Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.1
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Izo ja dopiero zaczynam zbierać byliny i z przykrością stwierdzam ,że miejsca mam już bardzo mało.Wysokich bylin mam jeszcze mniej ,bo one niestety szybko się rozrastają i zagłuszają mniejsze lub miniaturowe drzewka ,a wówczas mój M dostaje zawału serca
Tak myślałam ,że te różowe kwiatuszki są jednoroczne.O jednorocznych przestałam już nawet marzyć
Pozdrawiam Marzena
Tak myślałam ,że te różowe kwiatuszki są jednoroczne.O jednorocznych przestałam już nawet marzyć
Pozdrawiam Marzena
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No to i ja wkleję kilka własnych niezwykłości [ choć pewnie niektóre są popularne ]
1. To choineczka która ma 30cm wysokości , bardzo kłujące i twarde igły i rośnie niezwykle powoli [ ok. 1 cm na rok ] mam ją od 4 lat - nazwy niestety nie znam
2. Taką przedziwną - podobno tuję , kupiłam jesienią ubiegłego roku [ niestety też NN ]
3. Mam , też od 2 lat bukszpan o żółtych listkach - rośnie bardzo powoli , ale dobrze zimuje [ tak naprawdę to nie wiem czy to rzadka roślina-dotąd u nikogo nie widziałam]
4. Ten orlik jest z samosiewu , ma fajny kolorek - w pierwszej fazie kwiat jest zielony , później kremowo jasno żółty [ wydaje się nie typowy ]
5. W wielkiej kępie kocimiętki od paru lat pojawia mi się jeden krzaczek , który kwitnie na biało - zapach i wygląd jego liści jest identyczny jak u niebieskiej koci miętki
1. To choineczka która ma 30cm wysokości , bardzo kłujące i twarde igły i rośnie niezwykle powoli [ ok. 1 cm na rok ] mam ją od 4 lat - nazwy niestety nie znam
2. Taką przedziwną - podobno tuję , kupiłam jesienią ubiegłego roku [ niestety też NN ]
3. Mam , też od 2 lat bukszpan o żółtych listkach - rośnie bardzo powoli , ale dobrze zimuje [ tak naprawdę to nie wiem czy to rzadka roślina-dotąd u nikogo nie widziałam]
4. Ten orlik jest z samosiewu , ma fajny kolorek - w pierwszej fazie kwiat jest zielony , później kremowo jasno żółty [ wydaje się nie typowy ]
5. W wielkiej kępie kocimiętki od paru lat pojawia mi się jeden krzaczek , który kwitnie na biało - zapach i wygląd jego liści jest identyczny jak u niebieskiej koci miętki
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Tak na szybko (zdjęcia były już publikowane):
acer conspicuum "silver cardinal"
Magnolia hypoleuca (trochę przekłamane jeżeli chodzi o kolor)
Rhus toxicodendron
Magnolia xgrandiflora "Maryland"
Liquidambar styraciflua "silver king"
Kalopanax pictus var. semptemlobus
Tilia henryana
Sassafras albidum
Katalpa nie znam nazwy odmiany:
Kalopanax pictus
acer conspicuum "silver cardinal"
Magnolia hypoleuca (trochę przekłamane jeżeli chodzi o kolor)
Rhus toxicodendron
Magnolia xgrandiflora "Maryland"
Liquidambar styraciflua "silver king"
Kalopanax pictus var. semptemlobus
Tilia henryana
Sassafras albidum
Katalpa nie znam nazwy odmiany:
Kalopanax pictus
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 paź 2008, o 19:20