Dereń: choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Re: Dziwne liście - Dereń Biały "Spaethii"
Wydaje się że tak. Jak mocno grzeje to co dwa dni.
Ale fakt faktem że ten dereń jest najmniej podlewany z 4 dereni jakie mam.
Ale czy kolor takich liści to coś normalnego o tej porze?
Ale fakt faktem że ten dereń jest najmniej podlewany z 4 dereni jakie mam.
Ale czy kolor takich liści to coś normalnego o tej porze?
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń - choroby i szkodniki
Wsadziłem Szafera wczesną wiosną i.... stoi w miejscu, a wręcz mam wrażenie, że listki się powoli zwijają...basiaamatorka pisze:DAGO i jak Twoje derenie w tym roku?
Natomiast kupiłem w Obi derenia odmianę zwykła (cornus mas) i... rośnie jak szalony... ;) Nic nie rozumiem...
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dereń jadalny liście
Witam,
2 dni temu posadzilem sadzonkę derenia jadalnego w swoim ogrodzie ale końcówki niektórych liści zaczęły usychać. Roślina jest w słońcu przez większość dnia a ziemia jest wilgotna. Poniżej umieszczam link do zdjęcia.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e3101dc8fa24eaf4
2 dni temu posadzilem sadzonkę derenia jadalnego w swoim ogrodzie ale końcówki niektórych liści zaczęły usychać. Roślina jest w słońcu przez większość dnia a ziemia jest wilgotna. Poniżej umieszczam link do zdjęcia.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e3101dc8fa24eaf4
Co dolega dereniowi florida?
Witam
Dereń jest jesiennym nabytkiem, tak wyglądał jesienią po zrzuceniu liści i tak wygląda w tej chwili.
Czy to jakaś choroba, czy taka jego uroda?
Jeśli choroba, to jakim środkiem uleczyć pacjenta?
Dereń jest jesiennym nabytkiem, tak wyglądał jesienią po zrzuceniu liści i tak wygląda w tej chwili.
Czy to jakaś choroba, czy taka jego uroda?
Jeśli choroba, to jakim środkiem uleczyć pacjenta?
Kasia
Re: Dereń jadalny liście
Siszej
No właśnie problemem jest ta wilgotna ziemia. Dereń nie lubi wilgotnej ziemi. Lubi wapienną/zasadową lub obojętną ziemię.
Miałem to samo... Dopiero przesadzenie w suchą część ogrodu pomogło.
-- 22 kwi 2019, o 21:07 --
Uszaty
Niestety usechł.
-- 22 kwi 2019, o 21:08 --
basiaamatorka
Wsadziłem Szafera w suchawej części ogrodu, którą regularnie nawożę m.in. skorupkami od jajek i przeżył zimę. Ładnie się teraz zieleni.
No właśnie problemem jest ta wilgotna ziemia. Dereń nie lubi wilgotnej ziemi. Lubi wapienną/zasadową lub obojętną ziemię.
Miałem to samo... Dopiero przesadzenie w suchą część ogrodu pomogło.
-- 22 kwi 2019, o 21:07 --
Uszaty
Niestety usechł.
-- 22 kwi 2019, o 21:08 --
basiaamatorka
Wsadziłem Szafera w suchawej części ogrodu, którą regularnie nawożę m.in. skorupkami od jajek i przeżył zimę. Ładnie się teraz zieleni.
Re: Dereń: choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
dago, nie usechł, bo właśnie rozkwita.
Kasia
Dereń jadalny szkodniki owoców.
Witam szanowne grono.
Problem jest następujący. Jeden z moich dereni jadalnych trzeci rok z rzędu posiada wygryzione owoce. w tamtym roku i poprzednich zbagatelizowałem sprawę, gdyż w sieci znaleźć nie mogłem nic- wszędzie pisze, że go moce szatańskie nawet nie tykają, a jednak. Jest to podobno odmiana szafer. Rośnie u mnie 4 rok i dość ładnie już wygląda, wobec szkoda mi go zciąć i nasadzić nowy. Dodam, że tuż obok rośnie drugi dereń z bazaru i on opiera się "mocom" i nic owoców nie atakuje, a przynajmniej nie w takim stopniu, bo czarne punkty też są na owocach fot nr 3. Lustruję owoce prawie codziennie w dzień i nic wzbudzającego moją uwagę nie zauważyłem. Wygryzienia, bądź wygryzione owoce zawsze w środku bez winowajcy... Do dziś. W dniu dzisiejszym znalazłem w jednym z owoców coś wyglądającego na małego skorka. Jednak na robalach się nie znam, a i może tylko wszedł do dziury, bo chłodniej. Dodam, że 80 procent owoców jest wygryzionych. Przesyłam zdjęcia i liczę na pomoc.
Ps. na niektórych owocach widać coś jak faze czarnej główki- taką czarną, bądź czarne kropki.
Problem jest następujący. Jeden z moich dereni jadalnych trzeci rok z rzędu posiada wygryzione owoce. w tamtym roku i poprzednich zbagatelizowałem sprawę, gdyż w sieci znaleźć nie mogłem nic- wszędzie pisze, że go moce szatańskie nawet nie tykają, a jednak. Jest to podobno odmiana szafer. Rośnie u mnie 4 rok i dość ładnie już wygląda, wobec szkoda mi go zciąć i nasadzić nowy. Dodam, że tuż obok rośnie drugi dereń z bazaru i on opiera się "mocom" i nic owoców nie atakuje, a przynajmniej nie w takim stopniu, bo czarne punkty też są na owocach fot nr 3. Lustruję owoce prawie codziennie w dzień i nic wzbudzającego moją uwagę nie zauważyłem. Wygryzienia, bądź wygryzione owoce zawsze w środku bez winowajcy... Do dziś. W dniu dzisiejszym znalazłem w jednym z owoców coś wyglądającego na małego skorka. Jednak na robalach się nie znam, a i może tylko wszedł do dziury, bo chłodniej. Dodam, że 80 procent owoców jest wygryzionych. Przesyłam zdjęcia i liczę na pomoc.
Ps. na niektórych owocach widać coś jak faze czarnej główki- taką czarną, bądź czarne kropki.
Moim zdaniem już po nim. Ziemia za mokra, albo 'pH' gleby nie dla derenia.
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
Oberwij suche liście, podlewaj regularnie, nawóź. Może się uda, acz derenie są mocno kapryśne.