Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
U mnie, jak rosły jeszcze w doniczkach, to też pojawiły się te larwy Zjadły mi 2 sadzonki, ale jedną uratowałem, bo odciąłem korzeń i wsadziłem ją do nowej ziemi i nakryłem przezroczystym wiaderkiem, teraz pięknie zaczęła rosnąć, bo już się ukorzeniła. Może dzisiaj pójdzie do gruntu
Polysectem jak by na te larwy spryskał może by pomogło
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę że teraz już będą rosły
Chociaż w tym roku miesiąc do tyłu
w porównaniu do ubiegłego
Chociaż w tym roku miesiąc do tyłu
w porównaniu do ubiegłego
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poinformował by ktoś jak zapylic arbuza i jak rozpoznać już zapylony owoc.
Piękne!
U mnie też przeważnie Złoto Wolicy
Pyszne jak dla mnie najlepsze
U mnie też przeważnie Złoto Wolicy
Pyszne jak dla mnie najlepsze
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wow jakie już duże! Ja obrywam pierwsze owoce bo one bywają zwykle najmniejsze gdy dorosną. Najpierw musi się wytworzyć dużo masy zielonej żeby arbuzy rosły ogromniaste
Fotosik nie działa ...
Fotosik nie działa ...
-
Z tego najmniejszego krzaczka zawiązki oberwałem, ale na reszcie zostawię, bo są to już dość duże rośliny Oglądałem dziś zdjęcia z zeszłego roku i dokładnie 21 czerwca miałem już dużo owoców (jeden w miarę duży, reszta kilkudniowe zawiązki), ale mieliśmy w tym roku zimna wiosnę
-
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam i ja małego arbuza, widok wynagradza wszystko, był czas że wszystkie arbuzy stały w miejscu i obumierały, jednak nagle odbiły i się rozrastają
https://zapodaj.net/f7eb28b0130d7.jpg.html
https://zapodaj.net/f7eb28b0130d7.jpg.html
Kochani jestem nowa na forum i witam wszystkich serdecznie w tym roku po raz pierwszy wysiałam odmianę Rosario, podczas dzisiejszych oględzin (nie było nas wcześniej w domu) okazało się, że mamy - oprócz kilku sztuk małych arbuzików - 6 sztuk wielkości pomarańczy i tutaj pojawiło się kilka pytań:
1. arbuzy są pod liśćmi i łodygami, czy powinnam je od góry odkryć, żeby docierały promienie słoneczne czy może to je spalić i im zaszkodzić?
2. kiedy zerwać owoce - czytałam w poprzednich wątkach, że liczycie dni od zapylenia, a nas nie było w domu i nie wiem, kiedy do niego doszło
3. co macie na myśli wspominając o metodzie chrupania przy zbiorze owoców? W kilku wątkach szukałam odpowiedzi na to pytanie, ale nie mogłam znaleźć
4. zasadziłam też melona Emir - czy ktoś mniej więcej wie, kiedy powinnam spodziewać się owoców? Póki co nie ma nic oprócz kwiatów
1. arbuzy są pod liśćmi i łodygami, czy powinnam je od góry odkryć, żeby docierały promienie słoneczne czy może to je spalić i im zaszkodzić?
2. kiedy zerwać owoce - czytałam w poprzednich wątkach, że liczycie dni od zapylenia, a nas nie było w domu i nie wiem, kiedy do niego doszło
3. co macie na myśli wspominając o metodzie chrupania przy zbiorze owoców? W kilku wątkach szukałam odpowiedzi na to pytanie, ale nie mogłam znaleźć
4. zasadziłam też melona Emir - czy ktoś mniej więcej wie, kiedy powinnam spodziewać się owoców? Póki co nie ma nic oprócz kwiatów
-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Metoda z chrupaniem polega na tym że sciskasz mocno arbuza dwoma rękami jak byś chciał go zagnieść gdy chrupnie jest dojrzały u mnie sprawdza się w 100% przy odmianach z cieką skórą, przy gruboskórnym bingo było ciężko usłyszeć chrupnięcie