Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak wyglądała roślinka ?
Może to była lebiodka ?
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Post »

O rany!Kupiłam nasionka w torebeczce z napisem "majeranek".Myślisz,że zrobili mnie w balona? :oops:Liriope roślina wyglądała jak na zdjęciu:zielina z drobniutkim listeczkami.
Kobieta to najcudowniejszy kwiat w ogrodzie!
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trudno ocenić coś czego się nie widziało. Majeranek to niska krzewinka z drobnymi listkami i drobniusienkimi kwiatkami. Zielona pachnie intensywnie i mocno majerankiem.
Na zapach ziół ma wpływ pora zbierania, jedne zbiera sie przed kwitnieniem , inne w czasie kwitnienia.
Niektórzy lebiodke nazywają dzikim majerankiem, majerankiem, oregano. Ją zbiera sie przed kwitnieniem.
Z tego co czytałam, majeranek ogrodowy (jednoroczny) zawiera silnie pachnące olejki eteryczne, które nie ulatniają sie podczas suszenia. Suszy się liście i kwiaty.
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Post »

Och !Może miałam pecha i kupiłam jakieś przeterminowane nasionka.Niestety mój majeranek wyladował w koszu.Może spróbuję kiedyś raz jeszcze.Za to meliska udała mi się znakomicie.Po zaparzeniu(przed też)pachnie cudownie i działa uspokajająco. :lol:
Kobieta to najcudowniejszy kwiat w ogrodzie!
Awatar użytkownika
Kubaa7
50p
50p
Od: 21 cze 2008, o 12:58

Post »

Miło, że dostałaś tą meliskę na pocieszenie. Faktycznie kto wie co siedzi w tych torebeczkach. Jakoś nie mam zwyczaju kupować nasion w marketach, dokładnej przyczyny sam nie znam, ale jak dotychczas źle na tym nie wychodzę. Powodzenia! :D
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

U to u mnie:
- mięta, suszona na herbatkę, albo świeża do dekoracji deserów, radzę sadzić w osłonce, bo jest bardzo ekspansywna, np. doniczka bez dna, słyszałam, ze opona się nada do większej kompozycji z różnych jej gatunków,
- melisa, inaczej smakuje herbatka ze świeżej, inaczej z suszonej, uwaga, bo się chętnie rozsiewa i potrafi podjadać wartości pokarmowe jeśli jest w bliskim sąsiedztwie innych roślin,
jeśli dostanie dużo jeść może wyrastać na 80cm,
- lubczyk (magi) do zupy, na zimę mrożę, bo suszony traci aromat, nieoceniony do rosołu, grochówki
- do moich ulubienic należą macierzanki (tymianek), mam 4, najnowsze cudeńko nie pachnie tak intensywnie, ale jest świetne na okrywanie, zwarte jak mech, tradycyjną i żół-ziel używam do sałatek z udziałem pomidora, ogórka i sosów, na razie rosną na skalniaku, ale szykuje dla nich zielnik z prawdziwego zdarzenia,
- za urocze listki cenią sobie szałwie biał-ziel-róż, więc do towarzystwa dokupiłam jej lekarską, blado zieloną i bordowa (ale fachowe nazewnictwo :) podobno nie należy przesadzać ze stosowaniem tego zioła w potrawach,
- polecam też bardziej wymagający rozmaryn, właśnie zamieszkał na ganku i zakwitł, zimy w ogrodzie może nie przetrwać, świetny do marynat, lubię go za ciekawy pokrój i oryginalny zapach,
- poza tym bazylia, niestety jednoroczna do pomidorów niezastąpiona, suszę na zimę. Obrazek
Na zdjęciu centralnie szałwia, po lewej kwitnąca na fioletowo macierzanka z ziel-żół listkami.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie !

Uwielbiam zioła i dlatego w tym roku założyć, w moim ogrodzie, kącik ziołowy, w którym rośną: melisa, lubczyk, piołun, szałwia lekarska, kozłek lekarski, koper włoski, szczaw, ogórecznik, jeżówka, lawenda, rabarbar, chrzan, tymianek czyli macierzanka, estragon, hyzop, mięta oraz żywokost i jaskółcze ziele.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

A napisz prosze do czego można wykorzystać jeżówkę?
A jaskółcze ziele oprócz działania na rózne znamiona skórne jakie ma działanie?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, o jaskółczym zielu przeczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48
Niestety pominęłam tam jeżówkę - przeoczenie :oops:
Największą wartoscią jeżówki jest zdolność wzmacniania systemu immunologicznego.
Mozna w aptekach dostac gotowe preparaty z jeżówki, można tez robić napary.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wszystkim nam się wydaje, ze dużo wiemy, dopóki nie dowiemy się, ile jeszcze wiedzy przed nami ;) :lol:
Nie jestem ekspertem ziołowym, tez się ciągle uczę i wciąż odkrywam, jak mało wiem ...
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Słyszałem że jest gnojówka z ziół. Znacie jakieś przepisy ??
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Mało naukowy będzie ten mój przepis, ale mogę polecić dla kwitnących. Pokrzywę (najlepiej wiosenną) trzeba zalać wodą i poczekać aż się rozłoży :) I można podlewać. Smród niezły. Dodawałam czasem trochę skrzypu. Głównie róże i lilie odwdzięczyły się kwiatami.
Tytoń to zioło? Robiłam też wywar z papierosów na mszyce. Walka nierówna, wiec odpuściłam mszycom na dobre. Usuwam jedynie wierzchołki kaliny, jak już się mszyce zalęgną na dobre.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

He he ten przepis to ja znam właśnie jakieś inne i ze skrzypu a reszta, czekam na propozycje he he :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A znasz Szymonie termin "wyszukiwarka"????
To korzystaj z niej zapraszam .
Na forum mamy mnóstwo wątków na taki temat jak choćby ten http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253...to jeden z wielu.
Polecam korzystanie z wyszukiwarki.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

Tak znam doskonale ale mi chodzi jeśli któryś z forumowiczów zna coś ciekawego czego nie ma na stronach jest bardzo wiele rzeczy ale nie wszystko jest opublikowane no nic skoro nie można pytać o takie rzeczy to przepraszam
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”