Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
Nieprawidłowe podłoże i podlewanie.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji ok 3:1.
Podlewanie powinno wyglądać tak, że w sezonie podłoże utrzymujesz cały czas umiarkowanie wilgotne.
Jak temperatury się obniżą przesadź do w/w mieszanki, na razie podlewaj większą ilością wody, bo najwidoczniej podlewasz zbyt małą i za rzadko.
Ps. Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki przed założeniem nowego wątku.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji ok 3:1.
Podlewanie powinno wyglądać tak, że w sezonie podłoże utrzymujesz cały czas umiarkowanie wilgotne.
Jak temperatury się obniżą przesadź do w/w mieszanki, na razie podlewaj większą ilością wody, bo najwidoczniej podlewasz zbyt małą i za rzadko.
Ps. Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki przed założeniem nowego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 cze 2019, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem. Za podłoże służy mi ziemia uniwersalna, mam zakupić jakąś inną przy przesadzaniu? Taką samą mam przy dracenie i pachirze i one nie narzekają
Dzięki za pomoc.
PS. Chyba zdawałem złe pytania, bo nie mogłem nic
znaleźć

Dzięki za pomoc.
PS. Chyba zdawałem złe pytania, bo nie mogłem nic
znaleźć

- norbert76
To, że na razie dają sobie radę nie przełoży się w dłuższej perspektywie czasu. Wszystkie rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i rozluźniacza - każdą. Posadzenie do samej ziemi powoduje, że bryła korzeniowa zbija się i do korzeni nie dociera praktycznie w ogóle powietrze. Do tego podłoże dłużej przesycha i prędzej czy później dochodzi do zgnilizny korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 cze 2019, o 15:03
Znaczy się przy pachirze i dracenie zastosowałem drenaż w postaci keramzytu. Zapewne zapytasz dlaczego nie zrobiłem tego przy juce? Bo juka jest moją pierwszą rośliną i wtedy nie wiedziałem jeszcze, a czytałem też, żeby za dużo nie przesadzać roślin.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podejrzenie, że ta jukka była zbyt obficie podlewana. Sprawdź, pukając w pieniek albo lekko go ściskając, czy nie jest pusty w środku. Jeśli tak, oberwałabym pióropusze i ukorzeniła w wodzie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 mar 2019, o 20:33
Kontynuacja problemu z 22 kwietnia.
Odstawiłem Jukę od okna - stoi jakieś 1,5 metra od balkonu, więc ma widno, ale bez bezpośredniego słońca i schną końcówki na potęgę. Ziemia palmowa z perlitem, bardzo przepuszczalna. Podlewana 2 razy w tygodniu, jednak wciąż ma sucho.
Myślicie, żeby zwiększyć nawadnianie? Ilość czy częstotliwość?
https://drive.google.com/file/d/1-93wIX ... sp=sharing
Odstawiłem Jukę od okna - stoi jakieś 1,5 metra od balkonu, więc ma widno, ale bez bezpośredniego słońca i schną końcówki na potęgę. Ziemia palmowa z perlitem, bardzo przepuszczalna. Podlewana 2 razy w tygodniu, jednak wciąż ma sucho.
Myślicie, żeby zwiększyć nawadnianie? Ilość czy częstotliwość?
https://drive.google.com/file/d/1-93wIX ... sp=sharing
- norbert76
Zaraz, zaraz. Juka nie może stać na tym stanowisku. Ona potrzebuje słońca, tylko trzeba roślinę stopniowo przyzwyczaić. Jeśli ziemia wysycha to dobrze, gorzej jakby nie wysychała.
Jednak nie wiem czy podlewanie 2 razy w tygodniu to nie za często - jaką ilością wody podlewasz - dużo czy mało? Czy sprawdzałeś stan korzeni?
Jednak nie wiem czy podlewanie 2 razy w tygodniu to nie za często - jaką ilością wody podlewasz - dużo czy mało? Czy sprawdzałeś stan korzeni?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Południowe okno balkonowe jest spoko, z tego co czytam Juka nie toleruje pełnego słońca, gdyż parzy liście.
Podlewam tak umiarkowanie, nie jakoś obficie, razem z dracenami, którym pasuje moje podlewanie. Może faktycznie zajrzę jeszcze w korzenie.
Podlewam tak umiarkowanie, nie jakoś obficie, razem z dracenami, którym pasuje moje podlewanie. Może faktycznie zajrzę jeszcze w korzenie.
- norbert76
Bzdury. Juka rośnie w naturze w pełnym słońcu, więc jak słońce może je oparzyć???
viewtopic.php?p=5976187#p5976187
Wystaw normalnie przy oknie.
Te suche końcówki to nie wyglądają na oparzenia słoneczne tylko na złą gospodarkę wodną. Albo podlewasz małą ilością wody, albo/i ma uszkodzone korzenie.
viewtopic.php?p=5976187#p5976187
Wystaw normalnie przy oknie.
Te suche końcówki to nie wyglądają na oparzenia słoneczne tylko na złą gospodarkę wodną. Albo podlewasz małą ilością wody, albo/i ma uszkodzone korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie wiem czy bzdury, tak jest napisane w forumowej bazie roślin:
"W okresie wegetacyjnym juce należy zapewnić miejsce (...) dobrze nasłonecznione ale nie w bezpośrednich promieniach słonecznych(mogących poparzyć liście), najkorzystniejsza jest południowa lub wschodnia wystawa w miejscu przewiewnym i ciepłym."
viewtopic.php?t=8532
Oki, a więc Juka wyskoczyła z doniczki. Korzenie zdrowe, choć bryła płaska niczym bonsai i bardzo zbita w kształt sklepowej, mniejszej doniczki. Do tego rosła w jakiejś ziemi kokosowej zapewne albo torfie, bo ma dużo pozostałości między korzeniami.
Co byś radził z nimi zrobić?
Bryła po wyjęciu: https://drive.google.com/file/d/1-AGSVP ... sp=sharing
i otrzepaniu z ziemi: https://drive.google.com/file/d/1-Az95D ... sp=sharing
"W okresie wegetacyjnym juce należy zapewnić miejsce (...) dobrze nasłonecznione ale nie w bezpośrednich promieniach słonecznych(mogących poparzyć liście), najkorzystniejsza jest południowa lub wschodnia wystawa w miejscu przewiewnym i ciepłym."
viewtopic.php?t=8532
Oki, a więc Juka wyskoczyła z doniczki. Korzenie zdrowe, choć bryła płaska niczym bonsai i bardzo zbita w kształt sklepowej, mniejszej doniczki. Do tego rosła w jakiejś ziemi kokosowej zapewne albo torfie, bo ma dużo pozostałości między korzeniami.
Co byś radził z nimi zrobić?
Bryła po wyjęciu: https://drive.google.com/file/d/1-AGSVP ... sp=sharing
i otrzepaniu z ziemi: https://drive.google.com/file/d/1-Az95D ... sp=sharing
- norbert76
Aha, czyli nie była przesadzana?
Układ korzeni wskazuje na nieprawidłowe podlewanie - bryła korzeniowa powinna być rozwinięta na całą głębokość doniczki. Podlewasz obficie, a kolejne podlanie jak wierzchnia warstwa podłoża zaczyna delikatnie przesychać.
A co do stanowiska, to wystaw normalnie bliżej okna, a jak masz balkon albo taras czy ogród to na na lato możesz nawet tam wystawić. Tylko wtedy to ostrożnie ze słońcem i przez pierwsze dwa tygodnie trzeba cieniować w godzinach południowych i stopniowo przyzwyczaić do słońca, wydłużając czas ekspozycji.
Układ korzeni wskazuje na nieprawidłowe podlewanie - bryła korzeniowa powinna być rozwinięta na całą głębokość doniczki. Podlewasz obficie, a kolejne podlanie jak wierzchnia warstwa podłoża zaczyna delikatnie przesychać.
A co do stanowiska, to wystaw normalnie bliżej okna, a jak masz balkon albo taras czy ogród to na na lato możesz nawet tam wystawić. Tylko wtedy to ostrożnie ze słońcem i przez pierwsze dwa tygodnie trzeba cieniować w godzinach południowych i stopniowo przyzwyczaić do słońca, wydłużając czas ekspozycji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
Była przesadzana, ale bryła jest tak zbita, że przypomina krążek hokejowy. Rozplątać go jakoś czy zostawić jak jest?
- norbert76
Rozplącz trochę bardziej. Do nowego podłoża nie dawaj piasku, tylko żwirku o frakcji ok 3 mm.
Doniczkę oczywiście dobierz pod wielkość bryły korzeniowej zostawiając margines około 2 cm na średnicy.
Doniczkę oczywiście dobierz pod wielkość bryły korzeniowej zostawiając margines około 2 cm na średnicy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witajcie.
Spotkaliście się z czymś takim? Jestem w szoku. Byłam pewna,ze wypuści z pnia, a wypuszcza z korzeni.

Był przesadzany 3 tygodnie temu.
Spotkaliście się z czymś takim? Jestem w szoku. Byłam pewna,ze wypuści z pnia, a wypuszcza z korzeni.

Był przesadzany 3 tygodnie temu.
jak jestem czegoś pewna,to jestem pewna siebie.

Juka - Yucca Elephantipes - żółkną liście, przedziwne grzyby, roślina umiera?
Dzień dobry,
Drodzy Państwo - kieruje tutaj mój problem z którym mam nadzieję sobie poradzić za Państwa radą.
Juka marnieje. 10 dni temu była w całkiem niezłej kondycji. Stała w miejscu które nie było zbyt nasłonecznione. Miałem pewną hipotezę że w braku bezpośrednich promieni mogła pomagać jej lampka, która jest włączona przez wiele godzin i stoi w odległości paru centymetrów od liści.
W każdym razie roślina obecnie wygląda jak na zdjęciach z linku poniżej. Byłem na urlopie i mam wrażenie że osoba która była odpowiedzialna za podlewanie jej mogła ją nawodnić zbyt obficie.
https://imgur.com/a/88oLeYu
Co mógłbym zrobić w tym momencie by spróbować uratować jukę? Bardzo proszę o porady.
Z wyrazem pozdrowień!
Drodzy Państwo - kieruje tutaj mój problem z którym mam nadzieję sobie poradzić za Państwa radą.
Juka marnieje. 10 dni temu była w całkiem niezłej kondycji. Stała w miejscu które nie było zbyt nasłonecznione. Miałem pewną hipotezę że w braku bezpośrednich promieni mogła pomagać jej lampka, która jest włączona przez wiele godzin i stoi w odległości paru centymetrów od liści.
W każdym razie roślina obecnie wygląda jak na zdjęciach z linku poniżej. Byłem na urlopie i mam wrażenie że osoba która była odpowiedzialna za podlewanie jej mogła ją nawodnić zbyt obficie.
https://imgur.com/a/88oLeYu
Co mógłbym zrobić w tym momencie by spróbować uratować jukę? Bardzo proszę o porady.
Z wyrazem pozdrowień!