Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Floresita z moich 11 kartoników ani jedna nie jest tak okazała jak twoje
Ewa
RIWIANA: To wszystkie te 11 nowych nabytków już rozkwitło? U mnie jeszcze bodaj 5 szt ma pąki zamknięte i czekam co z nich zakwitnie.
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heja
Po odchorowaniu liliowcozy zapadłam na różycę i dołączyłam do kartonikowych hazardzistów ;) Pierwsze objawy pojawiły się 3 lata temu, jeszcze zwalczone. To miała być francuska, pachnąca, jasnoróżowa wg opakowania. Kupiona w Auchan. Widziałam na wątku, że Danka11 ma podobną.
No jakby nietrafiona
Z tego rocznych zakupów do tego kartonika jedna nawet pasuje całkiem dobrze, a druga ze znakiem zapytania.
Do tych jeszcze czekam na kwiaty, bo długo się ukorzeniały i odchorowywały.
Kupiłam też 2 róże w Leroy Marlin. Jedna nie przeżyła ? nazwy nie pamiętam, druga ma być La Minuette. Czekam, aż pąk się otworzy to się okaże.
Po odchorowaniu liliowcozy zapadłam na różycę i dołączyłam do kartonikowych hazardzistów ;) Pierwsze objawy pojawiły się 3 lata temu, jeszcze zwalczone. To miała być francuska, pachnąca, jasnoróżowa wg opakowania. Kupiona w Auchan. Widziałam na wątku, że Danka11 ma podobną.
No jakby nietrafiona
Z tego rocznych zakupów do tego kartonika jedna nawet pasuje całkiem dobrze, a druga ze znakiem zapytania.
Do tych jeszcze czekam na kwiaty, bo długo się ukorzeniały i odchorowywały.
Kupiłam też 2 róże w Leroy Marlin. Jedna nie przeżyła ? nazwy nie pamiętam, druga ma być La Minuette. Czekam, aż pąk się otworzy to się okaże.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
A ja w tym roku po kartonikowych pomyłkach stwierdziłam źe wolę zapłacić droźej i kupić róźe z bardziej wiarygodnego źródła tym bardziej że lubię róźe wielkokwiatowe a w tym roku same jakieś miniaturki mi rosną z tych kartoników
Ewa
Tak z nimi jest to prawda ale....kupuję róże w dużym centrum ogrodniczym i wszystkie bez nazw odmian .Dobrze się złoży jak jest zdjęcie róży.
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
magda1975, bo nie mają licencji, więc nie mogą używać nazwy. Patent na róże trwa 20 lat. Potem można rozmnażać i sprzedawać z nazwą. Oczywiście licencjonowane są droższe.
W pobliżu mam szkółkę, która poza swoją specjalizacją sprzedaje też wszystkie inne grupy roślin, więc mają też róże. Stare odmiany, po wygaśnięciu patentu i bez licencji są po 12zł, poza pnącymi po 20zł, a licencjonowane powyżej 20zł do 30zł. Tam jest akurat bardzo tanio, bo w innych okolicznych bez licencji cenią 20zł i więcej.
W zeszłym roku trafiłam w Auchan jakoś latem już na wyprzedaży serię róż renesansowych, z pół ceny i kupiłam Julię w jeszcze dobrym stanie. Pierwotnie kosztowała 35zł.
Centra ogrodnicze działają na rynku lokalnym i muszą w miarę dbać jakość i zgodność z etykietą, nawet jeśli róża nie ma nazwy, bo klient może wrócić z awanturą i popsuć opinię, a ta na rynku lokalnym jest ważna. Supermarkety mają to w nosie przy takiej liczbie klientów. Co roku nie ten to inny kupi.
Dlatego nazwałam to kartonikowym hazardem. A jak to w hazardzie - raz się wygra, raz się przegra, ale co się człowiek pobawi to jego ;)
W pobliżu mam szkółkę, która poza swoją specjalizacją sprzedaje też wszystkie inne grupy roślin, więc mają też róże. Stare odmiany, po wygaśnięciu patentu i bez licencji są po 12zł, poza pnącymi po 20zł, a licencjonowane powyżej 20zł do 30zł. Tam jest akurat bardzo tanio, bo w innych okolicznych bez licencji cenią 20zł i więcej.
W zeszłym roku trafiłam w Auchan jakoś latem już na wyprzedaży serię róż renesansowych, z pół ceny i kupiłam Julię w jeszcze dobrym stanie. Pierwotnie kosztowała 35zł.
Centra ogrodnicze działają na rynku lokalnym i muszą w miarę dbać jakość i zgodność z etykietą, nawet jeśli róża nie ma nazwy, bo klient może wrócić z awanturą i popsuć opinię, a ta na rynku lokalnym jest ważna. Supermarkety mają to w nosie przy takiej liczbie klientów. Co roku nie ten to inny kupi.
Dlatego nazwałam to kartonikowym hazardem. A jak to w hazardzie - raz się wygra, raz się przegra, ale co się człowiek pobawi to jego ;)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Floresita chcesz żeby mi żółć pękła a wracając do tematu zgadzam si? z Tobą można rarytasiki też trafić a mi niestety w tym roku trafiło się ale nie to
Ewa
- Dlob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2012, o 12:22
Ewa- można też trafić na wyprzedażach na fajne okazje.Mi trafiły się róże z Obi po 3.90 m.in. Paul Bocuse, Amandine Chanel,Institute Lumiere. Wprawdzie w tym roku nie zakwitną ale czas powoli wyleczyć się z kartoników.
Pozdrawiam Daniel.
MANDORLA: O ile jeszcze tu zaglądasz. Obiecałam pokazać co zakwitło z bidy woreczkowej z TESCO opisanej tylko jako Two Color. Jest to róża bez wątpienia wielkokwiatowa, ma wysokie pędy, na każdym jest 1 duży kwiat morelowo- różowy z żółtą nasadą płatków. Mnie się ona bardzo podoba. Mogłabyś również pokazać co zakwitło z Twoich nowych nabytkow.
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
u mnie z takich kartonikowych wyrosło to
z double delight z biedry to nie ona
z auchan
z auchan jako lavender blue ten duży kwiat pachnący
z auchan jako komtesa
angielka z auchan