozumiem 
A serio to chodzi o to że niezbyt mam gdzie wystawic. Nie mam jeszcze balkonu,więc zostaje parapet zewnętrzny,a tam słońce praży od rana aż do p?źnego popołudnia i zwyczajnie te rośliny pali.
Poprzednie awokado miałam wystawione i przypaliło się. Boję się teraz dać to drugie,bo jak ono mi padnie to czwarty raz się za to nie wezmę.

A serio to chodzi o to że niezbyt mam gdzie wystawic. Nie mam jeszcze balkonu,więc zostaje parapet zewnętrzny,a tam słońce praży od rana aż do p?źnego popołudnia i zwyczajnie te rośliny pali.
Poprzednie awokado miałam wystawione i przypaliło się. Boję się teraz dać to drugie,bo jak ono mi padnie to czwarty raz się za to nie wezmę.
- Grigor
- 500p
A no chyba że tak. U mnie dziś w szklarni mimo że odkręciłem 2 okna po przeciwnych stronach i miałem otwarte drzwiczki to było ponad 50 stopni na wysokości 1,5m.
Witam!
Więc u mnie też nieskończone problemy z moim awokado.
Drzewko ok 1.5 roku, stało cały czas w domu (nad grzejnikiem niestety). Teraz wystawilem je na balkon Ale niestety wygląda marnie i do tego nawet te świeże listki zbrązowiały... jestem gotowy podjąć jakiekolwiek kroki żeby zaczęło to jakoś ładnie wyglądać. Nawet jeśli oznacza to ścięcie do połowy wysokości. Prosze o porady.

Więc u mnie też nieskończone problemy z moim awokado.
Drzewko ok 1.5 roku, stało cały czas w domu (nad grzejnikiem niestety). Teraz wystawilem je na balkon Ale niestety wygląda marnie i do tego nawet te świeże listki zbrązowiały... jestem gotowy podjąć jakiekolwiek kroki żeby zaczęło to jakoś ładnie wyglądać. Nawet jeśli oznacza to ścięcie do połowy wysokości. Prosze o porady.

- norbert76
Ziemię wymieszaj z żwirkiem albo perlitem.
A brązowienie liści może być też od podlewania zbyt twardą wodą. Jeśli podlewasz odstaną - raczej nie prosto z kranu - to albo używaj przygotowanej, albo z filtra.
A brązowienie liści może być też od podlewania zbyt twardą wodą. Jeśli podlewasz odstaną - raczej nie prosto z kranu - to albo używaj przygotowanej, albo z filtra.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ehh... awos został przesądzony miesiąc temu dopiero do tej dużej doniczki. Czyli zmienić ziemie jeszcze raz na pomieszaną że żwirkiem? W jakiej proporcji? Jaka ziemia? A co z tymi istniejącymi, brzydkimi listkami? Odcinać, zostawić? Co do wody, to fakt, w moim rejonie jest ona bardzo twarda. Mogę podlewać mineralna z butelki? Czy lepiej zagotować rano i wieczorem dostaną podlać? Jak często? I ile?
Nie ma takich roślin jak Awos albo Awo, jest Awokado i takiej nazwy proszę tutaj używać. Mod. N.
Nie ma takich roślin jak Awos albo Awo, jest Awokado i takiej nazwy proszę tutaj używać. Mod. N.
- norbert76
Tak, trzeba przesadzić. Niestety posadzenie do samej ziemi jest złym rozwiązaniem, gdyż ma ona tendencję do zbijania się w jedną bryłę i do korzeni dociera mało powietrza. Rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i rozluźniacza. W przypadku awokado wystarczy gdzieś 3:1.
Co do wody, mineralna odpada ze względu na zbyt duże jak dla roślin stężenie składników mineralnych. Poczytaj o zmiękczaniu wody tutaj:
viewtopic.php?f=5&t=9085&hilit=Zmi%C4%99kczanie
Co do wody, mineralna odpada ze względu na zbyt duże jak dla roślin stężenie składników mineralnych. Poczytaj o zmiękczaniu wody tutaj:
viewtopic.php?f=5&t=9085&hilit=Zmi%C4%99kczanie
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awokado choruje ratunku
Cześć wszystkim. Chciałam się pożalić i prosić o radę bo już nie mam siły.
Lata temu wyhodowałam awokado, które od roku choruje na wszystkie możliwe strony.
Radziłam sobie, ale ten biały nalot (grzyb?) który traktowałam Anistarem
Oraz Topsinem nie daje za wygrana. Co to jest i jak z tym walczyć?
Wyglada jak bryłki soli albo białej soli piętrzące sie na liściach i łodygach.
Oprócz tego cała podłoga wokół doniczki się klei i jest jakby w milionach zarodników.
;(

Lata temu wyhodowałam awokado, które od roku choruje na wszystkie możliwe strony.
Radziłam sobie, ale ten biały nalot (grzyb?) który traktowałam Anistarem
Oraz Topsinem nie daje za wygrana. Co to jest i jak z tym walczyć?
Wyglada jak bryłki soli albo białej soli piętrzące sie na liściach i łodygach.
Oprócz tego cała podłoga wokół doniczki się klei i jest jakby w milionach zarodników.
;(

Pozdrawiam Ania
- norbert76
Grzyby się nie kleją. Takie kryształki mogą wskazywać na zbyt twardą wodę albo/i nieprawidłową gospodarkę wodną. Mierzyłaś twardość wody? Jaką podlewasz? Odstaną, czy prosto z kranu, jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta